13. marraskuuta 2012

Haukea piparjuurella ja pähkinävoillaHaukea ruskistetulla pähkinäisellä voilla, tuoreella piparjuuriraasteella ja uusilla perunoilla.
Paistettua haukea pähkinävoilla tuoreen piparjuuren ja parvekkeella ruukussa kasvatettujen uusien keitettyjen perunoiden kanssa. 

Monesti kaikista helpoimmat ruoat tuppaa unohtumaan, ja onko mitään helpompaa kuin paistaa kalaa ja tarjoille se uusien keitettyjen perunoiden, pähkinäisen ruskistetun voin ja raastetun tuoreen piparjuuren kanssa. Ainoa vaikeaa tässä annoksessa on muistaa poistaa hauen pystyruodot pihdeillä, jottei niitä ole mukana valmiissa annoksessa ja tietää miten kauan pienen pieniä (naisen) peukalon päänkokoisia perunoita tulee keittää jotteivät ne ole ylikypsiä ja muusinnu rumasti. 

Fileoitua haukea
Tämä kyseinen tapa tarjoilla kalaa paistettuna ruskistetun voin ja piparjuuren kanssa on hyvin perinteinen pohjoismaalainen tapa tarjoilla kalaa, varsinkin Ruotsissa. Kalana tähän yleensä käytetään jotain valkoista kalaa kuten esimerkiksi turskaa, ahventa, haukea, siikaa ja se oli aikoinaan meillä helppo tapa tarjoilla kalaa jälkikasvulle silloin kun ”vain valkoinen kala” kelpasi suuhun pantavaksi. Nykyään kalaa syödään vaikkei se olisikaan valkoista ja vaalean punainen merilohi oli aina poikkeus tästä säännöstä.

Löydät hauen pystyruodot helposti painelemalla kalan lihaa sen sisäpuolelta, ei siis siltä puolelta jolta kalannahka on poistettu fileoinnin yhteydessä, ja saat ne helposti poistettua pihdeillä. Huomaa vain ettei kannata käyttää samoja pihtejä kalaan, kuin autotallissa tai verstaassa vaan hanki tähän tarkoitukseen omat pihdit. Minulla on ollut tavalliset pihdit jotka olen aikoinaan ostanut rautakaupasta jo käytössä parisen vuosikymmentä juuri tähän tarkoitukseen. Ja jollei sinulla ole itse parvekkeella kasvatettuja, tai omassa kasvimaassa viljeltyjä perunoita on sinun tyydyttävä kaupasta ostettuihin perunoihin.

Saviruukun koko perunasato
Käytin tähän ruokaa koko viime kesän perunakokeiluni sadon, jokainen parvekkeella isossa saviruukussa viljelty peruna joista jo mainitsinkin tehdessäni yhteenvedon tämän vuoden niukasta sadosta. Perunoiden koot vaihtelivat hieman, joten pari maisteltiin jo ennen ruokaa jotta ruukussa kasvaneiden perunoiden laatu oli taattu ennen niiden tarjoilemista syötäväksi.
Nämä käyttämäni perunat olivat kuitenkin niin hentoja vielä, vaikka syksy oli jo vienyt kaiken kasvimaalta (tässä tapauksessa parvekkeelta) ja ne tarvitsi vain harjata perunakintailla huolellisesti.

Itse kala maustetaan vain suolalla ja valkopippurilla ennen sen paistamista voissa, ja tämä sama voi ruskistuu ja saa pähkinäisen maun ja on annoksen kastikkeena ja lisäksi raastetaan vain tuoretta piparjuurta. Piparjuuri muuten on asia josta olemme puolison kanssa onnellisesti eri mieltä, minä haluan sitä paljon, ja hän syö sitä määränsä, joten olen ottanut tavakseni tehdä ruoasta vain hänen makuisiaan ja lisätä piparjuurta itselleni omaan annokseen sopivasti. Sama asia meillä muuten on suolan kanssa, jossain ruoissa toinen lisää suolaa kun ruoka taas on toisella vain sopivaa, ja toisinpäin.

Pähkinäistä ruskistettua voita ja raastettua piparjuurta perunoiden välissä
Piparjuuri tummuu ollessaan hapen kanssa yhteydessä, mutta sen maku myös vaimenee ajan kanssa, varsinkin lämmön vaikutuksesta, ja jollei sinulla ole juuri tämä liian terävän ja tulisen piparjuuren vaimennusaikomus on piparjuuri kuorittava ja raastettava juuri viime hetkellä ennen sen tarjoilua.

Nämä haukiannokset tarjoilin alkuruokana riippuen siitä että perunoita oli vain niin niukasti sen lisäksi että ne olivat niin pikkuriikkisiä, mutta voit myös tarjoilla tämän ruoan lämpimänä annoksena isompien perunoiden ja leikata hauesta isommat palat jokaiselle kun tarjoilet sen lisukkeena raikasta vihreää salaattia. Tämä sama määrä riittää myös alkuruoaksi noin kuudelle ruokailijalle kunhan otat tämän vain huomioon leikatessasi annospaloja.

Haukea pähkinävoilla
400 g haukea
400 g uusia perunoita
3-6 cm tuoretta piparjuurta
4-6 rkl voita
suolaa
valkopippuria

Ota hauki ulos jääkaapista huoneenlämpöön noin puolisen tuntia ennen sen kypsennystä. Kuori perunat jos ne ovat talviperunoita, uudet perunat voit vain harjata ja pestä huolella. Keitä ylös vesi ja lisää kiehuvaan veteen perunat kypsymään. Perunat kypsyvät noin parissa kymmenessä minuutissa, vähän koosta riippuen. Kuori piparjuuri ja raasta se hienosti kulhoon. Poista hauesta sen pystyruodot pihdeillä, jollei kalakauppias ole niitä jo poistanut. Leikkaa kala sopivan kokoisiksi annospaloiksi ja mausta se kevyesti suolalla ja valkopippurilla. Lämmitä pannu kuumaksi ja lisää sille runsas voinokare, voin pitää riittää annokseen myös kastikkeeksi. Anna voin laulaa laulunsa loppuun ja lisää vasta laulun loputtua kala pannulle. Paista haukea noin pari, kolme minuuttia kummaltakin puolelta. Valuta perunoista niiden keitinvesi, ja anna perunoiden höyryyntyä kuiviksi. Annostele lämpimille lautasille pala paistettua haukea ja asettele keitetyt uudet perunat sen ympärille. Lusikoi perunoiden ja kalan päälle ruskistunutta pähkinäistä voita ja ripottele voin päälle pieniä nokareita raastettua piparjuurta. Tarjoile heti annokset lämpiminä joko alkuruokana tai lämpimänä pääruokana.

Viinisuositus: Australialainen Wolf Blass Yellowlabel Riesling valkoviini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...