22. kesäkuuta 2012

Vihreä lisukesalaattiVihreitä herneenversoja, vihreää kesäkurpitsaa, vihreää kurkkua sekä vihreää tuoretta kevätsipulia, Juhannuksen vihreä lisukesalaatti. Nopea, vihreä lisukesalaatti grillatulle lihalle jossa kurkkua,  kesäkurpitsaa, salaatinlehtiä, kevätsipulia sekä tuoreita herneenversoja ja kypsytettyä juustoa. Voit halutessasi jättää juuston pois jolloin salaatti sopii myös vegaaneille.

Salaattia kasvimaassa
Puhun usein raikkaasta vihreästä salaatista jota voi syödä ruoan kanssa, ja tämä on yksi versio siitä. Salaattiin on käytetty raakaa kesäkurpitsaa jota moni ei tiedä voi syödä sellaisenaan ja sitä mitenkään kypsentämättä. Se on kivaa vaihtelua niin vetiselle kurkulle, jota myös käytin tässä koska se ajaa oman osansa, lisää kosteutta salaatin sekaan. 

Mainitsen alla salaatinkerän ja tarkoitan tällä jäävuorisalaatin kerää, joten jos käytät jääsalaattia, sidesalaattia tms. on määrä hieman suurempi koska näillä kerät useimmiten ovat väljempiä ja ilmavampia kuin jäävuorisalaatilla joka kasvaa tiiviissä kerässä. Tähän salaattiin voit käyttää mitä vain halua, jäävuori, Romaine, sidesalaattia tai lehtisalaattia kunhan vain salaatin perusidea jää salaatin nimen mukaiseksi, sen pitää olla vihreä.
Kesäkurpitsaa

Tuoreet versot ovat aina ihana lisä ruokaan, ja tähän salaattiin, ne ovat tämän lisäksi hyvä tapa viimeistellä ruoan ulkonäkö ja se että asut kerrostaloasunnossa ei ole mikään este sille ettekö voisi itse viljellä pienissä ruukuissa, idättää siemeniä ja kasvattaa vaikkapa herneen versoja ikkunalaudalla. Olen tänä vuonna keväästä asti kasvattanut samoja herneenversoja pienessä ruukussa. Ruukkuun ei mahdu kuin kymmenisen hernettä vaikka miten olisin ne sinne ahtanut. 

Herneen versot
Multaan vain kasvamaan ja olen aika ajoin leikannut herneen versojen latvat, jolloin verso haarautuu ja lisääntyy. Tämä tekee tosin versoista hieman kitukasvuisia, ja liian hentoja mutta niiden onkin tarkoitus olla ruokaa, eikä kasvaa isoiksi ja kanna monen montaa herneenpalkoa isoina. Versot pysyvät tällä tavalla syötävän herkullisina, muuten versot menettävät ajan ja iän myötä sen herkullisen juuri versoneen maun ja muuttuvat puumaiseksi, mutta leikkaamalla versot uudestaan ja uudestaan ne pysyvät maukkaina.

Lisäsin salaatin sekaan myös hieman kypsytettyä juustoa, koska söin sen illalla myöhään sinällään, mutta sitä on monesti käytetty lisukkeena varsinkin kesällä grillattujen ruokien seuralaisena. Salaatti sisältää laktoosia riippuen käytätkö tuoretta tai kypsytettyä juustoa tähän, voit myös halutessasi käyttää majoneesikastiketta tavallisen vinaigretten sijaan. Kokeile vaikkapa reseptiäni Rhode Island-kastike tai vanhan ajan kermainen salaattikastike. Huomaa vain että kummatkin kastikkeen sisältävät sekä kermaa että kanamunaa joten ne eivät sovi vegaaneille. Laktoosia itse salaatissa ei ole, paitsi mahdollisesti juustossa kuten mainitsin, eikä suosittelemissani kastikkeissa, joten ne sopivat kaikki keliaakikoillekin.
Juustovalikoima

Muista aina että salaatin voi valmistaa etukäteen kunhan lisää salaattikastikkeen vasta juuri ennen tarjoilua, salaatti nuutuu ja nahistuu aina rumaksi salaattikastikkeesta. Vinaigrette ei sisällä majoneesia eikä kanamunaa joten se kestää hieman pidempään jääkaapin ulkopuolella kun taas sekä kermainen kastike että Rhode Island taas ovat lämmölle herkempiä. Tällä reseptillä saat lisukkeen noin neljästä kuudelle ruokailijalle, vähän salaatinkerän ja kesäkurpitsojen koosta riippuen.

Vihreä lisukesalaatti
1 salaatinkerä
½ kurkku
2 kesäkurpitsaa
2 kevätsipulia
1 nippu herneenversoja
100 g juustoa
suolaa
mustapippuria

vinaigrette:
öljyä
viinietikkaa

Pese kaikki vihannekset ja anna niiden kuivahtaa lävikössä. Halkaise sekä kurkku että kesäkurpitsat ja leikkaa ne vielä kahteen pituussuuntaan. Viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi ja pane salaattikulhoon. Revi tai suikaloi salaatti ja lisää kulhoon. Leikkaa sipulit puolen sentin renkaiksi. Kuutioi juusto peukalon päänä kokoisiksi suuhun sopiviksi paloiksi ja lisää ne kuiden aineiden sekaan herneenversojen kanssa. Valmista salaattikastike, joko tavallinen salaattikastike, Rhode Island-kastike tai vanhan ajan kermainensalaattikastike. Lisää kastike ja sekoita kunnolla. Tarkista salaatin maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja vasta rouhitulla mustapippurilla ja tarjoile lisukkeena.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...