29. huhtikuuta 2012

Kapris ja sillisalaattiAlkuruoaksi suolaista kapriksilla maustettua vihersillisalaattia. Vihreää salaattia jossa matjessilliä, kapriksia ja kovaksi keitettyjä kananmunia kiedottuna silkkisen pehmeään vanhan ajan kermaiseen salaattikastikkeeseen.

Kesän tulleen tekee joskus mieli jotain vähän suolaisempaa ja tässä salaatissa meillä käytetään joko silliä, matjessilliä tai joskus sardelleja. Varmista vain että kaikki syöjät pitävät sardellien syvänsuolaisesta mausta. Purjosipuli vaihtuu ajoittain sipuliin, varsinkin kesän makeaan tuoreeseen sipuliin. Talvisipuli on usein paljon äreämpää. Salaatti saa makunsa suolaisista kapriksista ja sillistä, ruokaisaa salaattia saa lisäämällä siihen kovaksi keitettyjä kananmunia ja tämä salaatti sopii karppaajalle aivan sinällään ilman mitään muutoksia, kastike on vanhan ajan kermainen salaattikastike, jossa tosin käytetään sokeri, mutta sen määrä on niin pieni, ja halutessaan sen voi jättää pois ja kastikkeen ei ole tarkoitus olla makea, vaan sokerin rooli kastikkeessa on tasapainottaa sinappijauheen tulisuutta.

Kapris ja sillisalaatti
Vuoden aikojen mukaan salaattia voi tuunata sillä mitä on käsillä, keväisin tähän päätyy paljon villejä yrttejä luonnosta. Nyt käytin tähän Lollo rossoa, vuonankaalia, friseesalaattia sekä Rucolaa tavallisen jäävuorisalaatin lisäksi. 

Jos tarjoilet salaatin heti voit lisätä kastikkeen sen sekaan, muuten kannatta säilyttää salaattikastike erikseen kannussa jotta jokainen voi lisätä sitä itse salaattinsa sekaan. Salaatissa ei ole gluteenia, mutta vanhan ajan salaattikastikkeessa on kermaa, joten käytä siihen laktoositonta kermaa jos olet laktoosille herkkä. Kananmuniahan on sekä salaatissa että salaattikastikkeessa. 

Huomaa vain että laktoositon kerma ei sovi karppaajille, koska se sisältää sakeuttamisainetta jossa hiilihydraatteja. Tällä reseptillä saat lounassalaatin neljälle jos tarjoilet salaatin kanssa paahdettua rukiista hapanleipää, alkuruokana tästä riittää jopa kuudelle ruokailijalle.

Kapris ja sillisalaatti
400 g salaattia
1 purjosipuli
2 sellerinvartta
4 kananmunaa
1-2 rkl kapriksia
100 g matjessilliä tai sardelleja
mustaa pippuria

Huuhtele salaatti, halkaise purjosipuli ja huuhtele se ja sellerinvarret huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa lävikössä. Keitä kanan munat sekä salaattiin että kastiketta varten koviksi, kymmenen minuuttia ja anna niiden jäätyä. Kuori kanamunat ja valmista kastike ohjeen mukaan. Leikkaa loput munat lohkoiksi. Leikkaa purjo ohuiksi viipaleiksi ja teen samoin sellerille. Valuta kapriksista suolavesi ja lisää ne salaattikulhoon. Suikaloi silli ohuiksi kapeiksi nauhoiksi. Lisää ne salaattikulhoon. Paloittele salaatti repimällä se ja lisää se kulhoon. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita se kunnolla, tarkista salaatin maku ja mausta sitä lisää vasta rouhitulla mustapippurilla ja suolalla, mutta suolaa salaatti tuskin tarvitsee lisää. Tarjoile salaatti heti puolen tunnin sijaan jottei se nahistu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...