26. marraskuuta 2012

Kanaa ja riisiä porkkanallaPaistettua kanaa, kantarelleja ja porkkanaa paistetun riisin kanssa kahdelle. Nopea arkiruoka ja hyvä tapa uusiokäyttää sunnuntain tähteeksi jäänyttä uunissa paahdettua kanaa riisin kanssa.

Minä suorastaan rakastan ruoantähteitä ja haastetta loihtia niistä jotain uudenlaista syötävää sen sijaa että lämmittäisin ne vain sinällään. Monta kertaa jatkan jollain tavalla sitä mitä minulla jo valmiina on ja ruoka muuttuu aivan erilaiseksi kuin se alkujaan oli ja tämänlaisiin ruokiin käytän wokpannua, mutta tämän voit ihan hyvin valmistaa tavallisella paistinpannullakin. Tähteeksi jäänyttä kanaa voisi myös käyttää kylmänä esimerkiksi kanasalaattiin tai lämpimänä kanaviilokkiin.

Uunissa paahdettua kanaa
Uusiokäyttäessä ruoantähteitä on pidettävä yksi tärkeä asia mielessä, tämä tähteeksi jäänyt ruoka on aina lämmitettävä tarpeeksi kuumaiksi jotta sitä voi turvallisesti syödä. Tämä tarkoittaa että ruoka lämmitetään yli sen tarjoilulämpötilan, yli 70 asteiseksi niin nopeasti kuin mahdollista, ja ruoan on oltava kuumaa, siis kuumempaa kuin sitä syödessä. Tällä tavalla varmistetaan ettei ruoassa ole mitään meille haitallisia mikrobeja, ja jollet ole varma ruoan lämpötilasta varmista ruoan lämpötila lihamittarilla. Huomaa että jo kerran lämmitettyä ruokaa ei kannata lämmittää ja uusiokäyttää kolmatta kertaa.

Jokin aika sitten valmistin keltavahverokanaa speltillä, ja tämä ruoka muistuttaa sitä vaikkei kuitenkaan ole samaa. Tässäkin ruoassa on käytetty kantarelleja, tai keltavahveroita, mutta speltin sijaan tähteeksi jäänyt kana oli ollut uunissa paahtumassa riisin kanssa jonka tähän hyödynsin sen paistamalla. Halusin myös lisätä vihannesten määrää ruoassa joten raastoin sekaan myös porkkanaa sekä lisäsin sipulia jotka kummatkin saivat paahtua suloisen makeiksi pannulla. 

Toistaiseksi keittämätöntä riisiä kattilassa suolan kera
Syksyllä tulee käytettyä tuoreita sieniä joka paikassa, ja ne ovat hyvä tapa saada jotain uutta ruoantähteiden sekaan mutta nyt ei enää ole tuoreita sieniä saatavilla, ainakaan kotimaisia kantarelleja joten tähän olen käyttänyt pakastettuja keltavahveroita. Tähän tarvittava määrä pakastettuna on pari, kolme desiä paistettua sientä. Ja sienenä voit tietenkin käyttää tuoreita herkkusieniäkin tuoreiden metsäsienten puutteessa. Muista vain sulattaa sienet ennen niiden käyttöä jotta ruoan valmistusaika pysyy lyhyenä. Kolmantena vaihtoehtona tähän voisi myös käyttää kaupasta ostettuja säilöttyjä sieniä, suolasieniä kunhan vain liotat niistä liian suolan ensin, etikkasieniä tai hapansieniä.

Sekä porkkanata että kantarellit sisältävät karotenoideja, A-vitamiini esiasteita, ja keltavahveroissa on myös D-vitamiinia jota me nyt talven kaamoksen keskellä eniten tarvitsemme. Viimeisten tutkimusten mukaan me tarvitsisimme nykyisiä ravintosuosituksiakin enemmän D-vitamiinia ja että sen vajeella voisi olla yhteys ykköstyypin diabetekseen.
Tämä ruoka ei sisällä yhtään laktoosia, jollet käytä paistamiseen voita ja gluteenia ei siinä ole ollenkaan, joten ruoka soveltuu sekä laktoosille herkille että keliaakikoille. Tällä reseptillä saat yhden hengen tähteeksi jääneestä rintapalasta tai koipi-reidestä riittävästi ruokaa kahdelle hengelle kun tarjoilet sen esimerkiksi tomaatti ja avokadosalaattia sen kanssa.

Porkkanaista kantarellikanaa
1 kananrinta tai koipi-reisi
2 isoa porkkanaa
200 g kantarelleja
1 sipuli
5 dl kypsennettyä riisiä
öljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria

Puhdista tuoreet sienet huolellisesti ja harjaa ne kunnolla. Kuori sipuli ja suikaloi se. Lisää tuoreet sienet ja sipuli pannulle ja ruskista niitä keskilämmöllä öljytilkassa kunnes se on saanut kaunista paahtunutta väriä reunoihin. Irrota kananliha luista ja revi se käsin pienemmiksi suikalepaloiksi lihasyiden mukaan. Lisää riisi ja kana pannulle sipulin kanssa ja lämmitä ne kuumiksi aika ajoin sekoittaen. Kuori porkkanat ja raasta ne karkeasti. Lisää porkkanat (ja sulatetut sienet jos niitä käytät tuoreiden sijaan) pannulle ja anna niiden saada vähän väriä. Sekoita aika ajoin jottei ruoka pala karrelle. Mausta ruoka suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan ja tarjoile oitis lämpimältä lautaselta salaatin kanssa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...