16. huhtikuuta 2012

Edustusvaimon kanasalaattiKanasalaattia, jossa uunissa paahdettua broileria, purjosipulia, tomaattia ja kurkkua viinirypäleiden ja Gruyère juuston sekä saksanpähkinöiden kera ihanaan kermaiseen Thousand Island-kastikkeeseen kiedottuna. Tämä on edustusvaimon kanasalaatti, tuulahdus 1980-luvulta iloisten juppien maailmasta.

Isä ja äiti olivat kahdeksankymmentä luvulla työnsä takia mukana parissa eri järjestössä edistämässä kansanvälistä kulttuuriyhteistyötä, ja he tapasivat näissä yhteyksissä jopa jonkun kuninkaan ja kuningattaren sekä joitakin eri maiden presidenttejä, suurherroja ja tunnettuja naisia. Näihin aikoihin meillä kävi myös kotona aika ajoin paljon sekä kotimaisia että ulkomaalaisia ihmisiä vierailemassa, ja vieraille oli aina jotain tarjoiltavaa muodossa tai toisessa perinteiseen karjalaiseen tapaan. Koska isäni oli näihin aikoihin jo siirtynyt keittiömestarin hommista ravintolan hallintopuolelle harrastaen vain satunnaisesti ruoanlaittoa kotona, ja vain hätätapauksessa töissä, oli näiden tapahtumien tarjoilun suunnittelu sekä valmistus äitini huoli, tai pikemminkin kunnia asia, joten kaikki ruoat valmistettiin kotona alusta asti jotta laatu oli taattua ja siihen mihin olimme tottuneet. 

Vihreitä viinirypäleitä
Joskus vieraiden saapuminen kesti syystä toi toisesta, eikä aina ollut edes varmaa vieraiden saapumisaikaa tiedossa joten äiti valmisti usein salaattia, koska sen voi helposti pilkkoa ja sekoittaa valmiiksi kulhoon pitäen sen kylmässä ja vasta viimehetkellä lisätä salaattikastikkeen sekaan kunnes on aika syödä se. Äitini oli tiukasti määritellyt mitä raaka-aineita tuli käyttää mihin salaattiin vanha ravintola-alan ammattilainen kun oli ja tämä kanasalaatti on edelleen suurimpia suosikkejani näistä äitini luomista salaateista. 

Äitini suosii edelleen majoneesikastikkeita, ja niin tässäkin salaatissa on majoneesikastike, tällä kertaa äitini versiona Thousand Island salaattikastikkeesta ja lisämausteena äiti käytti tässä aikanaan sitruunapippuria, maustesekoitus jossa on paljon suolaa pippurin lisäksi joka onneksi taisi jäädä 1980-luvulle, koska en ole viime aikoina sitä kaupoissa nähnytkään. Thousand Island salaattikastikkeen valmista helposti reseptini katkarapucocktailin mukaan.

Suikaloitua jäävuorisalaattia
Salaattina äiti käytti useimmiten jäävuorisalaattia koska se kestää hyvin majoneesikastikkeessa eikä lerpahda ja nuudu liian nopeasti.  Salaattia ei kuitenkaan kannata sekoittaa kastikkeen kanssa liian pitkän etukäteen, salaatin lehdet nuutuvat kastikkeesta, eivätkä majoneesikastikkeet muutenkaan voi hyvin pitkään huoneenlämmössä olosta. Kastikkeen vaikutus salaatinlehtiin on saman vaikka valmiiksi sekoitettua salaatti säilyttäisi jääkaapissa mutta halutessasi voit vaihdella jäävuorisalaatti toisiin salaattilajikkeisiin oman mieltymyksen mukaan, jolloin salaatista kerrasta toiseen saa erilaisen, ja se vaikuttaa uudelle vaikka onkin sama vanha kanasalaatti. 

Saman salaatin voi tarjoilla isompina paloina lautaselta syötäväksi, mutta äitini oli myös keksinyt että jos saman salaatin pilkkoo pienemmäksi kuin tavallisesti, se sopii erinomaisesti leivän päälle, ja paahtoleipä sekä rapea patonki olivat tähän hyvin vaihtoehtoisia tarjoilutapoja.

Salaatista puuttuu kastike
Kana kannattaa paahtaa salaattia varten uunissa, mutta voit halutessasi oikaista käyttämällä grillattua kanapoikaa kaupasta lämpimänä ostettuna, tällöin broilerin valmistuksessa käytetyt mausteet vaikuttavat salaatin makuun ja se muuttuu. Jos haluat itse paahtaa kanan kannatta sinun tehdä se reseptini uunissa paahdettua kanaa tai jos mieluummin halut tähän käyttää keitettyä ja täten vähänrasvaisempaa kanaa, voit kypsentää sen reseptini kanakeittoa ja kanalientä seuraten. Irrota vain kokonaan jäähtyneestä kanasta kaikki liha, leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi ja salaatin sekaan. 

Salaattiin käytetyt viinirypäleet voivat olla sekä vihreitä että tummia, kunhan ne vain ovat makeita, tällöin ne tasapainottavat saksanpähkinöiden hieman joskus kitkerää makua paremmin. Juustona kannatta käyttää jotain hieman kypsytettyä juustoa, kuten esimerkiksi ranskassa niin suosittua Gruyère juustoa, ruotsalaista Grevé juustoa jota nykyään löytyy suurimmista ruokamarketeista tai Sveitsiläistä Appenzeller tyyppistä juustoa joka sekin menettelee eikä ota liikaa ylivaltaa muista mauista. Mahdollisesti tähän voisi myös muun puutteessa käyttää Pecorinoa tai parmesaanijuustoa. Äidin salaateissa juusto kuutioitiin aina mutta vuosien mittaan olen alkanut enemmän suosia raidallisia kapealla juustohöylällä höylättyjä juustoviipaleita tai nauhoja niiden suuremman esteettisyyden takia. 

Vinoksi leikattuja purjorenkaita
Kanasalaatti on ihanaa kylmää lounasruokaa lämpiminä kesäpäivinä, tai illalla myöhään juhlien jälkeen huikopalana tarjoiltuna, mutta se sopii oivallisesti ja on hyvin riittoisaa tarjoiltavaa kevään ja kesän perhejuhliin kuten rippiöisiin ja lakkiaisiin jne. jos tarjoilet salaattiin osana seisovaan pöydän tarjontaa, kannattaa salaattikastike tarjoille omassa kannussaan josta jokainen voi vuorostaan ottaa haluamansa määrän, tällöin salaatti kestää pidempää esillä olemista. 

Tämä salaatti sopii karppaajille ottaen huomioon viinirypäleet, joitka eivät tällöin sovi, euikä salaatti mylskään sovi tarjoilla leivän kanssa jos karppaa. Salaatti ei ollenkaan sisällä gluteenia, ja laktoosia vain sen kerman muodossa jota salaattikastikkeesen käytät, ja koska kastikkeeseen käytetään majoneesia sisältää se luonnollisesti kananmunaa.

Huomautan kuitenkin että salaatti on edukseen eritavalla kun kaikki ainekset ovat sekoitettuna valmiiksi salaattikastikkeen kanssa tarjoilu ajankohtana, kastikkeen lisääminen erikseen vie siltä jotain se syvyydestä. Tällä reseptillä saat lounasta neljälle jopa kuudelle kun tarjoilet salaatin rapean patongin kera, tai kuudesta kahdeksalle jos tarjoilet salaattia osana seisovan pöydän antimien seassa juhlissa.

Kanasalaatti edustusvaimon tapaan

1 kypsennetty kana
200 g juustoa
150 g viinirypäleitä
2 isoa tomaattia
½ kurkku
1 iso salaatinkerä
1 nippu vesikrassia
15 cm purjosipulia
1 dl saksanpähkinöitä
mustaa pippuria
suolaa

Valmista Thousand Islandkastike kulhoon, peitä tiivistä muovilla ja pane se jääkaappiin jäähtymään ja tekeytymään pariksi tunniksi. Halkaise salaatinkerä ja huuhtele se kunnolla, huuhtele myös vesikrassi ja anna niiden kuivahtaa kunnolla lävikössä. Huuhtele myös purjosipuli halkaistuna juuripää ylöspäin jotta kaikki likaa valuu alas ja ulos purjosta sekä tomaatit, kurkku ja viinirypäleet kokonaisina. Huuhteleminen kannattaa tehdä tarpeeksi hyvissä ajoin jottei salaattikastiketta vesitetä liikaa kosteilla vihanneksilla. Paloittele jäähtynyt kana suuhun sopivan pieniksi paloiksi. Leikkaa purjo ohuiksi renkaiksi ja pane kanan kanssa salaattikulhoon. Kuori kurkusta sen vihreä kuori, halkaise kurkku pituussuunnasta ja leikkaa ne vielä neljään osaan pituussuunnassa. Viipaloi kurkun neljäsosat ohuelti ja lisää ne salaattikulhoon. Leikkaa tomaatit ohuiksi suikaleiksi ja puolita suikaleet kahteen samankokoiseen osaan. Halkaise viinirypäleet jos ne ovat isoja, pienet voit lisätä kokonaisina salaattiin. Leikkaa juusto vajaan sentin kuutioiksi tai höylää juustosta kapeita nauhoja salaatin sekaan ja murenna saksanpähkinät hieman pienemmiksi paloiksi lisää sekaan kylmää salaattikastiketta ja sekoita kaikki kunnolla. Lisää kastiketta kunnes kaikki salaatin ainekset ovat tasaisesti ohuen kerroksen peittämänä. Tarkista salaatin maku ja mausta salaatti suolalla ja vasta rouhitulla mustapippurilla oman makusi mukaan. Leikkaa vesikrassi pienemmäksi ja viimeistele salaatti ripottelemalla sen päälle vesikrassia. Tarjoile salaatti kylmänä rapean patongin kanssa lounaaksi tai osana seisovan pöydän juhlien tarjoiluja.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...