4. syyskuuta 2010

Uunissa paahdetut valkosipuliset punajuuret


Uunissa paahdettuja punajuuria lisukkeeksi. Punajuuria tummalla balsamietikalla, vasta ruohitulla mustapippurilla ja valkosipulilla maustettuna.

Mitä pienempi punajuuri on sitä maukkaampi, samoin kuten tomaattikin. Ja tällä tavalla punajuuria paahtamalla saat niiden maut tiivistymään entistä enemmän ja niiden makeus tulee paremmin esiin, sen sijaan että ne keittäisi vedessä ja osa niiden mausta häviää keitinvedessä, vaikka ne kuorisi vasta ne keitettyä.

On vähän vaikeaa arvioida miten paljon maustelientä on tehtävä, määrä riippuu punajuurien määrästä ja niiden koosta. Jos punajuuret ovat kovin isoja tai pitää erityisesti makeista punajuurista voi kastikkeeseen lisätä hunajaa mutta yleensä punajuurien oma makeus riittää. Vadelma ja punajuuri sopivat hyvin yhteen, joten tässä voisi myös käyttää vadelmaetikkaa Balsamietikan sijaan. Kokeile myös uunissa paahdettuja keltajuuria. Keltajuuri onpunajuurenkeltainen versio ja sitä saa nykyään hyvin varsutetuista ruokakaupoista. Tällä reseptillä saat maukasta lisuketta lihalle ja siitä rittää neljälle ruokailijalle.

Uunissa paahdetut valkosipuliset punajuuret
500 g punajuuria
1-2 tl savustettua merisuolaa
1 tl rouhittua mustaa pippuria
1 valkosipulin kynttä
½ dl tummaa Balsamietikkaa
pari oksaa tuoretta timjamia
1-2 tl hunajaa

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kiedo punajuuret folioon. Paahda punajuuret uunissa 45 minuutista 1 tuntiin kunnes ne ovat kypsiä, paahto aika riippuu punajuurien koosta.Sekoita punajuurille kulhoon kastike hienoksi silputusta valkosipulista, viinietikasta ja muista mausteista paitsi suola (ja hunaja). Ne kannattaa lisätä vasta viimeiseksi. Kun punajuuret ovat pehmeitä kun niitä koittaa tikulla ne ovat kypsiä. Poista punajuurista folio niiden hieman jäähdyttyä ja kuori ne käsin heti kun niiden lämmöltä voit. Kuori lähtee helposti irti kun niiden pintaa hieroo sormilla tai kämmenien välissä. Viipaloi punajuuret puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi kun ne vielä ovat lämpimiä ja sekoita kulhoon kastikkeen sekaan. Anna punajuurien maustua niitä sekoittaen aika ajoin. Kun punajuuret ovat jäähtyneet peitä kulho muovikelmulla siirrä ne jääkaappiin maustumaan yön yli, jolloin maku saa aikaa tasaantua. Tarjoile punajuuret ruoan kanssa siinä missä tarjoisit etikassa säilöttyjä punajuuria. Punajuuret ovat niin maukkaita että se tuskin säilyvät jääkaapissa sen viikon verran kun ne vielä ovat hyviä
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...