29. syyskuuta 2010

Moules Marinière


Simpukat merimiehen tavalla. Valkoviinissä höyrytettyjä valkosipulilla ja persiljalla maustettuja simpukoita.

Olen pienestä tytöstä asti kerännyt reseptejä ja en ole varma montako reseptiä minulla kokoelmassani tänä päivänä on, sen vain olen huomannut, että koska reseptit ovat minulla alkuperäisellä kielellään, niitä on joskus ollut enemmänkin kuin vain se yksi ja ainoa.

Ruoanlaitto on ainaista kokeilua, ja kun luen reseptin voin jo siitä päätellä pidänkö lopputuloksesta vai en, reseptiä ei kuitenkaan kannata koskaan kokeilla ensimmäistä kertaa kun tulee vieraita syömään koska ei ole varma lopputuloksesta. Itse kokeilen aina reseptit kerran alkuperäismuodossaan, jonka jälkeen alan kehitellä siitä omaan makuuni, ja voin kehitellä samaan reseptiä vuosia kunnes saan sen hiottua täydelliseksi. Toisaalta on taas niitä reseptejä jotka vain ovat ihan täydellisiä aivan alkuperäisessä muodossaan eikä niitä kannata edes yrittää parantaa, tässä yksi sellainen. 

Moules Marinière, joka suomeksi tarkoittaa ”simpukoita merimiehen tapaan”, helppo ja hyvä resepti neljälle joka on samassa muodossa kuten silloin kun sen ensimmäisen kerran tein, olen vain vuosien mittaan kääntänyt tekotavan päälaelleen. Simpukat pitäisi oikeasti keittää ensin ja ottaa sivuun odottamaan siksi aikaa kun niiden lientä keitetään kokoon, minä teen päinvastoin. Teen ensin liemen jonka keitän kokoon, sitten lisään simpukat jotka saavat kiehua kypsiksi, jonka jälkeen keitän lientä lisää kokoon jos se sitä vaatii. 

Simpukoiden käsittely

Kaikista tärkeintä simpukoiden valmistamisessa on tarkastaa etteivät ne ole pilaantuneita. Pane simpukat tiskialtaaseen kylmään veteen. Harjaa ne kaikki kunnolla joka puolelta ja poista niistä parta joka pilkottaa kuorien välistä. Sen saa helposti irti vain vetämällä siitä kunnolla. Olen itse erittäin pikkutarkka simpukoiden puhdistamisessa ja saan samalla tarkastettua jokaisen simpukan kunnon, jotta vältyttäisiin ruokamyrkytykseltä. Kaikki simpukat jotka eivät ole visusti kiinni tai niiden kuori on rikkoutunut, ovat syömäkelvottomia ja ne on heitettävä pois! Kun olet putsannut simpukat pane ne lävikköön valumaan. Voit käyttää tässä reseptissä joko tuoreita sinisimpukoita, joita nykyään löytyy useimmista ruokakaupoista kun ne ovat sesongissa, tai sitten ostaa pakastettuja jotka sinun on sulatettava ennen niiden valmistamista. 

Simpukat syödään helpoiten sormin apuna yksi simpukan kuori joka on irrottanut paristaan. Tällä luonnon itse ”desainaamalla” lusikalla on helppo sekä irrottaa simpukanlihat kuoristaan ja lusikoida ihanaa lientä suuhunsa, ja tuoreen patongin palalla saat loputkin liemet pyyhittyä talteen lautaselta. Muista vain varata kaikille syöjille kunnon lautasliinat tai tarpeeksi paperiserviettejä.  Vegaaneille voit vaihtoehtona ravuille tarjoilla keitettyjä latva-artisokkia vinagrettekastikkeella. Tällä reseptillä saat isomman alkuruoan tai lämpimän ruoan neljälle, pienempäbän alkuruokana tästä riittää jopa kuudelle.

Muista siis, elävän simpukan kuori on visusti kiinni ja sen kuori on ehjä. Keitetyn simpukan kuori taas on auennut, ja jos simpukan kuori on kiinni, sitä ei saa syödä.

Simpukat merimiehen tapaan

1½ kg sinisimpukoita
3 salottisipulia
1 valkosipulin kynsi
2½ kalalientä
1 dl valkoviiniä
1 tl suolaa
1 ripaus rouhittua mustaa pippuria
2 dl kermaa
½ nippua tuoretta persiljaa
2 rkl voita

Kuori sipulit ja pilko ne hienosti. Sulata voita isossa kattilassa johon varmasti kaikki simpukat mahtuvat samaan aikaan kiehumaan ja freesaa sipuli pehmeäksi aika ajan hämmentäen. Sipulin ei pidä saada väriä, sen pitää vain pehmetä. Juuri ennen kuin sipuli alkaa olla valmista, lisää sekaan hienoksi silputtu valkosipuli ja anna sen paistua mukana pari minuuttia. Kaada kattilaan liemi, viini, kerma, reilusti silputtua persiljaa (muista vain säästä osa siitä tarjoiluun) ja mausteet. Anna liemen kiehua kokoon kunnes pohjalla vain on pari senttiä lientä. Lisää simpukat kattilaan ja anna kiehua reilut 5 minuuttia kannen alla. Heiluta kattilaa edestakaisin levyllä pari kertaa jotta simpukat sekoittuvat kattilassa. Nosta kypsät simpukat ylös, ja poista niiden joukosta syömäkelvottomat simpukat. Keitetyt simpukat jotka eivät ole auenneet ovat kuolleita ja syömäkelvottomia ja ne on heitettävä pois!  Asettele syötävät simpukat joko tarjoilukolhoon tai syville lautasille joilta ne syödään, ja pidä ne lämpiminä jos lientä edelleen keitettävä kokoon. Simpukoista valuu aika paljon nestettä keitinliemeen joten liemi voi vaatia lisää kokoon keittämistä, mutta tämä on makuasia, miten sakeaa haluaa liemestä. Jos liemi kelpaa sellaisenaan, kaada sitä simpukoiden päälle, koristele annos tuoreella silputulla persiljalla ja tarjoile oitis rapean patongin kanssa joko illanistujaisissa tai alkuruokana jolloin siitä riittää jopa kuudelle syöjälle.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...