18. kesäkuuta 2012

Osterit RockefellerAromaattisella pinaattimuhennoksella kuorrutettuja ostereita, rikkaitten herkkua nimeltään osterit Rockefellerin tapaan. Ostereita Rockefellerin tapaan, pinaattimuhennoksella.

Rockefellerin osterit, Oysters Rockefeller, on klassinen ruoka peräisin New Orleansista ja niiden resepti on edelleen salainen joten "aitoja" Rockefellerin ostereita saa vain ravintolasta. Kuitenkin ympäri maailmaa löytyy jokaisen kokin oma version näistä pinaatilla höystetyistä uunissa kuorrutetuista ostereista. Mikään niistä ei ole se oikea, tai alkuperäinen ja tämä on oma versioni niistä.

Osterit Rockefeller

Ostereista

On aika huvittavaa että nykyään moni hieno ja kallis ruoka on ennen ollut köyhien ruokaa, kuten esimerkiksi osterit. Ostereita syötiin paljon keskiajalla paastopäivinä kun ei saanut syödä lihaa, ja 1800-luvulla oli osterit köyhälistön ruokaa ja kuitenkin jo 1900-luvun alussa, jolloin sanotaan että osterit Rockefeller keksittiin yhdysvaltojen rikkaimpien herkuksi, Rockefellereille joka aikoinaan omistivat suuren osan rautateistä. Osterit Rockefeller on hyvä ja turvallinen tapa tutustua ostereihin, jollet ole vielä tutustunut niihin, tai jostain syystä et ole innostunut raaoista ostereista.

Vähän riippuen mihin tarkoitukseen halut osterit, kannatta sinun miettiä niiden kokoa. Jos ruoka on tarkoitettu alkuruoaksi ja niitä syödään enemmän kuin vain yksi, makupalana tai tapaksena niiden ei välttämättä tarvitse olla hirveän iso kokoisia, ja tapaksena osterit voivat olla pienempiä. Hauskaa kuitenkin on kun kuorruttaa osterit omissa kuorissaan, joten kun syöt ostereita pese niiden kuoret huolellisesti ja säästä seuraavaan kertaan vähän samaan tapaan kuin etanankuoret joita käytetään uudestaan ja uudestaan. Jollet pidä ostereista voit kokeilla joitakin etanareseptiäni, etanoita sinihomejuustossa, valkosipulilla, etanat normande tai etanat Pernodissa.

Osterit menossa uuniin
Osterit voi valmistaa kahdella tavalla tuoreista ostereista, joko kuorruttaa osterit pinaatilla niitä ennen kypsentämättä mutta pitää tarjoilla isoja määriä ostereita kannattaa en ensin höyryttää kypsiksi, tämän jälkeen lisätä pinaattimuhennos osterien päälle ja kuorruttaa ne unissa juuri ennen kuin ne on tarkoitus syödä. 

Höyrytettyjä ostereita

Osterit ovat hyvin helppoja höyryttää, pese vain niiden kuoret huolellisesti ja asettele ne höyryttimeen, tai siivilään kattilaan. Kaada pohjalle vettä ja peitä kannella. Osterit ovat kypsiä kun ne aukeavat, ja tämän kypsymisen takaa tiivis kansi kattilan päällä ja niiden kypsyminen kestää noin viitisen minuuttia, korkeintaan kymmenen minuuttia. Nosta auenneet osterit ylös ja anna niiden jäähtyä. Irrota osterit kuoristaan lihaksen kohdalta, ja irrota niiden litteä yläpuoli, tai kansi. Tämän jälkeen osterit ovat kypsiä ja valmiita syötäväksi, tai kuten tässä tapauksessa uunissa kuorrutettaviksi. Toinen tapa on avata osterit, ja lisätä pinaattimuhennos raakojen, vielä elävien osterien päälle ja kuorruttaa ne uunissa. Osterit kypsyvät samalla kun pinaattimuhennos saa kauniin ruskean värin pintaan.
Avattu raaka osteri

Osterien avaaminen

Osterit voivat olla hankalia saada itse kotona auki mutta tähän asiaan auttaa vain harjoitus. Tarvitset terävän ja paksuteräisen, mieluiten melko lyhytteräisen, veitsen (tai sitten ostat tähän tarkoituksen tarkoitetun osteri-veitsen) ja hanskan vasempaan käteen suojaamaan kättäsi teräviltä osterin kuorilta. Ota reippaasti vain kiinni kuoresta, kuperampi puoli alaspäin ja ujuta veitsi kuorien väliin. Lisää osterien avaamisestavoit lukea tekstissäni osterit perinteiseen tapaan.

Jollet löydä tuoreita ostereita kalakauppiaalta, voit tähän ruokaa myös käyttää savustettuja ostereita, joita löytyy monesta ruokakaupasta säilöttynä auringonkukkaöljyyn, mutta olen jossain muistaakseni myös nähnyt kypsennettyjä ostereita pakastettuna. Tuoreiden osterien käsittelyn suhteen viittaan reseptiini osterit ja niiden höyryttämisen suhteen viittaan reseptiini grillatutchili osterit, osterien höyryttäminen toimii samalla periaatteella kuin niiden grillaus.
Höyrytetty kypsä osteri

Pinaattia

Osterien pinaattimuhennos saa ihanaa makua kuivasta aromaattisesta vermutista, jota yleensä juodaan aperitiivina. Olen myös valmistanut tätä korvaamalla vermutin Pernodilla, josta osterit tulevat vieläkin herkullisemmiksi. Pinaattimuhennos pitää hyvin lämmön joten ostereita ei ole kiire tarjoilla heti suoraan uunista.  Pinaattina voit käyttää joko tuoretta pinaattia tai pakastettua pinaattia, sulata pakastettu pinaatti jääkaapissa yön yli ennen sen käyttämistä. Sen voi kyllä sulattaa samalla tavalla kuin reseptissäni pinaattikeitto

Tuore huuhdeltu ja kuivahtanut pinaatti soteerataan kokoon voissa sitä paistamalla, sen saamatta yhtään väriä. Pinaatti vain hikoilee voissa ja tulee pehmeäksi. Voit myös halutessasi soseuttaa pinaattimuhennoksen sauvasekoittimella, itse pidän kokonaisista pinaatinlehdistä. 

Tyhjät osterinkuoret
Osterin kuoret kannattaa panna uunivuokaan seisomaan karkeaan merisuolaan jotta ne pysyvät pystyssä, mutta toinen vaihtoehto on käyttää etanavuokia, joissa epäsäännöllisen muotoiset kuoret pysyvät hyvin oikeassa asennossa täytteen valumatta vuokaan.

Tämä ruoka sisältää sekä voita että kermaa, ja voit hyvällä menestyksellä korvata sekä voin että kerman laktoosittomalla sellaisella. Basilika on tässä versiossa ehdottomasti oltava tuoretta, kuivatusta basilikalla ruoasta ei tule saman makuinen. Tällä reseptillä saat alkuruokaa neljästä hengestä kuudelle ruokailijalle vähän riippuen osterien koosta, tai pienen väliruoan kahdeksalle jos tarjoilet pari kolme osteria jokaiselle tai maistiaisiksi yhden tai pari osteria jokaiselle ruokailijalle tästä riittää kahdelle toista ruokailijalle tietysti vähän riippuen aterian kokonaisuudesta.

Osterit Rockefeller
24 osteria
250 g pinaattia
2 salaattisipulia
2-3 rkl voita
mustapippuria
10 tuoretta basilikanlehteä
2 rkl kuivaa vermuttia
2 dl kuohukermaa
suolaa maun mukaan 

Pinaattimuhennos:
Huuhtele pinaatti huolellisesti jos käytät tuoretta ja anna sen kuivahtaa. Huuhtele myös basilika ja anna sen kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Kuori sipulista ulkokerros ja hienonna se, ota mukaan myös sipulin vihreät varret. Sulata voi pannussa keskilämmöllä. Lisää salaattisipulit ja anna niiden kuullottua läpinäkyväksi. Hienonna pinaatti jos pinaatinlehdet ovat hyvin isoja, voit myös poistaa niistä niiden ruodit jos ne ovat hyvin paksuja. Lisää pinaatti sipulin sekaan ja anna pinaatin nuutua kokoon noin viitisen minuuttia aika ajoin sitä sekoittaen. Kerää kaikki basilikan lehdet nippuun ja kierrä lehdet rullalle samalla tavalla kuin tekisit sikaria. Leikkaa basilika ohuiksi suikaleiksi. Lisää basilikasuikaleet, vermutti ja kerma pinaatin sekaan ja anna niiden hautua kokoon kunnes nestettä vain vähän. Pinaattimuhennoksen pitää olla kosteaa muttei liian vetistä ja juoksevaa. Mausta pinaattimuhennos oman makusi mukaan suolalla ja juuri myllyssä rouhitulla mustalla pippurilla.

Osterit:
Avaa osterit  ja irrota osterit kuoristaan mutta asettele osterit takaisin alakuoreen, siis siihen joka on syvempi jos valmistat ne suoraan. Jos höyrytät osterit ennen niiden uunissa kuorrutusta pinaattimuhennoksella, menettele samalla tavalla kuin tekstissä yllämainittuna.  Kaada karkeaa merisuolaa uunivuokaan ja asettele osterit suolaan vaakatasoon. Annostele pinaattimuhennosta jokaisen osterin päälle. Kuorruta ostereita kymmenestä minuutista varttiin 225 asteessa uunin keskitasolla kunnes osterien pinta on saanut kauniin ruskean paahtuneen värin. Tarjoile osterit Rockefeller lämpiminä joko alkuruokana tai tapaksina.


Viinisuositus:  Australialainen Hardy’s Oomoo Adelaide HillsSauvignon Blanc valkoviini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...