14. syyskuuta 2010

Spaghetti Bolognese


Tomaattinen jauhelihakastike pastalle. Ruskistettua jauhelihaa valkosipulilla ja basilikalla ja oreganolla maustetussa tomaattikastikkeessa. Perinteinen seuralainen keitetylle spagetille tai muulle pastalle raastetun Parmesanin kera.

Jauheliha tomaattikastikkeessa on varmaan maailman tavallisin spagetti kastike, se on jopa nykyään Suomalaista perusruokaa, ja se ei vaadi pitkää aikaa saada pöytään noudattaen sekä ”kahden padan periaatetta” ja veden keitintä jos on kiire. Normaalisti käytän Bolognesen tekemiseen pataa ja meillä kotona Bolognesekastike saa joskus hautua kokoon yli tunnin verran, vaikka se italialaisten mielestä olisi pyhäinhäväistys. Olen ymmärtänyt että tomaattikastikkeen on Italialaisten mielestä oltava tuoreen punaista. 

Minä taas itse pidän siitä enemmän tumman punaisena, kokoon kiehuneena ja sakeana ja varmin tapa saada Bolognesea ruoaksi meillä kotona on ehdottaa kummisetätrilogian katsomista. Tuoreet yrtit tuovat tähän kastikkeeseen oman säväyksensä mutta kuivattuinakin ne soveltuvat tähän hyvin ja pienen pieni lisäys chiliä parantaa verenkiertoa. Joskus säilötyt tomaatit voivat olla hieman happamia, jolloin kastikkeeseen voisi lisätä ripauksen sokeria sen happamuutta pehmentämään, mutta tässä kastikkeesta on viiniä joten sen pitääkin olla hieman hapanta. Jos haluat valmistaa kastikkeen nopeasti, tarvitset paistinpannun ja kaksi kattilaa, tai paistinpannun, kattilan spagetille ja padan kastikkeelle, näin tomaattikastike kiehuu kokoon sillä aikaa kun ruskistat jauhelihaa.

Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa "tavallisen" spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta. Tällä reseptillä saat lämmintä arkiruokaa neljän hengen perheelle.

Bolognesekastike

400 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
1 prk tomaatti murskaa
2 tl tomaattipyrettä
1 valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
1 laakerinlehti
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
½ tl chiliä
mustaa pippuria
suolaa
tilkka punaviiniä
300 g spagettia
juustoraastetta

Ota jauheliha esiin ½ -1 tuntia ennen valmistusta jotta sen ehtii tulla huoneen lämpöiseksi. Keitä kattilassa spagetille keitinvettä johon olet lisännyt sen verran suolaa että vesi maistuu merivedelle kun sitä lusikalla maistat. Kun spagetin keitinvesi kiehuu lisää siihen spagetti kiehumaan paketin tuoteselosteen mukaan, tavallisesti 8-12 minuutin aika. Kuori sipuli ja pilko se hienosti. Ruskista sipuli oliiviöljyssä paistinpannussa ja juuri ennen kuin sipulit ovat valmiit lisää sekaan pieneksi pilkottu valkosipuli ja tomaattipyre. Anna paistua muutama minuutti lisää sekoittaen. Siirrä sipuliseos lämpimään pataan johon myös kaadat tomaattimurskan, oreganon, basilikan laakerinlehden ja tilkan viiniä. Anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä kannen alla. Ruskista seuraavaksi paistinpannulla oliiviöljyssä jauheliha kunnes kaikki nesteet ovat haihtuneet ja liha on kauniisti ruskistettua, joka jälkeen siirrät sen tomaattikastikkeeseen hautumaan kunnes spagetti on kiehunut valmiiksi. Mausta kastike oman makusi mukaan suolalla ja pippurilla. Kun spagetti on valmista, valuta siitä keitinvesi ja sekoita se kastikkeeseen. Ripottele spagetin päälle juustoraastetta ennen tarjoilua ja sekoita. Koristele annos basilikalla ja oreganolla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...