17. huhtikuuta 2012

Lammascurry idätetyillä mothpavuillaKeltaista aromaattista lammascurryä jossa idätettyjä pieniä mothpapuja. Pääsiäislampaan tähteistä valmistettua maukasta curryllä maustettua lammaspataa jossa idätettyjä mothpapuja ja kookoskermaa.

Viime kerran kun täällä Tampereella sanatarkasti eksyin uuteen etniseen kauppaan jossa en ollut ennen asioinut vaikka kauppa ilmeisestikin on ollut olemassa jo jonkin aikaa, pisti hyllystä silmään pienen pienet kerman vaaleat pavut, nimeltään mothpavut. Ostin niitä puolikiloa ja kotiin tultuani Googlasin tietysti heti mothpavun ja luin siitä liudan tietoja, muun muassa tutkimuksen jossa verrattiin mothpavun eri käsittelytapoja miten paljon ne sisälsivät parkkihappoa, saponiineja, lektiinejä ja fytiinihappoa. Nimellä moth ei ole mitään tekemistä koin kanssa, moth ei tarkoita koita, toiselta nimeltään matbean, matpapu, tai turkkilainen gram mikä ymmärtääkseni tarkoittaa papua. 

Mothpavut itämässä
Intiassa ja Pakistanissa Mothpapu käytetään sen suuren proteiini pitoisuuden takia ja niitä syödään eniten vähätuloisten kesken maanviljelysalueilla. Mothpavut joko keitetään kokonaisina tai halkaistuina, mutta myös mothpavun siemenkodat voi keittää ja syödä, samalla tapaa kuin mange-tout-herneet, suomessa niitä kai kutsutaankin sokeriherneiksi ja myydään myös pakasteena. Moth papuja käytetään myös suolaisiin naposteltaviin.

Luettuani kaiken tämän innostuin tietenkin idättämään mothpapuni ja koska minulla on pienen pieni (lue mammutti-iso) taipumus liioitella asioita, varsinkin ruoanlaitossa tavalla tai toisella, liotin ja samalla idätin näitä ensimmäisiä mothpapuja kolme vuorokautta kylmässä suolattomassa vedessä huoneenlämmössä, vaihdoin veden kolmekin kertaa vuorokaudessa tänä aikana. Liotuksen jälkeen keitin pavut keitettiin kypsiksi, noin puolisen tuntia, kaksikymmentä minuuttia kunnes ne olivat pehmeitä. Verrattaessa tavallisiin vain normaalisti liotettuihin ja keitettyihin mothpapuihin oli nämä idätetyt pavut vieläkin makeampia, ja mothpavut ovat makeahkoja jo itsessään.

Jollei mothpapuja idätä riittää niille kuuden tunnin liotus ennen niiden keittämistä ja 1 dl papuja tarvitset noin saman verran vettä liotukseen. Huomaa että reseptissä mainitaan valmiiksi liotettujen ja kypsäksi keitettyjen papujen määrä. 

Pilkottua munakoisoa
Tavalliseen tapaan liotetut ja kypsiksi keitetyt mothpavut maistuvat makealla, syötäviä pieniä vaalean ruskeita tai punertavia papuja. Ne itävät jo yön yli liottaessa ja käytetään tämän jälkeen salaatteihin, tämä netistä poimittu toteamus voisi vihjailla ettei Mothpapu olekaan papu, vaan oikeasti linssi, mutta käsittele sitä papuna joka on ennen sen syömistä keitettävä kunnes jostain saan uutta ja parempaa varmaa tietoa. 

Tämä mothpapupata syntyi kun pääsiäisen lampaasta piti tehdä jotain muuta kuin sitä mitä pääsiäisenä syötiin ja viime aikoina on munakoisoa ollut lautasella muodossa tai toisessa, tämä johtuu siitä että pidän hyvin paljon munakoisosta, kuten täältä viime aikoina on huomannut ja sitä vain on sattunut lähtemään mukaan kotiin kaupasta ostoksilta tällä kertaa kesäkurpitsaa seuranaan.  Sekä munakoisoa että kesäkurpitsaa paahdetaan kunnes ne ovat saaneet herkullisen paahtuneen maun mutta älä kuitenkaan liioittele niiden paahtamisella jotteivät ne häviä curryn sekaan kun niistä on haihtunut kaikki kosteus. 

Suikaloitua lampaanviulua
Tähän käytin tähteeksi jäänyttä lampaan lihaa joka oli jo kerran kypsennettyä, tämä tarkoittaa sitä ettei sitä tarvitse kypsentää vaan se lämmitetään vain uudestaan ruoan seassa ja se vähentää roimasti ruoan valmistukseen kuluvaa aikaa.

Sen ylijääneen pääsiäisen lammaspaistin lisäksi tähän voisi käyttää muutakin tähteiksi jäänyttä lihaa tai paistia, miksei joulukinkkua joulun jälkeen mutta myös varta vasten ruskistettu jauheliha sopii. Ja jos haluat ruoasta vegaanin voit liha sijasta käyttää tähän joko soijarouhetta, tai lisätä padan sekaan kikherneitä ja punaisia linssejä ja ruoan proteiinipitoisuus on kattavampi. 

Maustoin ruoan tietenkin curryllä, jotta siitä tulisi curryä, ja jonka sekaan lisäsin vielä jeeraa antamaan ruoalle vähän enemmän maanläheisiä säveliä, kurkumaa jotta se saisi kirkkaamman keltaisen värin, mutta myös jotta kurkuman terveydelle hyväksi todetut vaikutukset saisivat vaikuttaa. Papucurryn ei ollut tarkoitus olla tulista syötävää, mutta jos siitä sitä haluat kannatta padan sekaan sipulin kuullotusvaiheessa lisätä joko chilitahnaa tai tuoretta hienonnettua chiliä.

Maitotuotteitahan tämä ruoka ei sisällä ja se sopii laktoosille herkille henkilöille jollet siihen itse käytä hapankermaa kookoskerma sijaan ja hapankerma sopisi tähän erittäin hyvin tasapainottamaan muuten hieman makeahkoa ruokaa. Gluteenia curryssä ei ole joten se sopii myös keliakikoille. Curry kannatta valmistaa joko padassa, tai sen puutteessa paistinpannulla jonka jälkeen kaikki ainekset siirretään kattilaan kiehumaan kokoon vähäksi aikaa. Tällä reseptillä saat riittoisasti ruokaa tavalliseen tapaan sille neljän hengen normiperheelle. 

Lammascurry idätetyillä mothpavuilla
400 g idätettyjä moth papuja
300 g lampaan lihaa
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
2 dl kookoskermaa
2 tl curryä
1 tl korianterin siemeniä
1 tl jeeraa
1 tl kurkumaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
suolaa
(chiliä)
öljyä freesaamiseen
tuoreita korianterinlehtiä viimeistelyyn

Liota papuja runsaassa vedessä kolme vuorokautta. Vaihda vettä pari kolme kertaa tämän ajan aikana. Ota liha ulos jääkaappista noin tunti ennen sen käyttöä jotta se on huoneenlämpöistä kun se lisätään curryn sekaan. Anna liotettujen papujen valua lävikössä ja keitä ne kypsiksi suolatussa vedessä keskilämmöllä, noin kaksikymmentä minuuttia, puolisen tuntia. Huutele tuore korianteri ja anna sen kuivahtaa talouspaperilla. Huuhtele munakoiso ja kesäkurpitsa huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa lävikössä. Kuori sipuli ja valkosipuli. Hienonna sipuli pieneksi ja kuullota se paistinpannulla tai padassa kauniin läpinäkyväksi tilkassa öljyä miedolla lämmöllä. Pilko sekä kesäkurpitsa että munakoiso samankokoisiksi noin sentin kuutioiksi. Rouhi korianterin siemenet morttelissa. Hienonna valkosipuli ja lisää se sipulin sekaan curryn, korianterin, jeeran ja kurkuman kanssa. Sekoita sipuliseosta kunnes valkosipulin ja mausteiden aromaattinen tuoksu on levittäytynyt keittiöön. Lisää pannulle tai pataan kesäkurpitsa ja munakoiso ja anna niiden saada vähän kaunista paahtunutta väriä pintaan. Paloittele liha pieniksi suikaleiksi. Valuta pavuista pois keitinvesi lävikössä ja lisää pavut lihan ja kookoskerman kanssa currypataan. Anna curryn kiehua kokoon kymmenisen minuuttia kunnes kaikki ainekset ovat täysin lämmenneet ja ovat kuumia. Tarkista curryn maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla. Tarjoile lammascurryä joko keitettynä riisin kanssa tai pitaleipien täytteenä vihreän salaatin kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...