5. marraskuuta 2012

Pyöreä katkarapusalaattiSuolaisia vaaleanpunaisia katkarapuja, lempeää vihreää avokadoa, raikasta kurkkua, sekä salaatista nenäkkäästi erottuvaa punaista tomaattia, pyöreän paahdetun leivän päällä. Näyttävä ja nopea alkuruoka päivällisille, joka avuttomimmankin kotikokin pitäisi saada aikaiseksi omassa keittiössään ilman sen suurempaa häslinkiä saada.

Meillä syötiin usein lapsuudessani salaattia leivän päällä monessa muodossa, ja jos se on tarpeeksi hienoksi leikattua salaatti sopii sinne hyvin, se myös pysyy siellä leivän päällä hyvin jollei se ole liian kosteata. Isäni harrasti paljon erilaisia kurkun, avokadon ja katkarapujen yhdistelmiä ja tämä on yksi niistä joka sopii kivasti pyöreänleivän päälle vaikkapa alkuruoaksi, tai illanistujaisiin hiukopalaksi.

Katkarapusalaatti kulhossaan odottamassa kokoamista
Leivän voi joko paistaa kuten reseptissäni Skagen Toast jos pitää raskaammasta mausta, tai jos haluaa välttää liikaa rasvaa leipä vain paahdetaan. Leipä leikataan muotoonsa rengasmuotilla, ja jollei sinulla ole rengasmuotti ei sinun välttämättä tarvitse ostaa sellaista, tonnikalapurkki on tähän ihan hyvänä apuvälineen, kunhan poista siitä vain sekä kannen että pohjan niin saat vain renkaan jolla leikata leivän, sekä pitää tukena kun annostelet salaatin sen paahdetun leivän päälle.

Samalla tavalla voit myös asetella hummericocktailin, edustusvaimonkanasalaatti sekä  
katkarapucocktailin pyöreän leivän päälle aivan samalla tekniikalla rengasvuoan avulla viime tipassa jottei leipä tule liian kosteaksi. Ja cocktailtilaisuuteen teet ne tietenkin pienemmällä leivällä jonka saat suuhunsa yhdellä puraisulla, tai korkeintaan kahdella suupalalla. Jos valmistat pienen pieniä cocktailpaloja, tai kanapeita on myös tomaatin palojen, kurkun, avokadon sekä muiden raaka-aineiden koko suhteutettava pienen pienen leivän kokoon jotta ne pysyvät paikallaan. Tähän suosittelisin tonnikalapurkin sijaan tomaattipyreepurkkia josta samalla tavalla leikkaat sekä sen pohjan että kannen pois jotta saat oikean kokoisen, tai pienen, omatekoisen rengasmuotin.

Rengasmuotti tonnikalapurkista
Sekä kurkusta että tomaatista poistetaan niiden vetiset sisukset tätä salaatti varten, jotta ne eivät lisää salaattiin liikoja nesteitä. Tässä tapauksessa salaatin on tarkoitus pysyä leivän päällä, mutteivät valu pois leivän päältä pinosta johon ne on koottu. Kurkun voi myös kuoria jos haluaa, varsinkin talvikurkun kuori on hyvin kitkerää ja tällöin salaatista myös saa hillitymmän värisen ja vain punainen tomaatti pistää ulos salaatista, koska sekä avokado, kuorittu kurkku että katkaravut ovat vaaleita ja sulautuvat toistensa värimaailmaan suosiolla, ja vain nenäkäs tomaatti jää punaisena pistämään silmään sen yrtin kanssa jolla annokset viimeistelet.

Tähän voit käyttää joko pakastettuja katkarapuja, niitä löytyy sekä kuorittuja että kuorimattomia jotka ensin saavat hitaasti omassa tahdissaan sulaa jääkaapissa yön yli, mutta voit myös ostaa suolaliemeen säilöttyjä katkarapuja jotka ovat vain valuttamisen jälkeen valmiita käyttöön. Parhainta tämä katkarapusalaatti tietenkin olisi jos jostain saisit käsiisi tuoreita katkarapuja, mutta se on Suomessa vain unta koska katkaravut ovat jo seuraavana päivänä eilisiä, eivätkä enää tuoreita.

Kurkusta ja tomaatista poistettu siemenet
Huomaa että sama pätee tässäkin salaatissa, että salaattikastiketta ei pidä sekoittaan salaatin sekaan kuin vasta aivan viime tingassa, joten voit valmistella salaatin aivan kastikkeen lisäämiseen asti ja vain sekoittaa kaikki ainekset ja latoa ne rengasvuoan avulla paahdetun leivän päälle juuri ennen tarjoilemista. Myös leipä vettyy salaattikastikkeesta sekä sen aineksista, joten jätä salaatin päälle pukeminen, ”dressing the salad” siis salaatin kietominen siihen salaattikastikkeeseen vasta aivan viime tippaan. 

Ainoastaan avokado voi hyvin ennenaikaisest salaattikastikkeeseen pääsystä, myöskään katkaravut eivät voi hyvin liian pitkään kastikkeessa olosta, ne vain sitkistyvät luovuttaessaan nestettä koska salaattikastike on paksumpaa kuin katkaravut. Sama ilmiö tapahtuu jos äyriäisiä kypsentää liian pitkään, niistä tulee kumimaisia ja ne ovat ikävää syötävää. Viimeistelyyn kannatta sinun käyttää sitä tuoretta yrttiä josta itse pidät kuten tilli, korianteri tai persilja. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan alkuruokaa neljälle ruokailijalle.

Pyöreä katkarapusalaatti
15 cm kurkkua
 1 iso tomaatti
5 cm purjosipulia
1 avokado
150 g katkarapuja
4 leipäviipaletta
Suolaa

Sitruunavinaigrette:
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl tuoretta sitruunamehua
mustaa pippuria

viimeistelyyn:
tuoretta tilliä, korianteria tai persiljaa

Huuhtele viimeistelyyn valitsemasi yrtti ja anna sen kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Halkaise purjosipulinvarsi ja huuhtele se sisutas huolellisesti. Huuhtele myös tomaatti ja kurkku (jollet kuori kurkkua) ja anna niiden kuivahtaa. Valuta katkaravuista niistä valuneet nesteet pois lävikössä. Valmista kastike oliiviöljystä ja tuoreesta sitruunamehusta, mausta sen oman makusi mukaan suolalla ja vasta rouhitulla mustapippurilla suoraan myllystä. Halkaise avokado ja poista sen kivi. Leikkaa avokadoon ristikuvio sen kuoreen asti ja lusikoi avokadon kulhoon. Sekoita jotta avokado on kastikkeen peitossa jottei se tummu rumaksi. Paahda leipäviipaleet tai paista ne voissa kauniin kullanruskeiksi. Kuori kurkku jos haluat salaatistasi vaalean ja hillityn värisen, tällöin sitä ei tarvitse pestä ennen sen kuorimista. Halkaise kurkku ja kaavi sen sisustasta pois sen siemenet. Leikkaa tomaatti neljään osaan ja fileoi sen veitsellä, tai kaavi tomaatin siemenet ja sen sisusta pois teelusikalla. Suikaloi tomaatinfileet ohuiksi suikaleiksi, suikaloin myös purjosipuli ja leikkaa kurkku ohuiksi puolikuun muotoisiksi viipaleiksi. Pane kurkku ja tomaatti kulhoon purjon ja avokadon kanssa ja sekoita kunnolla. Lisää sekaan katkaravut ja tarkista salaatin maku ja mausta sitä lisää jos se mielestäsi on tarpeellista. Leikkaa rengasmuotilla leipäviipaleista pyöreät leivät, ja asettele ne lautasille. Asettele rengasvuoka leivän päälle ja lado renkaaseen tiivistä noin neljäs osa salaattia. Tiivistä salaatti ylhäältä päin lusikalla ja poista rengas. Toista kunnes olet saanut kaikki neljä annosta valmiiksi. Viimeistele annokset tuoreella yrtillä ja tarjoile he oitis.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...