7. marraskuuta 2012

KurpitsaparsakaalikeittoVegaanikurpitsa ja parsakaalikeitto, maidotonta helposti syötävää herkkua niin toipilaalle kuin vasta sairastuneellekin, mutta keitto sopii myös lämpimäksi alkuruoaksi tai kevyeksi lounaaksi ja välipalaksi leivän kanssa tarjoiltuna.

Kuumeisena ja flunssaisena ruoanlaitto ei oikein innosta, puhumattakaan siitä että jaksa tehdä mitään muuta kuin vain olla, aivot ovat kuumeisena jumissa eikä oikein mikään luonnistu. Tästä syystä olen nyt viime päivinä keskittynyt vain olemaan, pitämään nestetasapainoa yllä juomalla runsaasti nesteitä ja syönyt lämpimiä helposti syötäviä sosekeittoja. Lisää flunssasta ja mitä flunssaisena kannatta juoda voit lukea lisää tekstistäni lämmintä juomaa flunssaan. Keitot taas ovat syntyneet siitä mitä jääkaapista on löytynyt, ja tämä soseutettu kurpitsasta ja parsakaalista valmistettu sosekeitto on siitä hyvä esimerkki.

Öljykurpitsan sisusta siemenineen
Kauppaan en jaksanut lähteä, vaikka ruokakauppa olisi aivan nurkan takana ja jääkaapissa oli parsakaalia, ja parsakaali sisältää paljon C-vitamiinia ja sillä on myös todettu vastustuskykyä kohentavia vaikutuksia, ja pakastimesta löytyi sen jatkeeksi valmista kurpitsasosetta.
Kurpitsana tähän käy mikä vain syötävä talvikurpitsa kuten esimerkiksi myskikurpitsa tai Halloweenin tuttu oranssinhohtava öljykurpitsa.   

Kurpitsasoseen voit korvata tähteeksi jääneellä uunissa paahdetulla kurpitsalla mutta tai pahtaa kurpitsaa samalla tavalla kuin reseptissäni uunissa paahdettua spagettikurpitsa. Kurpitsasosetta valmiiksi pakastimeen valmistat itse helposti seuraamalla reseptiäni kurpitsahilloke. Ja tarvitset tähän keittoon noin 4-5 desiä kurpitsasosetta, joka on yhden ison myskikurpitsan verran. Tuoreesta kurpitsasta voit myös valmistaa kurpitsahilloa tai kurpitsabebeeleivoksia tai mausteisia kurpitsamuffineja joulun odotuksen aikaan.

Se iso parsakaali
Tähän keittoon tarvitset noin yhden ison parsakaalin, tai kahden pienen verran parsakaalia ja parsakaalista käytetään koko parsakaali, sen varret ja kukinnot, kaikki vain paloiksi ja niukkaan veteen kiehuman kypsäksi, mutta voit hyödyntää myös sen jo vähän jo nahistuneen tai keltaiseksi muuttuneen parsakaalin jonka nuput ovat jo alkaneet aueta ja parsakaali. Parsakaalin voi halutessaan keittää vihannesliemessä josta se saa lisäsyvyyttä, mutta keitto onnistuu myös vain vedellä. 

Tämä keitto on vegaaneille sopiva, joten tässä ei ole käytetty yhtään maitotuotteita, ei myöskään gluteenia, joten keitto sopii myös keliaakikoille. Keittoon lisätään tilkka öljyä, ja voit käyttää sitä öljyä josta pidät eniten, mutta jos haluat ottaa huomioon öljyn terveellisyyden kannata sinun valita jokin öljy joka joko sisältää paljon Omega-3 rasvahappoja kuten rypsiöljy tai saksanpähkinäöljy, tai kasviöljy jossa on paljon monityydyttämättömiä rasvahappoja, kuten esimerkiksi auringonkukkaöljy, soijaöljy tai maissiöljy jotta keitto olisi myös ravitseva eikä vain hyvän makuinen. Vaikka flunssaisena ja nenä tukossa se keiton maku ei oikein välity makunystyröille.

Tuoretta meiramia viimeistelyyn
Halutessasi voit kyllä käyttää tähän voita öljyn sijaan, ja lisätä lorauksen kermaa pehmentämään ja pyöristämään keiton makua, mutta tällöin se ei sovellu vegaaneille. Meillä tätä keittoa, ja sen tapaisia keittoja syödään talviaikaan varsinkin silloin kun flunssa alkaa vaivata, ja maitotuotteet ovat silloin hyvä sulkea pois koska ne lisäävät liman muodostumista, asia josta flunssainen ei voi hyvin.

Flunssaisena ruoka ei maistu, mutta tätä keittoa kannatta valmistaa myös toiste, kun makunystyrät ovat parhaimmillaan ja viimeistellä keitto valuttamalla sen pinnalle tryffeliöljyä.
Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan lämmintä soseutettua ja helposti suuhun lusikoitavaa myös vegaaneille sopivaa kurpitsa ja parsakaalikeittoa.

Kurpitsa-parsakaalikeitto
4-5 dl kurpitsasosetta
1-2 parsakaalia
2-3 oksaa tuoretta meiramia
suolaa
valkopippuria
4-5 rkl ruokaöljyä
 (viimeistelyyn tryffeliöljyä)

Huutele meirami ja anna sen kuivahtaa. Paloittele parsakaali pienemmiksi paloiksi, pilko varret ohuiksi lanteiksi. Keitä parsakaali kypsäksi niukassa vedessä, tai höyrytä se kypsäksi, noin kymmenisen minuuttia. Valuta keitinvesi pois, mutta ota se talteen. Ota sivuun kourallinen parsakaalin kukintoja ja säästä ne viimeistelyyn, pidä ne lämpiminä. Nypi meiramista varsien kauniit kärkilehdet ja ota ne sivuun viimeistelyä varten. Lisää parsakaalin sekaan meiramia ja soseuta parsakaali joko sauvasekoittimella kattilassa tai monitoimikoneessa riippuen siitä miten paljon tiskiä jaksat tiskata. Pane kattila parsakaalisoseen kanssa hellalle miedolle lämmölle ja lisää sekaan kurpitsasose. Lämmitä keittoa sitä usein hämmentäen miedolla lämmöllä jottei se pala pohjaan. Lisää sekaan parsakaalinkeitinvettä kunnes olet saanut sopivan paksun, tai ohuen koostumuksen keitolle. Jollei keitinvesi riitä, lisää keiton sekaan keitettyä kuumaa vettä. Mausta keitto parilla ruokalusikallisella öljyä sekä suolalla että valkopippurilla. Annostele keittoa mukeihin joista sitä on helppo juoda ja nauti lämpimästä keitosta. Viimeistelyn voit flunssaisena jättää väliin. 

Keiton viimeistely: Annostele lämmintä keittoa lämpimille keittolautasille, asettele keton keskelle parsakaalin kukintoja ja meiraminlehtiä Ripottele keiton pinnalle pieniä pisaroita tryffeliöljystä ja tarjoile keitto heti lämpimänä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...