11. huhtikuuta 2012

Marokkolainen minttuteeKuumaa makeaa mintulla marokkolaisittain maustettua makeaa mustaa teetä.

Marokossa näytetään vieraanvaraisuutta tarjoamalla jokaiselle vierailijalle väkevää, kuumaa makeaa minttuteetä. Minttutee on parasta mitä talo voi tarjota, oli koti sitten miten köyhä tahansa ja makeaahan se tee on.

Kuuman teen juonti voi pohjoismaalaisesta kuulostaa kuumilla kesähelteillä järjettömältä, mutta mintulla on todistetusti viilentävä vaikutus, sitä käytetään moneen urheiluvoiteeseen joka sopii hyvin rankan lihastreenin jälkeen. Kokeilin kerran, vain ja ainoastaan kerran, nuoruudessani kuumaa minttukylpyä, enkä suosittele sitä kenellekään. Kuumavesi ei sopinut yhteen mintun viilentävän vaikutuksen kanssa, sain aikaiseksi hyvin jäätävän kylmän tunteen iholleni ja palelin aivan sairaasti.

Minttutee hautumassa
Minttutee valmistetaan Marokossa useimmiten kuivatusta mintusta, vihermintusta, ja black gunpowder tean sekoituksesta, ja tee makeutetaan voimakkaasti sokerilla, valkoisella hienolla sokerilla. Suomeksi BlackGunpowder tea olisi ”musta ruutitee” mutten ole löytänyt teen oikeasta suomalaisesta nimityksestä mitään viitteitä. Kuivatun mintun sijaan tähän voi tietysti myös käyttää tuoretta minttua, huomaa vain että tuoreen mintun on hyvä hautua hieman pidemmän aikaa kuin mustan teen, joten lisää tuore yrtti jo viitisen minuuttia ennen teelehtien lisäämistä kannuun hautumaan. 

Teen voit valmistaa muussa kannussa kuin se mistä sen tarjoilee ja siivilöidä sen valmiiksi tarjoilukannuun jos näin haluaa. Jollei sinulla ole siivilää teelle, voit antaa teen ensin hautua puolen ajasta, sekoittaa sen kunnolla sokerin kanssa ja antaa teen lopun ajan olla kunnes on aika tarjoilla se. 

Tänä aikana teen ja mintun lehdet vajoavat kannun pohjalle ja varovasti kaataen ne eivät ajaudu juotavan teen mukana lasiin. Äitini ei nuoruudessaan juonut ollenkaan kahvia, hän oppi sen vasta reilusti yli nelikymppisenä, joten meillä juotiin varsin paljon teetä lapsuuden kodissani. Meillä oli kyllä teesiiviläkin, mutta jostain syystä sitä käytettiin laiskanlaisesti, epäilisin jopa vain kun oli vieraita käymässä, ja opin hyvin pienestä pitäen miten teetä juodaan saamatta suuta täyteen teenlehtiä. Ne vajoavat aina juoman pohjalle joten kuppia ei kannat juoda pohjaan asti. 

Tee tarjoillaan Marokossa perinteisestä hopeisesti teekannusta ja sitä kaadetaan ohuena norona korkealta pieneen läpinäkyvään lasiin josta se sitten juodaan. Yleensä tämän teen tarjoilutoimituksen tekee näyttävästi talon isäntä itse, ja hän kaataa kuumaa teetä pari kolmekin kertaa laista kannuun ja takaisin jotta kaikki sokeri sekoittuu ja liukenee teen sekaan. Samalla tee myös hieman viilenee, kun sitä kaataa edes takaisin pitkänä ohuena norona laista kannuun ja takaisin. Samalla työllä teen sekoittumisen lisäksi se myös hieman jäähtyy tulikuumasta juomakuumaksi. 

Teelasit ja kannu
Hopeinen kannu pitää huonosti lämpöä, tee ei pysy kauaa kuumana, mutta kannu on sitäkin kuumempi kuin kannuun sen teen kaataa. Hopea johtaa hyvin lämpöä, joten kannun kahvaa kannattaa varoa visusti, jos itse saat kaataa teetä itsellesi. En kuitenkaan koskaan ole nähnyt kenenkään Marokossa pitävän kannun kahvasta millään patalapulla tai sen tapaisella, vaan kannun kahvasta pidetään kiinni, oli se sitten miten kuuma tahansa, se kuuluu tapoihin. Jokusen kertaa kyllä kohteliaasti tiedusteltiin miten makeasta teestä pidetään, mutta tämä taisi olla poikkeustapaus marokkolaisissa kodeissa joissa käy paljon ulkomaalaisia vierailemassa, ja he olivat oppineet että eurooppalaisten makuun teessä voi olla hieman liiallisesti sokeria.

Juomatta jättäminen osoittaisi epäkohteliaisuutta, joten tee juodaan, vaikkei välttämättä oteta lisää kun sitä tarjoillaan. Tämän minttuteen tarjoiluannos koko on meillä totuttua teeannosta paljon pienempi. Meidän tavallisen teekupin tai mukin sijaan Marokossa tarjoillaan vain pienen pieni lasillinen kuumaa teetä, noin desin kokoinen korkeintaan ja sokerin määrä on tähän pieneen lasilliseen kahdesta kolmeen teelusikalliseen sirotesokeria, joka vastaa noin 2-3 meidän sokeripalaamme täällä Suomessa. 

Tuoreita mintunlehtiä
Kaikki tee on tuoretuotetta, niin myös tämä minttutee, ja sitä keitetään lisää sen tarpeen mukaan, älä hauduta mustaa teetä mintun kanssa pitkään kymmentä minuuttia enempää. Tämän jälkeen teestä tulee kitkerää.

Samalla tavalla valmistettua raikasta minttuteetä voi kesällä juoda jäähdytettynä jäiden kanssa. Keitä vain tee, makeuta se haluamallasi tavalla oman makusi mukaan ja sekoita kunnes sokeri tai hunaja on liuennut teen sekaan Anna teen hautua tai tekeytyä kymmenisen minuuttia, siivilöi pois lehdet ja anna jäähtyä kokonaan. Säilytä jäähtynyttä teetä jääkaapissa ja tarjoile sitä runsaiden jäiden kanssa kesähelteillä viilentävänä juomana, ja hyvä vaihtoehto jäähdytetylle minttuteelle on inkivääri minttutee. Tällä reseptillä saat marokkolaista minttuteetä kannullisen, joka riittää noin kuudesta kahdeksalle alkoholittomana tervetuliaisjuomana.

Marokkolainen minttutee
8 dl vettä
2 rkl kuivattua minttua
2 rkl mustaa teetä
1 dl sokeria

Kiehauta ylös vesi. Mittaa minttu ja tee kannuun ja kaada kiehautettu vesi niiden päälle. Sekoita ja anna teen tekeytyä kymmenisen minuuttia korkeintaan. Siivilöi tee kannuun ja lisää sokeri, sekoita kunnes kaikki sokerin on liuennut teen sekaan. Tarjoile kuuma tee pienistä laseista, ja kaada teetä laseihin näyttävästä korkealta kaataen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...