21. kesäkuuta 2012

AppelsiinivoiAppelsiiniaromivoi jossa tulista chiliä, valkosipulia ja vehreää tuoretta basilikaa toisiinsa kiedottuna ihanaa herkulliseksi aromivoiksi joka sopii grillatun lihan seuralaiseksi.  Appelsiinivoi sointuu myös hyvin grillatun kanan ja lohen kanssa.

Chilivalikoima
Valmistan joka kesä lukuisia ei versioita maustevoista, tai aromivoista ja jotkut eivät ole maininnan arvoisia koska ne ovat vain variaatioita samasta teemasta mutta tämä viime kesän appelsiinivoi jäi talven yli mieleen joten se on jo siitä syystä mainitsemisen arvoinen. Parasta on että ehdit vielä valmistaa sitä juhannukseksi koska kaikki siihen tarvittava löytyy jokaisesta kaupasta. Mielestäni chilin, basilikan, appelsiininkuoren ja valkosipulin yhdistelmässä on sitä jotain, ja olen huomannut että siitä joko siitä pitää aivan hullun lailla, tai sitten ei siitä innostu ollenkaan.

Appelsiini
Valitse niin tulinen chili kuin itse haluat, ja jollet halu hyvin tulista aromivoita muista poistaa chilin sisustasta sen valkoiset kalvot sekä siemenet ennen sen käyttöä. Sinun kannatta myös aina koemaistaa chili, jotta tiedät sen oikean ja todellisen tulisuuden.  Chilien tulisuudessa on eroja niiden kasvupaikasta ja lajikkeesta riippuen. Ja jollet jostain ihmeen syystä löydä tuoretta chiliä pienestä kesämökkiäsi lähimmäisenä sijaitsevasta kyläkaupasta voit tähän käyttää chilitahnaa sen tuoreen chilin sijasta. 

Appelsiinin kannatta olla luomuviljelty koska siitä köytetään vain sen kuoret, mutta voi se puutteessa käyttää tavallista appelsiinia, kunhan peset sen huolellisesti. Kuoresta käytetään vain sen uloin oranssin värinen kerros joten raasta appelsiinistä vain sen pintakerros ja varo saamasta kitkerää valkoista kuorta mukaan.

Paahdettu peruna
Tämä aromivoi on hyvin monikäyttöistä, sitä voi syödä ihan sinällään vain paahdetun folioperuna kanssa, grillatun lihan kanssa mutta se sopii myös hyvin kalan kanssa, usko tai älä, appelsiini sopii hyvin lohen makuun ja tämä appelsiinivoi on kokeilun arvoinen. 

Aromivoita voi aina valmistaa pitkään etukäteen, sen säilyy pakastettuna kolmisen kuukautta valmiina, jääkaapissakin vähintään viikon päivät tiiviissä rasiassa tai kuoviin käärittynä joten kun sitä valmistaa kannatta aina valmistaa kunnon satsi jotta sitä on jo valmiina ottaa vain pakastimesta esiin sitä tarvittaessa. Muita kokeilemisen maustettua aromivoita täältä blogista löytyy esimerkiksi vihreä basilikavoi, villista Suomessa kasvavasta valmistettu kangas-ajuruohovoi sekä viime vuoden toinen hittimenestys, punaviinivoi

Appelsiinivoi
150 g voita
1 appelsiinin kuori
1 tuore chili
2 valkosipulinkynttä
10 basilikanlehteä
1-2 tl mustapippuria

Ota voi ulos jääkapista ja anna sen tulle huoneenlämpöiseksi ja pehmeäksi. Huuhtele chili, appelsiini sekä basilika ja anna niiden kuivua kokonaan. Kuori valkosipuli ja hienonna se niin hienoksi kuin vain sen saat. Pane valkoispuli pieneen kulhoon. Jollet halua tulista aromivoita, halkaise chili ja poista sen sisustasta kalvot ja siemenet. Muuten hienonna chili pieniksi silpuksi ja lisää se kulhoon.  Kokoa basilikan lehdet päällekkäin ja kääri ne rullalle. Hienonna kokoon käärityt basilikalehdet hienon hienoiksi suikaleiksi. Lisää basilika kulhoon pippurin kanssa ja raasta sen päälle appelsiininkuori. Lisää voi ja sekoita voi kunnes kaikki mausteet ovat sekoittuneen siihen tasaisesti. Siirrä aromivoi joko tarjoilukulhoon ja peitä se tiivistä muovilla ja anna sen kovettua ja tekeytyä jääkaapissa pari tuntia tai levitä voi voipaperin toiseen pidempään reunaan. Kääri voipaperi rullalle voi ympäri ja käännä päädyt makkaraksi. Tiivistä rullaa ja pane se tiiviiseen muovipussiin ja pakastimeen säilöön. Tarjoile appelsiinivoita grillatun lihan, kanan tai lohen kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...