26. kesäkuuta 2012

Easy chickenMakean suolaista uunissa paahdettua mausteista kanaa jossa vienosti potkua.  Ihanaa sormin syötävää
laiskan emännän tapaa uunivuoassa valmistettua kanaa joka maustettu Peperoncinolla, kuivatuilla aprikooseilla, kapriksilla ja vihreillä oliiveilla ja paahdettua ruokosokerin kanssa suolaisen makeaksi ja tahmeaksi. 

Ruokaa joka sopii kesään, vaikka se olisi kolea ja sataa mutta sitä syödään meillä myös talvisin ja sen nimi viittaa helppoon kanaan, mutta myös helppoon pelkuriin vaikka tätä ruoka ei mitenkään tarvitse pelätä jollet sitten ole tulisen ruoan linjalla. Ruoka on helppoa valmistaa ja sopii hyvin laiskalle emännälle viileänä sateisena kesäpäivänä, tai näin juhannuksen jälkeiselle viikolle.

Helpot kanat maustumassa
Olin toisella luokalla koulussa kun muutimme ulkomaille ja ainoa mahdollisuuteni pitää yhteyttä lapsuudenkavereihini Suomessa oli kirjoittamalla kirjeitä, minulla on aivan pikkutytöstä lähtien ollut kirjetovereita. Niitä on vuosien mittaan ollut montakin, ja olen vielä tänä päivänäkin edelleen sähköpostin välityksellä yhteydessä samoihin ystäviin ja sain tämä kanareseptin joskus jo melkein kolmekymmentäviisi vuotta sitten amerikkalaiselta kirjekaveriltani Deniseltä. En sitten tiedä mistä hän sen alkujaan oli saanut, mutta reseptin on vielä minulla ollessaan vuosien mittaan vähän alkuperäisestä vähän kehittynyt alkuperäisestä. 

Ruoka on myös kivaa sormisyötävää illanistujaisiin ja ovat ruokaisampi vaihtoehto kanasiiville, joissa ole jyrsimisen arvoista määrää syötävää. Kanan siivet vain ärsyttävät koska niiden kaluamiseen  hukkuu vain turhaa aikaa eikä niillä lähde nälkä.  Resepti on hyvä siitä että kanan voi syödä suoraan uunista lämpimänä, mutta se maistuu yhtä hyvin myös haaleana tai kylmänä. Reseptiin kuuluu aimo tujaus valkosipulia, äläkä säikähdä sen määrää, valkosipulin kitkeryys ja tulisuus vaimenee sekä marinoimisen että uunissa kypsymisen aikana. Kanana voi marinoida joko jääkaapissa yön yli ja kypsentää vasta seuraavana päivänä, jota lämpimästä suosittelen, tai antaa maustua pari tuntia huoneenlämmössä jos on kiire.

Helpot kanat uunissa
Alkuperin reseptissä käytettiin tummia luumuja, mustia oliiveja sekä punaviinietikkaa, jotka vuosien saatossa on kerrasta toiseen vaihdellut tummaan balsamietikan ja nyt viime aikoina vaalean balsamietikan, aprikoosien sekä vihreiden oliivien kanssa. Voit halutessasi käyttää tähän kuivattuja luumuja aprikoosien sijaan ja kivettämiä paprikalla täytettyjä oliiveja jos haluat. 

Itse suosin kokonaisia käsittelemättömiä kivellisiä oliiveja, joissa on enemmän makua mutta jotka ovat vaativampia niitä syödessä, asia josta etukäteen kannattaa muistaa huomauttaa kaikille ruokailijoille. Tässä käytin vihrepippurilla maustettuja oliiveja mutta voit myös käyttää tavallisia maustamattomia oliiveja. Reseptissä käytettiin myös alkujaan kokonaista kanaa mutta koipireisipaloissa on enemmän makua, kana rintapalat eivät tällä reseptillä tule oikeuksiinsa ja olen siirtynyt kokonaan käyttämään koipia tähän. 

Suolaa tämä ruoka saa sekä oliiveista että kapriksista, siksi reseptin suolamäärä voi vaikuttaa pienelle. Suolaisuuden tasapainottaa ruokosokeri joka takaa että nämä kanapalat ovat finger-licking-good syötävää. Jokaisesta koipireisipalasta saati kolme palaa kanaa, ja koska koipireisipalojen koot vähän vaihtelevat saat jokaisesta isosta koivesta puolitoista annosta joten tällä reseptillä saat lämmintä ruokaa noin kuudesta kahdeksalle ruokailijalle, sormiruokana tästä riittää isommalle porukalle illanistujaisiin tai brunssille kun tarjolla on muutakin syötävää. Tuplaamalla satsin saat koko uunipellillisen josta riittää syötävää riittää isoihinkin juhliin.

Easy chicken
6 kanan koipireistä

Marinadi:
½ dl vaaleaa balsamietikkaa
½ dl oliiviöljyä
100 g kuivattuja aprikooseja
5 valkosipulinkynttä
3 laakerinlehteä
1 rkl kuivattua oreganoa
1 tl mustaa pippuria
2-3 kuivattua pikkuchiliä

Uunissa kypsentämiseen:
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 tl suolaa
½ dl ruokosokeria
viimeistelyyn tilliä

Paloittele kanankoivet. Leikkaa koipi irti nivelen kohdasta, ja leikkaa reiden puolenvälin kohdalta sekä nahka että kaikki liha luuhun asti. Paina luuta veitsellä ja napsauta luu poikki. Näin saat jokaisesta koipireisipalasta kolme kanapalaa. Sekoita marinadi tiiviiseen astiaan ja lisää kanapalat siihen. Sekoita paloja jotta marinadi on piettänyt palat kauttaaltaan. Pane rasia kiinni tiiviillä kannella tai peitä astia muovilla ja anna kanan maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Kaada kana uunivuokaan ja käännä sisäpuoli ylöspäin vuoassa. Asettele sekä aprikoosit että oliivit niin että ne ovat kanapalojen välissä ja nesteessä jotteivät ne pala karrelle uunissa kypsennyksen aikana. Kaada viini sekö loppumarinadi kanan päälle, ja paista uunissa 200 asteessa. Kypsennä kanaa noin 50 minuuttia, tunti ja valele kanaa kypsennyksen aikana jokunen kerta siitä valuneilla ja vuokaan muodostuneilla nesteillä. Käännä kanapalat noin puolessa välissä kypsennysaikaa ja ripottele päälle tasaisesti suola sekä sokeri. Jatka kypsennystä ja anna kanan nahkapinnan saada kaunis kullanruskea paahtunut väri. Harjaa perunat puhtaiksi ja keitä ne kypsiksi suolatussa vedessä parin tillioksan kera. Ota vuoka ulos uunista ja anna kana jäähtyä hieman, se on parhaimmillaan kun sen tarjoilee suunnilleen huoneenlämpöisenä. Kaada perunoiden keitin vesi pois ja anna perunoiden höyryyntyä kuiviksi kuumalla levyllä. Asettele kanaa lämpimille lautasille ja lisää keitettyjä uusia perunoita sen viereen. Lisää aprikooseja ja oliiveja perunoiden viereen ja lusikoi kapriksia ja kanasta valunutta nestettä annoksen päälle. Viimeistele annokset tuoreella tillillä. Talvella tämän kanssa sopii hyvin keitetty riisi uusien perunoiden sijaan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...