19. kesäkuuta 2012

Meiramiset villisianvartaatGrillattua villisikaa, juhannukseksi miedosti meiramilla ja valkoviinillä maustettua varrastettua villisian lihaa uuden sadon kanadalaisen Coleslawin kanssa. Villisian marinoidut grillivartaat kanadalaisen kaalisalaatin kera.

Villisian maku on hyvin mieto joten sitä ei kannata peittää liian monilla tai vahvoilla mausteilla, joten tähän valitsin valkosipulin lisäksi vain tuoreen meiramin sekä valkoviinin marinadiin. Villisika voi sisältää trikiinejä, joten se pitää aina kypsentää kokonaan, villisikaa ei suositella syötävän puoliraakana. Villisika sai maustua yön yli jääkaapissa mausteissaan, jonka jälkeen sen varrastettiin ja grillattiin hiilloksella. Villisian voi myös vain maustaa pari tuntia huoneenlämmössä jos sinulla on kiire. Ja jollet mistään saa villisikaa voit käyttää tähän naudan lihaa mielummin kuin porsaanlihaa. Villisika muistuttaa maultaan enemmän nautaa tai mietoa peuraa kuin porsaanlihaa.

Villisikaa meiramimarinadissa
Tämän pidempää aikaa en suosittele lihalle jääkapin ulkopuolella, joten anna lihan aina maustua jääkaapissa kahta tuntia pidempi aika tiivisti muovilla peitettynä.  Muista aina ottaa liha esiin jääkaapin kylmästä noin tunti ennen sen kypsennystä. Lisukkeena oli uuden sadon kaalista ja kevätsipulista valmistettua kanadalaista Coleslaw salaattia, sekä grillattuja kesäkurpitsa ja munakoiso vartaita. 

Kanadalainen Coleslaw sisältää porkkanan, kaalin ja sipuli lisäksi myös fenkolia. Kesäkurpitsa ja munakoiso vartaat vain siveltiin oliiviöljyllä ennen niiden grillausta jotteivät ne tulleet liian kuiviksi. Voit myös köyttää tähän jäljelle jäänyttä marinadia, sivele vihannesten pinta marinadilla ennen niiden grillaamista, ei jälkeen. Marinadia ei koskaan saa käyttää raakana sitä lämmittämättä vaan se on aina kypsennettävä ennen sen syöntiä. Tämä ruoka ei sisällä ollenkaan laktoosia, eikä myöskään gluteenia joten se sopii sekä keliaakikoille että laktoosille herkille henkilöille. Coleslaw sisältää kananmunaa majoneesin muodossa.

Suosin vartaita joissa raaka-aineet ovat eriteltyjä ottaen huomioon niiden kypsymisajan jottei liha jää raa’aksi kun vihannekset ovat jo karrelle palaneet saman tikun nokassa. Vartaat eivät ole yhtä näyttäviä kuin ne joissa kaikki raaka-aineet ovat pujotettuna kauniisti samassa vartaassa, mutta minun tavallani tulos on taattu, kaikki ruoka on joka kerralla takuuvarmasti kypsytetty oikeaan pisteeseen, pieni kikka jonka opin isältäni ja vuosien mittaan olen todennut hyväksi. 

Villisikaa ja vihanneksia tikuissa
Tosiaan, olin suunnitellut grillata lihavartaita, mutta bambusta valmistetut vartaat olivatkin jossain kohtaan loppuneet joten jouduin turvautumaan cocktailtikkuihin. Tämä ei lopulta ollutkaan mitään huono asia, vaan se helpotti paljon ruoan valmistusta, vaikka se oli hieman turhauttavaa pujotella lihaa ja vihanneksia lyhyihin tikkuihin. Tällä tavalla saat myös tarjoiltua pieniä lihavartaita suupalankokoisina tapaksina esimerkiksi cocktailkutsuilla. 

Hiiligrilliä saat vartaistavieläkin herkullisemman maun, muista vain ettei grillille lisätä mitään ennen kuin tuli on sammunut ja olet saanut hohtavan hiilloksen. Tämän aikaan saamiseen kestää noin puolisen tuntia, vähän riippuen siitä miten harjaantunut tulen sytyttäjä olet. Jos olet kiinnostunut omistamaan oman villisian, kannattaa sinun ottaa yhteyttä Karhen villisikafarmiin joka toimii Ylöjärven Viljakkalassa. Tällä reseptillä saat ruokaa sille tavanomaiselle neljän hengen perheelle kun tarjoilet, pikku napostelu vartaina tai tapaksina tästä riittää isommallekin joukolle ruokailijoita, varsinkin jos käytät cocktailtikkuja bambuvartaiden sijaan.

Villisianvartaat meiramilla
400 g villisikaa
1 valkosipulinkynsi
1 dl valkoviiniä
10 oksaa tuoretta meiramia
1 dl oliiviöljyä
½ tl mustapippuria
2 munakoisoa
2 kesäkurpitsaa

500 g uutta kaalia
2 kevätsipulia
2 porkkanaa
1 fenkoli
1-2 dl majoneesia

Huuhtele meirami ja anna sen kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Riivi meirami pienemmiksi paloiksi kulhoon. Kuori valkosipuli ja murskaa se. Kaada meiramin päälle viini ja öljy ja lisää valkosipuli ja pippuria. Sekoita kunnolla. Leikkaa liha samankokoisiksi parin sentin kuutioiksi ja lisää liha marinadiin. Anna lihan maustua pari tuntia huoneenlämmössä tai yön yli tiiviisti muoviin peitettynä jääkaapissa. Valmista Coleslaw ohjeen mukaan mutta käytä tavallisen kaalin sijaan uutta kaalia sekä kevätsipulia ja mukulafenkolia. Raasta tai leikkaa sipuli, kaali ja fenkoli ohuen ohuiksi suikaleiksi, raasta myös porkkanat sekä valmista itse majoneesi. Pane Coleslaw tarjoilukulhoon tiivisti muovilla peitettynä jääkaappiin tekeytymään ja jäähtymään ennen tarjoilua. Liota grillivartaat kylmässä vedessä vähintään puolituntia. Ota liha ulos jääkaapista temperoitumaan tunti ennen sen kypsennystä. Pese kesäkurpitsat ja munakoiso ja anna niiden kuivua kokonaan. Leikkaa vihannekset parin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja kuutio viipaleet. Pujottele lihapalat tikkuihin ja mausta ne kevyesti suolalla. Pujottele myös vihannekset omiin vartaisiinsa ja sivele ne kevyesti oliiviöljyllä. Grillaa vartaat kuumalla hiilloksella, aika vähän lämmöstä riippuen, mutta kunnes sekä liha että vihannekset ovat saaneet kauniit grilliraidat sekä vähän paahtunutta pintaa. Käännä vartaita grillauksen aikana jotteivät ne pala karrelle yhdeltä puolelta. Mausta grillatut vihannekset vasta grillauksen jälkeen suolalla ja mustalla pippurilla oman makusi mukaan. Tarjoile vartaat heti grillistä lämpiminä kanadalaisen Coleslawin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...