9. syyskuuta 2010

Kermainen salaattikastike


Vanhan ajan kermainen salaattikastike. Mamman perinteinen kermainen sinapilla maustettu salaattikastike, aitoja makuja lapsuudesta.

Tätä kastiketta mamma teki usein kesäisin maalla, ja minulta kesti vuosikymmeniä keksiä miten ihmeessä hän sen teki. Löysin alkuperäisen reseptin ”Tyttöjen Keittokirjasta” sivulta 165, jonka Otava julkaisi vuonna 1953. Kastike on sama mitä meillä myös kotona käytetään joulun ruokiin kuuluvaan ”sillikaveriin”. Tässä salaatissa käytin tällä kertaa punaisen paprikan ja tomaatin palasia antamaan hieman lisäväriä ja lisäsin hieman suolaa ja valkopippuria vaikkei niitä alkuperäisessä reseptissä ollutkaan. Tässä voit hyvin uusiokäyttää tähteeksi jääneitä kovaksi keitettyjä kananmunia.


Kermainen salaattikastike

1 kovaksi keitetty kanan muna
1 rkl sokeria
1 tl sinappijauhetta
2 rkl etikkaa
1 dl kermaa
merisuolaa
valkopippuria

Keitä kanan muna, 10 minuuttia, ja anna sen jäähtyä. Pese salaatti ja anna sen kuivua. Pese paprika ja tomaatti hyvin. Poista paprikasta siemenet ja kuutioi se. Leikkaa tomaatti lohkoiksi ja poista veitsellä niiden siemenkodat, tätä kutsutaan tomaatin fileoinniksi, ja leikkaa tomaatin fileet samankokoisiksi kuutioiksi kuin paprika. Kuori muna ja pane keltuainen kulhoon. Lisää kulhoon sokeri, etikka, sinappijauhe ja sekoita vispilällä. Vatkaa toisessa kulhossa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää se kastikkeen sekaan ja mausta kastike oman makusi mukaan suolalla ja pippurilla. Sekoita kastikkeeseen salaatti, tomaatin ja paprikan palat ja tarjoile salaatti ruoan lisukkeena.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...