21. marraskuuta 2012

TyrnimarjasmoothieKypsää banaania, kirpakoita tyrnimarjoja ihanassa vitamiinipommijuomassa joka sopii hyvin tähän aikaan vuodesta antamaan sitä lisäpotkua kostean ja harmaan sään keskellä. Tyrnimarjasmoothie on hyvä vaihtoehto energiajuomalle ja se sopii sekä aamiaiseksi että välipalaksi, tai miksei jopa jälkiruoaksi.

Tänään vegaanin keskiviikon mukaisesti tässä Smoothiessa on käytetty vegaaneille sopivaa maitoa, ja jos olet soijalle allerginen, voit soijamaidon sijaan käyttää joko mantelimaitoa tai kookosmaitoa. Juoman idea oli kokeilla mantelimaitoa, ja siinä sen lomassa sain aikaiseksi jotain aivan muutakin noin niin kuin sivutuotteena kun miten mitä siitä saisin aikaiseksi, ja miten se missäkin toimii se mantelimaito. En sitä nyt ihan makaronilaatikkoon käyttänyt, mutta sanotaan näin, mantelimaito, tai mantelijuoma se kai on, on hyvä vaihtoehto soijamaidolle. Ja jollet ole vegaani voit tähän hyvin käyttää tavallisen lehmän maidon sijaan vaikkapa kutunmaitoa. Monet laktoosille herkät henkilöt voivat juoda kutunmaitoa ja tämä vaihtelee yksilöstä toiseen.

Tyrnimarjoja suoraan pakastimesta
Suomalaiseen tyrniin tutustuin vasta esikoisen syntymän jälkeen sattumalta vieraillessani täällä suomessa. Tyrnimarja kasvaminen Suomessa oli minulle aivan uutta, se tuntui aivan uskomattomalta sadulta, koska olin hyvin perehtynyt Superfoodiin tyrniin ja sen terveysvaikutuksiin opiskellessani luontaislääketiedettä. 

Tyrni tuoksuu aivan suomuuraimelle, muttei se sille kuitenkaan maistu ja sitä luulee olevansa lakan tai hillan kanssa tekemisessä ennen kuin maistaa tyrnin oman maun joka enemmän muistuttaa kirpeää pihlajanmarjaa kuin lakkaa.

Tyrnissä on erittäin runsaasti C-vitamiinia, monikertaisesti enemmän kuin esimerkiksi ruusunmarjoissa, appelsiineissa tai sitruunoissa, ja marjan oranssista väristä voi päätellä että se myös sisältää reilusti karotenoideja, jotka siis ovat siis A-vitamiinin esiasteita ja näinhän asia on. Tyrnissä on tämän lisäksi myös E-vitamiinia ja B-vitamiineja, mm B12 jota harvemmin löytyy kasveissa joten se on selvästi yksi meidän kotimaista superfoodeista jota kannataisi hyödyntää enemmän.

Se uksi ainokainen banaani
Käytin tähän smoothiejuomaan banaania sekä pakastettua tyrniä jonka vain lisäsin samaan astiaan maidon ja banaanin kanssa. Banaani pitää olla juuri oikean kypsä, sen pitää olla keltainen ja se ei saa olla raa'an vihreä ja kova muttei myöskään liian ylikypsä ja mustapilkullinen ja liian pehmeä.

Tyrnimarja on hyvin kirpeä, ja se vaatii vähän makeutusta, ja koen että hunaja tai ruokosokeri soveltuu hyvin sen makumaailmaan ja säestävät tyrnin ominaisuuksia parhaiten. Tyrnissä on pitkulaisia mustia siemeniä, tai kiviä jotka eivät mene rikki juomaa sekoittaessa, mutta ne sisältävät niin paljon niitä Omega-3 ja 6 rasvahappoja, joten ne siemenet kannattaa pureskella rikki ja syödä jotta saa niistäkin sen suurimman hyödyn itselleen. Tutusta tavasta poiketen tämä resepti antaa vain yhden vitamiinipitoisen superfood juoman.

Tyrnimarjasmoothie
1 banaani
2 dl soijamaitoa tai mantelimaitoa
½-1 dl tyrnimarjoja
1-2 tl hunajaa

Kuori banaani ja pilko se karkeasti pariin kolmeen palaan kulhoon. Lisää marjat suoraan pakastimesta ja kaada päälle maitojuoma. Lisää sekaan hunajaa ja soseuta kaikki joko mikserissä tai sauvasekoittimella. Juo heti juoma tuoreeltaan, juoman ei pidä jäädä odottamaan juojaansa vaan se on parhaimmillaan heti suoraan kurkusta alas valutettuna juuri sen valmistuttua.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...