12. marraskuuta 2012

TomaattihyytelöKullankellertävää tomaattihyytelöä lisukkeeksi sunnuntain paistin kanssa. Hieman tavallisesta poikkeava ja epätavallisempi hyytelö lihan lisukkeeksi ja vaihtelua niistä perinteisemmistä marjahyytelöistä kuten pihlajanmarjahyytelöstä tai mustaherukkahyytelöstä.

Otin jokin aika sitten syksyn viimeiset tomaatit sisälle kypsymään pois parvekkeelta. Itse tomaatit kuivasin ja säilöni oliiviöljyyn, jotta minulla on ”aurinkokuivattua tomaattia” talven varalle, mutta koska tomaatin sisustat sisältävät niin paljon nestettä, melkein jopa vettä, poistin niiden sisukset jotta kuivuminen nopeutuisi. 

Tomaatin sisustat poistat helpoiten lusikalla
Tämä tarkoitti sitä että minulle jäi tomaatin sisustat ja niille pitäisi tehdä jotain poisheittämisen sijaan ja päädyin tomaattihyytelön valmistamiseen niistä. Ja oli aika mieluinen yllätys saada kullan kellertävää läpikuultavaa tomaatille maistuvaa hyytelöä. Tomaattihyytelö on vähän kuin porkkanamehu, siitä puuttuu se tomaatti samalla tavalla kuin porkkanamehusta puuttuu se rapean rouskuva porkkana, mutta maku on paikallaan, tomaattihyytelö on täynnä tomaatinmakua ja sopiikin hyvin niihin kohtiin ruokaa johon tavallisesti panisit tomaattiketsuppia. Tällä tavalla voit myös valmistaa tomaattihyytelöä vihreistä tomaateista, kunhan vain olet tietoinen että ”raaka vihreä tomaatti” on eri asia kuin ”vihreä kypsä tomaatti”. Lisää vihreistä raaoista tomaateista ja niiden terveysvaikutuksista voit lukea tekstistäni vihreä tomaattichutney.

Kypsyneet punaiset tomaatit
Olen huomannut että tomaattien sisustan poistaminen helpoiten tapahtuu teelusikalla, varsinkin jollei ole harjaantunut veitsenkäyttäjä, joten suosittelen tätä tapaa lämpimästi. Tomaatit siemenet ja kaikki neste vain kattilaan niukan veden kanssa, ja hyytelö oli jo tulossa. Keitin tomaattia noin kymmenisen minuuttia, jotta saisin kuorittua kaiken vaahdon tomaattimehun pinnalta. Tätä ei kuitenkaan koskaan muodostunut joten siivilöin tomaatin siemenet harsokankaan läpi mittakannuun ja tämän jälkeen kaadoin kaiken puhtaaseen kattilaan. Mittasin mehun jotta tietäisin miten paljon hyytelöimisainetta tomaattimehu tarvitsee. Tämän lisäksi hyytelö vaatii sokeria ja makeutin hyytelöön tarkoitetun mehun sokerilla kunnes se oli mielestäni tarpeeksi makeaa. Lisäsin agar-agarhiutaleita ja keitin hyytelöä kymmenen minuuttia ja kaadoin valmiin tomaattihyytelön huolellisesti puhdistettuihin lasipurkkeihin. Makeutusaineena taas käytin ruokosokeria joka syvensi tomaattimehun omaa kullan keltaista väriä, ja tuloksena oli erittäin kauniin kellertävää tomaattihyytelöä.

Kauniin kullankellertävä tomaattineste johon liuennut agar-agar
Agar-agaria käytin jotta tämä tomaattihyytelö sopisi myös vegaaneille, mutta myös siksi ettei hyytelö sulaisi huoneenlämmössä, kuten liivatteella on tapana sulaa. Hyytelön määrä vaihtelee tietenkin sen mukaan miten paljon tomaattien sisustaa sinulla on, ja miten tuoreita ja kosteita tomaatti ovat joten en osaa sanoa tomaattien määrää niiden sisustaa kohden. Tämä myös vaihtelee tomaattilajikkeesta toiseen ja tämä on hyvä tapa hyödyntää jossain toisessa ruoassa käytetyn tomaattifileistä ylijäänyttä tomaatinsisustaa johonkin, sen poisheittämisen sijaan.

Tomaattihyytelö
1 kg tomaatteja
1 tl agar-agaria / dl tomaattinestettä
½-1 dl ruokosokeria / dl tomaattinestettä

Huuhtele tomaatit ja anna niiden kuivahtaa. Leikkaa tomaatti karkeiksi lohkoiksi ja poista niiden siemenet ja sisusta kulhoon lusikalla. Kuivaa fileoidut tomaatit, tai hyödynnä ne jollain muulla tavalla. Pane tomaatinsisustat kattilaan ja kiehauta mehu ylös. Anna tomaattiveden kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Kuori pois sen pinnalle mahdollisesti muodostunut vaahto. Kaada tomaattivesi harsokankaan läpi mittakannuun. Anna mehun valu itsestään, äläkä purista harsoa jottei hyytelöstä tule sameaa. Kaada mitattu tomaattivesi puhtaaseen kattilaan ja lisää siihen agar-agaria suhteessa mehun määrään. Kiehauta tomaattivesi ylös ja varmista että agar-agar on liuennut tomaattiveteen. Maista hyytelöä ja lisää sekaan ruokosokeria kunnes tomaattihyytelö on mielestäsi tarpeeksi makeaa. Varmista että kaikki lisäämäsi sokeri on liuennut hyytelöön ja kaada hyytelö puhdistettuihin lasipurkkeihin, sulje lasipurkit tiiviillä kannella ja anna hyytelön jäähtyä ja kovettua. Hyytelö säilyy huoneenlämmössä, mutta avattu purkki kannatta säilyttää jääkaapissa ja syödä noin viikon sisällä sen avaamisesta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...