23. marraskuuta 2012

CumberlandkastikeAito Cumberlandkastike, suloisen makeaa punaherukkaa, lämmittävää sinappia ja inkivääriä sekä runsaasti appelsiiniä ja sitruunaa perinteikkäässä kastikkeessa. Cumberland, se perinteinen lisuke lihapateelle, terriinille peurapateelle sekä keitetylle kielelle, tummasta lihasta valmistetulle leikkeleelle, lampaan tai karitsanlihalle. 

Herukkaa

Perinteisesti tähän käytetään joko punaherukkaa tai mustaherukkahyytelöä, mutta olen myös tavannut Cumberlandkastiketta puolukasta valmistettuna eikä se ollut hullumpaa. Itse kun ole punaherukalle allerginen teen sen aina mustaherukasta itselleni. On myönnettävä että olen vain valmistanut Cumberlandkastiketta liivatteella hyytelöidystä hyytelöstä, ja koska Cumberlandkastiketta yleensä tarjoillaan kylmän lihan ja leikkeleiden lisukkeena minulle ei vielä ole tullut vastaan pakko valmistaa vegaania Cumberlandkastiketta mutta saman pitäisi toimia myös agarilla hyytelöidyllä hyytelöllä. Kastikkeen pitää perinteisesti olla aika luirua ja ohutta, mutta halutessaan sen voi sakeuttaa arrowjuurella, ja noin teelusikallinen on tähän määrään sopiva määrä.

Cumberlandkastike

Sitruunaa ja appelsiinia mausteeksi

Tähän käytetään sekä sitruunan että appelsiinikuoret ohuina suikaleina, joten ne kannattaa ostaa luomuviljeltynä, ja myös pestä huolellisesti ennen niiden käyttöä. Sitrushedelmät kuoritaan ohuen ohuelti ja paras apuväline tämän aikaan saamiseksi on joko perunankuorija tai sitrusrauta. Minulla on aivan hyödytän perunakuorija jolla en tee mitään muuta kuin kuorin sitrushedelmiä jo pitkään käytössä, Sen ainoa vika on että se kuorii liian ohuelti, ja tähän se onkin mainio avuksi, peruna kanssa taas tuskastuu nopeasti jos erehtyy sitä käyttämään. Kuori vain kuoren uloin oranssi ja keltainen kerros hedelmistä. 

Kuoret suikaloidaan ja ryöpätään kolme kertaa ja ryöppäys vesi vaihdetaan joka kerralla, jotta kaikki karvaus lähtee niistä. Jos sinulla on kuivattua sitruunan ja appelsiinikuorta voit myös hyödyntää ne tähän kastikkeeseen, pane kuorisuikaleet vain likoon veteen puoleksi tuntia ja ryöppää ne samalla tavalla kahteen kertaan.

Sitrusraudalla kuorittu appelsiini

Portviiniä kastikkeeseen

Opin käyttämään Cumberlandkastikkeeseen portviiniä, mutta sherrykin toimii hyvin jollei ole portviiniä. Ja tässä huomautan varmuuden vuoksi että tämä kastike tässä muodossa sisältää alkoholia, joten se ei sovellu lapsille eikä niille jotka syystä tai toisesta eivät voi tai halua nauttia alkoholia oli sen määrä miten alhainen tahansa. Tällöin kastike on vain kiehautettava jolloin alkoholi haihtuu ja se on myös lapsille turvallista ja sopivaa syötävää.

Tähän voit käyttää joko tuoretta inkivääriä joka raastetaan hienosti raastettua, tai saman määrän kuivattuna jauheena ja teelusikalliset tässä reseptissä ovat kukkurallisia tavallisesta teelusikallisesta eroten. Tällä reseptillä saat Cumberlandkastiketta noin kahdeksalle ruokailijalle pateen, terriinin tai muiden kylmien leikkeleiden lisukkeeksi. Ja kastiketta kannattaa valmistaa enemmän, koska se säilyy jääkaapissa lasipurkissa säilytettynä pari viikkoa.

Cumberlandkastike
 1 sitruuna
1 appelsiini
1 dl punaherukkahyytelöä
1 tl sinappijauhetta
1 tl inkivääriä
1 dl portviiniä

Pese appelsiini ja sitruuna huolellisesti ja harjaa ne. Anna niiden kuivahtaa. Kuori sekä appelsiinistä että sitruunasta niiden uloin värillinen pintakerros. Leikkaa kuoripalat ohuen ohuiksi mutta niin pitkiksi suikaleiksi kuin suinkin vain mahdollista. Tämän saat aikaiseksi aivan itsestään käyttäen sitrusrautaa. Pane kuorisuikaleet kattilaan kylmän veden kanssa ja kiehauta vesi ylös. Kaada keitinvesi pois siivilässä ja toista sama uudestaan kaksi kertaa, kaiken kaikkiaan kolme ryöppäystä. Anna kuorten kuivahtaa siivilässä. Mitta kattilaan hyytelö ja portviini ja lämmitä kattilaan sekoittaen miedolla lämmöllä noin 5-10 minuuttia. Kuori ja rasta inkivääri hienosti jos käytät tuoretta. Purista appelsiinistä sen mehu ja puolikkaasta sitruunasta mehut. Ota kastike lämmöltä ja lisää raastettu inkivääri (tai jauhe) sekä sinappijauhe kattilaan appelsiinini ja sitruunamehun lisäksi ja sekoita kunnolla. Tämän jälkeen kastike on valmista tarjoiltavaksi leikkeleiden lisukkeena, mutta sen voi antaa tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...