18. maaliskuuta 2013

Mansikkainen kurpitsamehu
Mansikkaista kurpitsamehua, mansikka ja kurpitsamehua vai kauniin hohtavan punaisen oranssia kurpitsaista mansikkamehua sekä sivutuotteena syntynyttä punaista mansikkaista kurpitsahilloa vai oranssinpunaista kurpitsa ja mansikkahilloa. Pikapikaa mehua lapsille juhliin ja jopa kolme kärpästä yhdellä lyönnillä. 

Kaikki viime kesän mehut ovat jo hörpitty loppuun enkä periaatteesta haluaisin kostaa kaupan mehuja kuin vain niitä joita en Suomessa itse voi kasvattaa kuten esimerkiksi seljankukkamehu hyvänä esimerkkinä. Samalla pakastinta on tyhjennettävä jotta villisikaa saadaan sinne mahtumaan, joten löysin toisenkin hyvän tekosyy valmistaa vähän mehua kun oli lapsiraita tulossa synttärikahveille. Tämä on hyvä vaihtoheto myös tulevalle pääsiäiselle jos silloin on tarvetta makealle mehulle lapsille, tai miksei aikuisten terästettyihin juhlajuomiin. Mansikkaa ei vain ollut tarpeeksi paljon jotta siitä olisi tullut tarpeeksi mehua joten kaappasin pakastimesta myös litran kurpitsasosetta. 

Marjatilan mansikkatuorehilloa

Mansikkaa ja kurpitsaa mehuun

Mansikkatuorehillo ja kurpitsasose (jonka valmistuohjeen löydät reseptistäni Lipuli) vain jääkaappiin sulamaan jonka jälkeen annoin niiden valua yön yli ja keitin sokerin kanssa mehua, tämä oli tuoremehuversion joten siihen ie ollut tarvetta panna liikaa sokeria koska sen ei edes pitänyt säilyä kuin korkeintaan tämän viikon, ja esikoinen nappasikin pullonlopun itselleen mukaansa kotiin juotavaksi. Jäljelle jääneestä kurpitsa ja mansikkasoseesta sain tietenkin samassa mehukattilassa tiskaamatta keitettyä aamiaishilloa hillosokerin ja pienen vesitilkan kanssa. 

Jos mieluummin halut kovempaa marmeladia voit jättää lisäämättä sitä vettä ollenkaan, kiehauta vain pienen pieni sokerin määrään sopiva vesitilkka johon annat hillosokerin liueta ja lisäät soseen kattilaan, kiehautat ylös kiehuvaksi ja annat sen kiehua keskilämmöllä noin viisi minuuttia. Kaada hillo puhtaaseen steriloituun hillopurkkiin ja sulje tiiviisti kun hillo vielä on kuumaa.

Basilikasta kivaa lisävivahdetta

Kivana lisänä tällä mehulle oli basilika joten olen usein käyttänyt mansikkamehussa mintun lisäksi kuten reseptissäni mintulla maustettu mansikkamehu.Tästä mehusta jää sivutuotteena tähteeksi mansikka ja kurpitsasosetta ja tätä sosetta ei tietenkään pidä panna pois vaan sen kannattaa hyödyntää mansikka ja kurpitsahilloksi, tai marmeladia. 

Olen myös käyttänyt yhdistelmää mansikka ja kurpitsa onnistuneesti trifle-jälkiruoassa, ja nyt pääsisäiseksi sopii hyvin esimerkiksi kurpitsabebeeleivokset sekä kurpitsahillo joihin käytetään kurpitsasosetta. Mansikan ja kurpitsan sesonki ei oikein sovi yhteen joten tätä mehua on samoin kuten mansikkaista raparperikeitonkin suhteen käytettävä pakastimessa jota ne saadaan yhteytettyä.


Mansikka ja kurptsahilloa sivutuotteena
Synttärikakkujuhlissa vierailevat sisareni lapset olivat hyvin epäluuloista mehua maistaessaan kuultuaan että mehussa oli kurpitsaa. He eivät vielä ole aivan yhtä tottuneita tätinsä kummallisiin ruokakokeiluihin kuten muu suku, mutta keittiömestarisisareni totesi ettei sitä kurpitsaa sieltä mehusta edes maista. Hänen mielestään mehu maistuu erittäni mansikkaiselle ja että sen maku oli jotenkin vieläkin mansikkaisempaa kuin tavallisessa mansikkamehussa ja kurpitsa antoi mehulle vain lisää pyöreyttä eikä sitä maistanut mehun seasta. Tämä ei kuitenkaan aivan vakuuttanut hänen epäluuloista jälkikasvuaan.

Mansikkaisen kurpitsamehun sokerin määrä perustuu siihen miten makeaa itse mehusta haluat ja pienemmälläkin sokerimäärällä pärjää mutta tällöin mehu ei säily kuin korkeintaan vain peri, kolme päivää jääkaapissa pullon avaamisen jälkeen. Myös hillosokerimäärä on pieni, joten sekään ei säily hyvin pitkään purkin avaamisen jälkeen, noin viikon pari. Tämä on tuorehilloa ja tuoremehua lyhyellä tähtäimellä suoraan suuhun eikä ensi vuoteen asti säilöttäväksi. 

Tähän mansikkaiseen kurpitsamehuun käytin myös tuoretta basilikaa korostamaan mansikkaista makua samalla tavalla kuten olen käyttänyt basilikaa mansikkasiirappiin. Basilika korostaa kivasti mansikan makua ja antaa mehulle pienen aniksen pohjasävyn. Tällä reseptillä saat noin vajaan litran mansikkaista kurpitsamehua sekä ison lasipurkillisen mansikka ja kurpitsahilloa.

 Mansikkakurpitsamehu sekä kurpitsamansikkahillo


Kurpitsamansikkamehu

1-2 dl ruokosokeria
( 1 nippu basilikaa)

Mansikkakurpitsahillo

1-3 dl hillosokeria
1-2 dl vettä

Sulata pakastettu mansikkatuorehillo ja kurpitsasose jääkaapissa. Huuhtele basilika huolellisesti ja anna sen kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Kaada juustoharsoon ja valuta kattilaan yön yli. Nosta harsopussi pois sivuun ja lisää mehun sekaan sokeria oman maun mukaan sekä basilika ja kiehauta ylös. Kuori mehun pinnalta tavalliseen tapaan kaikki siihen muodostunut vaahto isolla lusikalla. Poista basilika mehun seasta ja kaada mehu huolellisesti keitettyyn ja steriloituun lasipulloon, sulje tiiviisti korkilla ja anna mehun jäähtyä. Kaada harsopussista sose kattilaan ja lisä tilkka vettä sekä sokeria ja kiehauta ylös, anna hillon kiehua koko ajan sitä sekoittaen pohjasta asti noin viitisen minuuttia kunnes kaikki sokerin varmasti on sulanut siihen ja kaada huolellisesti puhdistettuun ja keitettyyn lasipurkkiin. Sulje heti tiiviillä kannella. Siirrä hillo vasta jäähtyneenä viileään säilöön.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...