7. kesäkuuta 2012

Hillottua parsaaHillottua vihreää parsaa, herkullista lisuketta lihalle. Parsaa neilikalla, kubebpippurilla, kanelilla ja Muscovadosokerilla maustettuun etikkaliemeen säilöttynä. Tuoretta parsaa talteen vähän erikoisemmalla tavalla, hilloamalla se parsa.

Parsat lasipurkissa
Parsakausi on vielä toistaiseksi parhaimmillaan nyt ennen juhannusta, joten sitä parsaa kannatta nyt hyödyntää ja panna talteen joko talven varalle, tai myöhemmin kesällä käyttöä varten vaikkapa hilloamalla sitä. Nämä hillotut vihreä parsa on tosi hyvä vaihtoehto, varsinkin jos pitää hapanimelistä vihanneksista ja lisukkeista tämä on ehdoton ykkönen pateen tai terriinin kanssa mutta se on myös aivan mahtavaa lisuketta riistalle, mutta sellaisenaan retkieväänä voileipien väliin tai salaatteihin.

Tällä tavalla parsaa saa säilöttyä ja sitä on koko vuoden tarjolla, jos vain saa valmistettua sitä tarpeeksi paljon, paljon parempi vaihtoehto suolaliemeen säilötyille laimeille valkoisille parsoille. Parsat leikataan sopivan pitkiksi sopimaan seisomaan lasipurkkeihin, jolloin tyviä jää jäljelle. Tyvestä voit keittää vihanneslientä, mutta voit myös keittää ne ja pakastaa myöhemmin vaikkapa talvella valmistettua parsakeittoa varten. Jos valitset keität lientä parsan tyvistä, kannattaa sinun lukea tekstini kalaliemi jossa olen syventynyt leimen keiton saloihin, mutta myös tekstini maissia ja papuja talteen talven varalle jossa kirjoitin hieman enemmän itse vihannesliemen keittämisestä. parsojen mausteliemi maustettiin Kubebpippurilla, kanelilla ja neilikalla jotka siivilöitiin liemestä pois ennen se kaadettiin parsojen päälle. Kubebpippurista voit lukea lisää reseptistäni pippuripihvi ja Kubebpippurin puutteessa voit korvata sen maustepippurilla jossa on vähän samantyyppinen vivahde varsinkin neilikan kanssa yhdistettynä.

Lasipurkkien keittäminen
Parsan käsittelyn suhteen viittaan reseptiini Parsaa Gribichekastikkeella.
Muista vain puhdistaa lasipurkit huolellisesti. Se kannattaa aina jotta säilyvyys on taattu. Parsapurkit kuitenkin umpioidaan kun parsat on sijoitettu lasipurkkeihin joten ne säilyvät erityisen hyvin, jopa vuoden avaamattomina huoneenlämmössä ja auringonvalolta suojattuna. Avattu parsapurkki pitää säilyttää jääkaapissa tavalliseen tapaan, ja se kannattaa syödä viikon sisällä. Tällä reseptillä saat noin kaksi isoa lasipurnukkaan hillottua parsaa lihalle lisukkeeksi.

Hillottua parsaa
2 rkl Muscovadosokeria
1 dl sokeria
1 rkl kubebpippuria
6 neilikkaa
1 kanelitanko
1 kg parsaa

Lämmitä uunin 250 asteeseen ja sterilisoi huolellisesti puhdistetut lasipurkit uunissa. Pane parsanvarret likoamaan kylmän veteen puoleksi tunniksi, huuhtele ne hyvin ja anna niiden kuivahtaa. Leikkaa kaikki parsat lasipurkkeihin sopivan pitkiksi, parsan nupun pitää yltää korkeintaan kolme senttiä lasipurkin reunaan. Pane kattilaan 5 dl vettä ja sokeria. Lisää myös mausteet ja hauduta maustelientä 15 minuuttia. Kiehuta parsat toisessa kattilassa, anna kiehua kolme minuuttia. Valuta parsasta lävikössä mutta säästä keitinliemi. Kaada keitinliemi mausteliemeen kattilaan ja jatka keittämistä. Pane parsat lasipurkkeihin ja kaada kuuma mausteliemi siivilän läpi parsojen päälle. Täytä lasipukit liemellä kunnes parsanuput peittyvät kokonaan mausteliemen pinnan alle. Sulje lasipurkit tiiviisti kansilla. Umpioi parsapurkit keittämällä niitä kymmenen minuuttia kiehuvassa vedessä. Anna jäähtyä kokonaan ennen kuin siirrät ne viileään säilöön.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...