25. syyskuuta 2010

Linnanpaisti isän tapaan


Padassa kypsytettyä Linnapaistia, keitettyjä perunoita taivaallisen herkullisen kastikkeen kera. Tämä on oikea vanhan ajan sunnuntaipäivällinen joita meillä syötiin lapsuudessani kotona isän valmistamana.

Suurimman osan ruoanlaittotaidostani olen saanut seuraamalla vierestä jonkun muun ruoanlaittoa, ja suureksi onnekseni meillä suvussa niitä on ollut enemmän kuin yksi hyvä esimerkki. Mammani oli suuri herkkusuu ja aikoinaan hyvä kokki, ja kummatkin vanhempani olivat aikoinaan keittiönammattilaisia. Isäni oli pitkiä aikoja töissä toisella paikkakunnalla ja tuli kotiin vain viikonlopuiksi, hän kuitenkin kuin minä itse, piti ruoanlaitosta ja laittoi ruokaa rentoutuakseen ja ne kerrat kun isäni viikonloppuisin valtasi keittiön, vanhempani usein kiistelivät samasta kysymyksestä; montako kattilaa yhteen pieneen kastikkeeseen tarvitaan? 

Ymmärrän miksi, koska useimmiten isäni jälkien siivoaminen keittiössä jäi äitini askareeksi, hän kun halusi keittiönsä määrättyyn järjestykseen. Omassa keittiössä on kaikkein helpoin työskennellä, tavarat ovat (ainakin useimmiten) siellä missä pitää, omalla paikallaan, tietää mistä mitäkin löytää, jollei joku avulias henkilö ole liian innokkaasti yrittänyt auttaa tiskikoneen tyhjentämisessä ja keksinyt uuden loogisen paikan jollekin apuvälineelle. Olen oppinut tekemään Linnan paistin padassa, hieman aikaan vievää koska paistin keittoaika on pitkä, mutta tulos on kuitenkin odotuksen arvoinen, varsinkin kastike on aivan mahtava ja sama tulosta et saa muulla tavalla ja mahdollinen ylijäänyt kylmä paisti on ihanaa ruisleivän päällä. Tällä reseptillä saat riittävästi lämmintä ruokaa noin kuudelle hengelle sununtailounaalle.

Linnanpaisti

n 1 kg härän paistia
1 iso sipuli
2 porkkanaa
laakerinlehti
2 anjovista
2-3 rkl voita
½ dl kermaa
3-4 rkl vehnäjauhoja
mustaa pippuria, sekä rouhittuja että kokonaisia
valkopippuria
merisuolaa

Ota liha ulos huoneenlämpöön hyvissä ajoissa ennen sen valmistusta, noin tunti ennen. Pyyhi liha kuivaksi talouspaperilla ja mausta se huolella joka puolelta suolalla ja rouhitulla mustalla pippurilla. Kuori sipuli ja porkkana ja leikkaa kummatkin pieniksi paloiksi. Ruskista paisti padassa nokareessa voita, paista joka puolelta kunnes se on saanut kauniin värin, tämä on ainoa kerta jolloin lihaa saa yhtään väriä pintaan. Nosta liha hetkeksi sivuun lautaselle ja ruskista sipuli ja porkkana padassa. Pane liha takaisin pataan ja kaada päälle niin paljon vettä että paisti peittyy kokonaan. Lisää mukaan laakerinlehti, anjovikset, kokonaiset mustat pippurit ja anna kiehua kannen alla noin 1 ½ tuntia. Muista kääntää paistia pari kertaa sen kypsennyksen aikana. Nosta kypsä paisti keitin liemestä ylös, kiedo se folioon vetäytymään. Siivilöi keitinliemi ja kiehauta se sakeammaksi. Sulata voita sulatetaan kattilassa johon lisäät vehnäjauhoja koko ajan sekoittaen. Varo lisäämästä likaa jauhoja, jauhojen pitää olla kuplivasta voista kosteita, ne eivät saa olla kuivia. Jos lisäät likaa jauhoja ja se tulee kuivaksi, lisää sekaan vähän voita. Anna jauhojen kypsyä pari minuuttia jauhojen saamatta väriä koko ajan sekoittaen, kastikkeen pitää olla vaaleaa. Lisää sekaan keitinlientä koko ajan vispilällä sekoittaen kunnes olet saanut aikaan paksun kastikkeen. Lisää sekaan loraus kermaa ja vähän lisää keitinlientä jos kastikkeesi on hyvin paksua. Mausta kastike valkopippurilla ja suolalla oman makusi mukaan. Ota paisti ulos kääreestään ja viipaloi se. Tarjoa linnanpaistia kastikkeen, keitettyjen perunoiden ja porkkanoiden sekä mustaherukkahyytelön, pihlajanmarjahyytelön tai puolukkasurvoksen kanssa.  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...