29. marraskuuta 2012

Gojiherkkupalat



Nokkosta, gojimarjaa, pähkinöitä ja vehnänalkioita herkullisina naposteluun sopivina terveellisenä naposteluruokana tai välipalana energiapatukan tyyliin. Superfoodia gojiherkkupalojen muodossa, raakaravintoa jota tumpelompikin saa aikaiseksi.

Nämä pienet herkkupalat ovat täynnä hyviä terveellisiä antioksidantteja, Omega-3 ja 6 rasvahappoja, hivenaineita sekä vitamiineja sisältävä pieni energiapatukan tyyppinen välipala ennen tai treenien jälkeen, tai keksi teen tai kahvin kanssa. Ainoa taito joita näihin herkkupaloihin vaaditaan on hieman veitsellä hienontamista, raastamista, sulattamista, sekoittamista,  kaatamista ja viimeiseksi vähän tasoittelua.

Punaisia gojimarjoja, superfoodia
Sain yhteydenoton cocovilta jossa kysyttiin olisinko kiinnostunut kehittelemään joko jälkiruoka tai välipala reseptiä heidän tuotteistaan ja samalla osallistua kilpailuun. Kilpailussa äänestetään parhain resepti Cocovin Facebook-sivuilla. Jotta voisin työstää reseptiä sain postissa tuotepaketin josta vähintään kahden raaka-aineen piti olla kisareseptissä. Saamastani paketista löytyi neljä heidän tuotteistaan, Kalaharin suola, gojimarja, raa'asta suklaapavusta rouhitut suklaanibsit sekä kookosrasva.

Kaikki tuotteet paitsi mainittu Kalaharin suola sekä suklaanibsit joita vain olen joskus maistanut oli ennestään tuttuja. Aikaisemmin olen käyttänyt gojimarjaa muun muassa gojimarjateehen mutta myös joulunhedelmäkakkuun johon se sopii oivallisesti. Käytän gojimarjaa myös satunnaisesti myslissä.
Päätin pysytellä raaka-aineissa lisäämättä liikaa mitään ja kaivoin jemmasta esiin reseptin jota usein käytin ollessani kasvissyöjä ja muuntelin sitä vähän jotta saisin kaikki yllämainitut raaka-aineet herkkupaloihin. Herkkupalat eivät sisällä mitään maitotuotteita tai kananmunia joten ne sopivat vegaaneille sekä laktoosille herkille henkilöille, ja jos ongelmasi on gluteeni voit korvata reseptissä käytetyt vehnänalkiot joko riisileseillä ja riisihiutaleilla tai tattarihiutaleilla, jolloin herkkupalat sopivat myös keliaakikoille. 

Raakakaakao suklaanibsejä
Mitään ei ole lämmitetty yli 40 asteen, paitsi mahdollisesti vehnänalkiot niiden valmistusprosessin aikana joten nämä ovat raakaa ravintoa, pieniä herkkupaloja joita ei edes tarvitse paistaa ja kypsentää uunissa. Ainoa joka on lämmön kanssa mitenkään kosketuksissa on kookosrasva joka sulatetaan pienimmällä mahdollisella lämmöllä. Kookosrasvalla on hyvin matala sulamispiste ja se kovettuu huoneenlämmössä ja tämä on periaatteessa näiden gojiherkkupalojen salaisuus. Voit valmistaa samanlaisia herkkupaloja myös voisulalla, resepti on muuten aivan sama.

Pähkinät (sekä kaurahiutaleet jos korvaat vehnän alkion niillä) voit halutessasi paahtaa uunissa 150 asteen lämmössä noin 20 minuuttia aika ajoin niitä sekoittaen. Itse halusin olla kypsentämättä mitään lämmöllä jotta kaikki raaka-aineet pysyisivät niin luonnollisina kuin vain mahdollista ja jätin tämän paahtamisen väliin. Alkuperäisessä reseptissäni käytettiin myös voita, mutta nyt oli kyse kookosrasvasta ja voin sijan joten tämä sopii  myös vegaaneille, ja koska voissa on ripaus suolaa lisäsin sitä myös tähän tasapainottamaan raaka-keksien tiivistä makeutta joka muuten olisi mielestäni aivan liian äitelää.

Pellille pevitetty kovettumaan
Vehnänalkiot hapettuvat nopeasti ja ne pitää säilyttää viileässä tiiviissä rasiassa jotteivät ne mene pilalle, ja  vehnäalkioita käyttäen herkkupalojen säilyvyys on lyhyempi kuin jos ne olisivat valmistettu jotka säilyvät paremmin huoneenlämmössäkin. Nokkosjauhe on kiva lisä mineraalien ja hivenaineiden suhteen, ja kerään kesällä itse nokkosta jonka kuivaan ja jauhan myöhempään käyttöön. Jollei sinulla ole nokkosta kuivattuna, voit korvata sen japanilaisella vihreällä machateellä. Tällä reseptillä saat noin 9-12 vegaania energiapatukan tapaista gojiherkkupalaa välipalaksi. Resepti on niin helppo joten niitä ei kannata valmistaa isoja määriä, vaan tee mieluummin aina uusi satsi kun iskee makean nälkä.

Gojiherkkupalat
½ dl hasselpähkinöitä
½ dl manteleita
½ dl seesaminsiemeniä
2 dl vehnänalkiota (tai kaurahiutaleita)
½ dl gojimarjoja
½ dl rusinoita
½ dl taateleita
½ dl suklaanibsejä
50 g kookosrasvaa
1 tl suolaa
½ tl nokkosjauhetta
2 rkl hunajaa
1 rkl ruokosiirappia
1 sitruuna

Pese sitruuna huolellisesti ja anna sen kuivahtaa. Rouhi pähkinät pienemmiksi ja pane ne kulhoon. Lisää sekaan gogjimarjat, suklaanibsit, seesaminsiemenet sekä rusinat ja sekoita kaikki kunnolla keskenään. Jos rusinat ovat hyvin isoja voi ne paloitella ennen niiden sekaan lisäämistä. Raasta sitruunasta kuori hienosti ja hienonna taatelit pieneksi veitsellä. Sulata kookosrasva hyvin matalalla lämmöllä, lisää sekaan hunaja, siirappi sekä sitruunan raastettu kuori. Halkaise sitruuna ja purista siitä ruokalusikallinen mehua sulaneen rasvan sekaan, lisää nokkosjauhe sekä suolaa ja anna kaiken sulaa. Sekoita kaikki vispilällä keskenään ja kaada pähkinöiden päälle. Sekoita kaikki kunnolla puulusikalla, kaiken pitää olla kosteaa rasvaseoksesta ja kaada löysä seos voipaperille joko vadille tai pienelle tarjottimelle. Levitä massaa puulusikalla tai paistinlastalla tasaiseksi noin sentin paksuiseksi levyksi ja anna sen kovettua huoneenlämmössä. Voit nopeuttaa tätä panemalla lautasen jääkaappiin.  Leikkaa levystä neliöitä kun se on kovettunut. Voit tsoitella paloja lisää lastalla. Anna palojen kuivua pari tuntia voipaperilla. Säilytä herkkupalat viileässä tiiviissä rasiassa jossa ne säilyvät pari, kolme päivää jollei niitä syödä heti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...