24. syyskuuta 2010

Sienikastike vaaleasta orakkaasta


Herkullista sienikastiketta vaaleaorakkaasta, mahtava vaaleaorakaskastike metsän tuoreista sienistä.

Olen pienestä asti tottunut keräämään sieniä. Varsinkin isäni oli innostunut sienten kerääjä, kokki kuin ammatiltaan oli, ja opin häneltä suurimman osan mitä sienistä tiedän. En aina tiedä sienien nimiä, mutta tiedän mitkä sienet meillä kerättiin talteen mihin tarkoitukseen ne sopivat ja mitä niistä valmistettiin. Vuosien mittaan olen kyllä hankkinut sienikirjoja, vanhin sienikirja joka minulla on, on Mamman vanha sienikirja joka on samalta vuodelta kuin itse synnyin. Sittemmin jotkin sienet ovat saaneet uusia latinalaisia nimiä, kun niiden sukulaissuhteita on saatu tarkistettua paremmin.

Nykyään minulla on kymmenisen vuotta vanha valokuvilla varustettu aika kattava uusi sienikirja metsässä samoilu takkini taskussa, aina valmiina siellä sieneen lähtöä varten, mutta pidän kuitenkin eniten vanhasta, piirretystä Mamman versiosta jota usein syksyisin selailen. Tänä kesä oli hyvin pitkään kuuma, eikä satanut paljoakaan joten aloin jo huolestua sienisadon takia. Asian on jo sittemmin parantunut ja nyt sieniä onneksi löytyy metsästä. Odotan vielä innolla kunnes suppilovahverot ilmestyvät ja saan niitäkin talteen. 

Sienikastike

Sienikastiketta kuin sienikastiketta on erittäin helppoa valmistaa, eikä se vaadi paljon vaivaa saada hyvää aikaiseksi. Tämä sama resepti pätee kaikkiin sieniin joista kastiketta kannattaa tehdä, tässä olen käyttänyt Vaaleaorakasta, mutta sen puutteessa tavalliset herkkusienetkin kelpaavat. Yleisesti sienikastikkeet tehdään kermaan jolloin kastiketta keitetään kokoon, tai maitoon jolloin ne suurustetaan jauhoilla mutta tässä olen käyttänyt helpompaa kaavaa, hapankermaa, jolloin kastikkeeseen saa kivan hieman happaman maun, ja sitä ei tarvitse keittää kokoon yhtä kauan kuin kermaa vaikka se on yhtä täyteläistä. Vaalea orakkaasta voit myös valmistaa keiton seuraamalla reseptiäni vaaleaorakaskeitto.

Olen jostain joskus saanut päähäni ettei sieniä kannata suolata ennen niiden paistamista, koska suolan sanotaan vetävän nesteitä raaka-aineista, kuten esimerkiksi munakoison ja kurkun itkettäminen Moussakan ja Tsatsikin teossa, joen suolaan ne vasta niiden paistuttua. Voit maustaa sienikastikkeen timjamilla, varsinkin jos jos teet sen herkkusienistä vaaelaorakkaan sijaan. Vaalea orakkaiden makua ei kannata peittää millään, ne ovat maukkaita itse omana itsenään. Smetanan voit itse valmistaa helposti, löydät ohjeen reseptistäni pihvi Stroganoff.

Sienikastike Vaaleaorakkaasta

300 g vaaleaorakasta
1 sipuli
2 dl  smetanaa tai Creme Fraichea
mustaa pippuria
merisuolaa
paistamiseen voita

Puhdista sienet hyvin ne harjaamalla, niitä ei kannata pestä kuin vain viimeisenä vaihtoehtona. Leikkaa sienet ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja suikaloi sipuli ohuen ohuiksi viipaleiksi. Paista sienet paistin pannulla nokareessa voita kunnes kaikki neste on haihtunut aika ajoin sekoittaen. Kun sienien neste on haihtunut, lisää sipuli joukkoon ja ruskista sieniä ja sipulia pannulla kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Lisää sekaan hapan kermaa ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa kastike lihan joko lihan lisukkeena lämpimänä ruokana tai paahtoleivän päällä alkuruokana tai herkkuna illanistujaisissa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...