1. marraskuuta 2012

MunapekonisalaattiRapeaksi paistettua pekonia, kovaksi keitettyjä kananmunia kapristen ja porkkanan kanssa rapeassa salaatissa ranskalaiseen sinappiseen salaattikastikkeeseen kietoutuneena. 

Vaikka talvella tulee syötyä liian vähän salaattia, syön kuitenkin usein salaattia välipalaksi, varsinkin iltaisin iltateen kanssa. Kesällä taas harrastan sitä perheen ylikylläisyyteen saakka, varsinkin helteillä,  mutta siitä iltaisesta salaatinsyömisestä iltateen kanssa on jopa alkanut muodostua tapa josta olen huomannut olevan hyvin vastahakoinen luopua, tai jättää väliin syystä tai toisesta.

Käytän näihin iltasalaatteihin sitä mitä jääkaapista milloinkin löytyy ja se useimmiten koostuu siitä mitä aikaisemmin päivällä tai illalla päivällisen jälkeen on jäänyt tähteeksi kuten tässä tapauksessa paistetusta pekonista ja kovaksi keitetyistä kanan munista. Nämä illalla syömäni salaatit eivät useimmiten ole mainitsemisen tai valokuvauksen arvoisia, mutta joskus tulee mieleen jotain kauan sitten joskus syötyä ja joskus salaatista vaan tuleen niin herkullinen etten voi olla kertomatta siitä.

Halkaistu fenkolimukula
Munapekonisalaatti oli hyvin suosittu ja muodikas salaatti 1980-luvulla sekä Brittien saarilla että ranskassa, ja voisi sanoa että se on ainakin näennäisesti kevyempi versio paistetuista munista ja pekonista. Munia on moneen lähtöön ja tästä syystä suosittelenkin että käyt lukemassa tekstini munia vaiko munia jotta itse voit ottaa kantaa asiaan, mitä kananmunia, ja miksi juuri niitä, syöt.

Kaikkein tärkeintä kaikissa salaateissa on se että siihen on lisätty sopivaa salaattikastiketta, jota kutsutaan salaatin päälle pukemiseksi, ”dressing the salad” englanniksi jonka suomeksi paremmin kääntäisin ”kietoa salaatti kastikkeeseen” koska se kuulostaa paljon kauniimmalta, jolloin kastike sekoitetaan salaatin sekaan juuri ennen sen tarjoilua ja syömistä. Tämä siksi että salaatinlehdet nahistuvat kastikkeen vaikutuksesta jolloin niistä valuu ulos nestettä, ja salaatin lehdet tulevat surullisen surkastuneiden näköisiksi. 

Munat kypsymässä poreilevassa vedessä
Pelkistetyimmässä versiossaan salaatti täällä Suomessa koostuu vain salaatinlehdistä, tomaateista sekä mahdollisesti myös kurkusta ja salaattikastikkeesta, mutta tämä on aivan liian tylsää iltapalaksi joten yritän aina saada salaattiin jotain yllättävää (ihmettelen miten itse itseni yllätän, mutta näin se vaan on) joko jääkaapista tai ruokakomerosta. Usein salaattiin eksyy pähkinöitä, juustoa tai leikkeleitä mutta minun on myönnettävä että tämä pekonilla ja kovaksi keitetyillä kanamunilla höystetty salaattiin on yksi suosikeistani koska sitä voi muunnella niin moneen suuntaan, ja joka kerta se vain maistuu erilaiselta. Hyvänä vinkkinä sinihomejuusto on hyvä lisä tähän salaattiin.

Tällä kertaa käytin salaattiin raakoja keltaisia porkkanoita sekä raakaa fenkolin mukulaa jotka antoivat salaatille kivaa puruvastetta, sekä suloisen suolaisia kapriksia jotka säestivät pekonin suolaisuutta ja antoivat kanamunille särmää muuten tavanomaisessa salaatissa. Tässä salaatissa esiintyy myös avomaankurkkua mutta voit sen puutteessa käyttää tavallista kurkkua, kunhan vain muistat kuoria sen ennen sen pilkkomista salaatin sekaan.

Salaattilajikkeen kannattaa olla jokin joka kestää olla salaattikastikkeessa, esimerkiksi Romaine tai vähän tylsän tavallinen jäävuorisalaatti, jottei salaatti nahistu liian nopeasti, varsinkin jollei sitä syödä heti sen kastikkeen lisäämisen ja sekoittamisen jälkeen. Ranskalaiset ystäväni vannovat että salaatti on leikkaamisen sijaan aina revittävä jotta se säilyttää paremmin rapeutensa. Ammattikokkien kikka hieman liian pitkään jääkaapissa oleillulle vähän jo nahistuneelle salaatille on liottaa sitä haaleassa vedessä noin puoli tuntia ja valutat sen, näin se virkoaa ja näyttää raikkaammalta. Huomaa ettei mustunutta tai muuten rumaksi värjääntynyttä tai pilaantunutta ruskeaa salaattia enää kannata yrittää, eikä sen enempää enää edes pystykään pelastamaan, mennyt mikä mennyt pilalle.

Keltaisia pieniä porkkanoita
Salaattikastike johon salaattini kiedoin oli tällä kertaa Dijonsinapilla maustettu tavallinen viinietikkakastike, ns. vinaigrette ja josta jätin makeuttamisen pois, koska pidän paremmin  kirpeistä salaattikastikkeista ja se muutenkin sopii paremmin tämän pekonia sisältävät rasvaisemman salaatin kanssa korostamaan kapristen kirpakkaa suolaisuutta. Tällä kertaa salaattini oli niin houkuttelevan näköinen että puolisokin halusi sitä tavoistaan poiketen, hän kun ei harrasta illalla tai yömyöhää syömistä, asia johon minä taas totuin jo pienestä lähtien. Tästä syystä jouduin kesken syöntiä jatkamaan salaattiani tavallisella oranssilla porkkanalla ja salaatinlehdillä jotta siitä riitti puolisollekin.

Tämä salaatti sopii hyvin kevyeksi lounaaksi, välipalaksi neljälle ruokailijalle rapean ranskan leivän tai patongin kanssa tai alkuruoaksi jopa kuudelle hengelle jos se on osa suurempaa ruokakokonaisuutta lämpimän ruoan ja jälkiruoan kanssa.

Munapekonisalaatti
1 pieni salaatinkerä tai 2 ruukkusalaattia
2 keltaista porkkanaa
n 200 g pekonia
4 kananmunaa
4 cm purjosipulia
1 fenkolin pala
2 avomaankurkkua
2 tomaattia
1 rkl kapriksia

1 rkl Dijonsinappia
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoista viinietikkaa
suolaa
mustapippuria
(sokeria)

Huuhtele salaatti ja tomaatit anna niiden kuivahtaa. Huuhtele fenkoli ja suikaloi se ohuen ohuelti ja pane suikaleet kulhoon kylmään veteen likoamaan, näin niistä tulee oikein rapeita. Leikkaa purjosipulista sopivan kokoinen pala, halkaise se pituussuuntaan ja huutele se juoksevan veden alla ja anna senkin kuivahtaa. Keitä kanamunat koviksi, noin kymmenen minuuttia. Kaada keitinvesi pois ja anna munien höyryn haihtua ja kaada vasta tämän jälkeen kylmää vettä munien päälle. Näin kuoret irtoavat paremmin, vannoo anoppini. Leikkaa pekoni suupalan kokoisiksi suikaleiksi ja paista pekoni rapeaksi kuumalla pannulla ja anna sen liiat rasvat valua pois talouspaperilla. Kuori porkkanat ja viipaloi ne ohuiksi lanteiksi. Kuori avomaankurkut ja leikkaa ne ja tomaatit karkeasti tasakokoisiksi suupaloiksi. Valuta kapriksista sen liemi pienessä siivilässä. Mittaa kastikkeen ainekset salaattikulhoon ja sekoita kaikki kunnolla. Mausta kastike oman makusi mukaan suolalla, vasta rouhitulla musta pippurilla sekä ripauksella sokeria jos haluat siitä makeamman. Valuta fenkolista vedet lävikössä ja anna niiden kuivahtaa ja suikaloi purjosipuli ohuiksi suikaleiksi. Lisää kulhoon purjo, fenkoli pekoni, tomaatti, kurkku, kaprikset sekä porkkanalantit. Revi päälle salaatinlehdet sopivan kokoisiksi suupaloiksi jotta salaatin voi syödä vain haarukalla ilman veistä ja sekoita kaikki kunnolla keskenään jotta kaikki salaatin ainesosat kietoutuvat salaattikastikkeeseen. Paloittele munat kuuteen lohkoon ja asettele ne salaatin päälle kulhoon, tai annostele salaattiannokset valmiiksi lautasille ja viimeistele ne munaviipaleilla. Tarjoile salaatti oitis rapean patongin kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...