21. syyskuuta 2010

Perinteinen kaalilaatikko


Kaalilaatikko, se perinteinen riisillä jossa mehevää ruskistettua kaalia, keittyä riisiä ja sipulia. Kaalilaatikko tavalla jolla sen opin.

Kaalilaatikko on niitä harvoja perinnereseptejä joita en ole pahemmin muunnellut, joskus lisään kylläkin sekaan timjamia ja valkosipulia mutta tämä ei ole mikään vakiintunut toimintatapa. Kaalilaatikon voi tehdä kahdella tavalla, joko pitkän kaavan mukaan jossa kaali, sipuli ja jauheliha ruskistetaan, tai vaihtoehtoisesti kaali keitetään lihaliemessä. Kummatkin tavat olen todennut syömäkelpoisiksi ja tällä viimeisellä tavalla tehtynä kaalilaatikosta ei tule yhtä rasvaista kuin kaalin ruskistamalla. 

Se miten tummaksi haluaa kaalilaatikkonsa on makuasia ja se riippuu siitä mihin on tottunut, eikä siitä ole kiistelemistä. Meillä lapsuuteni kodissa tehtiin kahdenlaista kaalilaatikkoa, isän tai äidin tekemää, jotka periaatteessa erosivat toisistaan vain kaalin tummuudessa. Isä halusi kaalin melkein palaneena ja hyvin tummana, äitini taas oli tottunut vaaleampaan kaaliin. Ylijääneestä kaalilaatikosta valmistat nopeasti herkullisen kaalipiirakan voitaikinan kera.

Kaalilaatikko

1 keräkaali
2 sipulia
400 g naudan jauhelihaa
2 dl riisiä
suolaa
mustaa pippuria
voita/öljyä paistamiseen

Keitä tavallista riisiä suolavedessä. Kuori ja silppua sipuli hienosti. Ruskista se jauhelihan kanssa paistinpannulla voissa/öljyssä kunnes niistä on haihtunut kaikki nesteet ja sekä sipuli että liha on kauniin ruskistunutta. Ota sipuli ja liha sivuun isoon kulhoon odottamaan. Leikkaa kaali pieniksi ohuiksi suikaleiksi ja ruskista pannulla osissa. Kun riisi on kiehunut valmiiksi sekoita se sipulin, kaalin ja jauhelihan kanssa jonne myös sekoitat osissa ruskistetun kaalin. Mausta suolalla ja pippurilla ja pane uunin paistumaan 225 asteeseen kunnes pinta on saanut väriä. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja puolukkasurvoksen tai pihlajanmarja hyytelön kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...