28. kesäkuuta 2012

Pasta choucrouteMureaa palvattua porsaankylkeä ja kirpeää hapankaalia valkoviinissä lempeästi valkoviinissä haudutettuna ja pastan kanssa tarjoiltuna. Palvikinkkuhapankaalipastaa.

Sateisella ja hieman kolealla kesäsäällä tulee valmistettua aivan eri ruokaa kuin lämpimällä säällä jolloin haluaa kylmää, en tosiaan vielä ole sortunut lämpimiin keittoihin, mutta jos tämä kolea pilvinen ja kostea sää uhkaa vielä jatkua uhkaa kaikki tämän kesän reseptini päätyä keitoiksi.

Savukylkeä ja sipulia pannulla
Choucroute on hapankaali ranskakaksi, ja sillä nimellä myös on ruoka, choucroute garni, siis koristeltu hapankaali, Elsassin (Alsace ranskakasi Elsass saksaksi) maakunnasta ranskan ja saksan rajoilta ja josta tämän ruoan inspiraation juontaa. Toinen hyvä syy niksi juuri tätä ruokaa tuli tehtyä on se että jääkaapissa oli yksi pala ylikypsää savukylkeä josta uhkasi jo päivämäärä loppua, sekä avattu hapankaalipurkki joka oli syötävä ennen kuin se taas pilaantuu. 

Choucroute vaatii pienen tilkan viiniä jotta siitä tulisi hyvää, joten tähän ruokaa voit hyvin kaataa sen kuivan valkoviinipullon lopun joka on jäänyt yli etkä tiedä mitä sille tehdä. Lorauta vaan se sekaan ja anna kiehua kinkun kanssa melkein kuivaksi ennen kuin lisäät hapankaalin. Viini puutteessa voit käyttää tilkan vettä ja lisätä teelusikallisen tai pari valkoviinietikkaa. Älä kuitenkaan liioittele sen etikan kanssa koska ruoassa on myös hapankaalia.

Tämä ruoka on hyvin suoraoikoinen, sipulit ja liha paloina pannulle, pasta keitetään kypsäksi, hapankaali lisätään pannulle lämpiämään ja kaikki yhdistetään ihanaksi lämpimän höyryäväksi kokonaisuudeksi jota on ilo syödä kun sade uhkaa harmaissa pilvissä.

Hapankaali pannulla lämpiämässä
Hapankaali on viimevuotista itse kotona hapatettua hapankaalia, jota voi titsekin valmistaa tänä vuonna. Hapankaali kannattaa vaan viimeistään tässä kohtaa vuotta saada ruokakomerosta tai kylmäkellarista pois sen uuden tänä vuonna valmistetun hapankaalin tieltä. Hapankaalin kanssa sopii erittäin hyvin savustettu porsaanliha, ja Choucroutessa usein onkin juuri savustettuapekonia tms. joten suosittelen että käytät tähän mielellään savustettua tai palvattua kylkeä, ja sen ei välttämättä tarvitse olla ylikypsää jollet siitä pidä. 

Vuoden ajasta riippuen käytin tässä tuoretta kevätsipulia, jonka talvisin korvaan sillä tavallisella keltaisella sipulilla. Paistamiseen voit käyttää oliiviöljyä, siitä ruoka saa kivan kirpeän lisän hapankaalille. Niin siitä hapankaalista, hapankaalia ei koskaan saa lämmittää liikaa. Hapankaali sisältää mm paljon C-vitamiinia ja se häviää liian lämmityksestä johtuen, joten lämmitä aina hapankaali lempeästi miedolla lämmöllä, älä koskaan keitä sitä. Hapankaalista kannattaa valuttaa liiat nesteet pois ennen sen lisäämistä, muuten ruoasta tulee liian hapanta, jollet sitten pidä oikein happamasta ruoasta.

Tässä pastaruoassa ei ole ollenkaan juustoa, koska se ei mielestäni sovi tähän hapankaalin kanssa joten tämä ruoka ei sisällä laktoosia jollet käytä voita paistamiseen öljyn sijasta, gluteenia ja kananmunaa se taas sisältää riippuen siitä mitä pastaa valitset tarjoilla tässä ruoassa.Tässä käytin penneä koska en jaksanut taas ottaa pasta konetta esiin, olin edellisenä päivänä juuri valmistanut pastaa koneella ja mielestäni tagliatelli sopisi tähän paremmin ohuemman ja pehmeämmän koostumuksensa takia.

Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa "tavallisen" spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta. Tällä reseptillä saat tavalliseen tapaan hyvää ja maittavaa arkiruokaa neljän hengen perheelle.

Pasta choucroute

300 g pastaa
1 valkosipulinkynsi
10 basilika lehteä
250 g savustettua siankylkeä tai savupekonia
2 kevätsipulia
1 laakerinlehti
½ dl kuivaa valkoviiniä
suolaa
musta pippuria
tuoretta basilikaa viimeistelyyn

Huuhtele sipulit ja anna niiden kuivahtaa. Keitä ylös vesi pastalle, suolaa se kunnolla kunnes vesi maistuu merivedelle ja lisää pasta kiehuvaan veteen, keitä pastaa pakkauksen ohjeitten mukaan noin 8-12 minuuttia. Paloittele savukylki reilun sentin, parin sentin tasakokoisiksi kuutioiksi. Leikkaa sipulit noin sentin viipaleiksi, käytä myös vihreät varret. Lisää kylki sipulin kanssa pannulle ja anna niiden saada vähän ruskistunutta väriä reunoihin keksilämmöllä.  Lisää pannulle myös mukaan paistumaan valkoispulinkynsi kuorinen, se poistetaan ennen syöntiä kun se on luovuttanut ruoalle makunsa. Lisää pannulle loraus viiniä ja anna sen kiehua melkein kuiviin. Valuta hapankaalista liika neste lävikössä. Pane paistinpannun alta levyn lämpö pois päältä, mutta jätä pannu levylle. Lisää hapankaali pannulle lämpiämään ja sekoittele sitä aika ajoin. Valuta pastasta keitinvesi lävikössä.  Nouki ylös sekä valkosipulinkynsi että laakerinlehti. Ne ovat nyt tehneet tehtävänsä. Lisää joko pasta paistinpannulle tai liha kattilaan ja sekoita. Mausta suolalla ja vasta rouhitulla musta pippurilla oman makusi mukaan. Annostele lämpimille lautasille ja viimeistele tuoreella basilikasilpulla. Tarjoile ruoka oitis lämpimänä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...