24. kesäkuuta 2012

SillileivätSuloisen suolaista silliä aromaattisen hapanjuuresta leivotun leivän päällä, mikä ihana kesäherkku, suolainen suupala kesän kahvihetkiin.

Sillit leivällä pitkittäin
Ennen vanhaan vierailtiin ja kyläiltiin enemmän kuin ihmisillä nykyään on tapana, ja meille saapui usein yllätysvieraita ja tällöin on hyvä olla joitain asioita kotona. Esimerkiksi reseptissäni voitaikinaa vierasvaraksi pakkaseen on hyvä esimerkki tästä jolla helposti valmistat kaalipiirakka sekä mustikkaviinereitä. Suolaista tarjottavaa on hyvä olla sen makean pullan tai leivonnaisen ohessa, ja voileivät ovat tämän lisäksi helppotekoisia ja niistä saa pienellä vaivalla myös hyvin näyttäviä, ja mikä olisi juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina sen sopivampaa kuin sillivoileivät. 

karppaajan suolaiset sillipalat
Meillä kotona näille kaikille voileiville oli aikoinaan tarkoin määritelty mitä millekin ja minkäkin kanssa tarjoiltiin, ja sillin kanssa oli aina oltava kovaksi keitettyä kanamunaa joka tarjoiltiin rukiisten hapanleivän päällä. Ja juuri rukiinen aidosta taikinajuuresta leivottu leipä sopii hyvin seuralaiseksi kahville, oli sää sitten viileä ja sateinen tai auringonpaisteinen.

Sillinä sillileipiin voit joko käyttää kotona tehtyä omaa lasimestarinsilliä tai sinappisilliä mutta niiden puutteessa tavallinen kaupasta ostettu matjessillikin käy. Jos sinulla on sitä silliä fileinä voit itse päättää haluatko leikata sillin vinottain fileestä poikittain tai enemmän pitkiä ja ohuita sillin suikaleita. Myös Pitkäpippuri ja korianterisilakat sopivat mainiosti suolaiseksi suupalaksi  voileivän päälle. Karppaajalle sopivan version saat sillileivästä kun tarjoilet samat leivänpäälliset joko ison kesäkurpitsaviipaleen tai salaatinlehdellä. Karppaus onkin asia johon aion myöhemmin ja paremmalla ajalla paneutua hieman enemmän. Tällä reseptillä saat nopeasti valmistettua herkulliset sillileivät neljälle.

Sillileivät
4 viipaletta hapanleipää
voilevitettä tai voita
salaatinlehtiä

viimeistelyyn:
tuoretta tilliä

Keitä munat koviksi 10 minuuttia, kaada vesi pois ja anna niiden höyryyntyä kuiviksi kattilassa. Kaada munien päälle kylmää vettä ja anna niiden jäähtyä kokonaan. Huuhtele sekä tilli että salaatinlehdet huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa. Voitele leipäviipaleet kevyesti voilla ja levitä leivän päälle salaatinlehtiä pohjaksi. Viipaloi silli reilun puolen sentin leveiksi viipaleiksi. Viipaloi myös munat puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Levitä salaatinlehtien päälle munasiivut ja silliä päälle. Viimeistele sillileivät leikkaamalla tuoretta tilliä päälle. Tarjoile sillileivät heti tai peitä ne tiiviisti muovilla, ne säilyvät jonkun tunnin jääkaapin viileässä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...