28. huhtikuuta 2012

Uunipuuro nopeutettunaOhransuurimoista valmistettua uunipuuroa nopeutettuna, tämä on unohtelevan aamiaiskokin pelastus.
Äiti valmisti aika ajoin uunipuuroa aamiaiseksi. Luulin pienenä että puuro oli aina yön yli uunissa, muttei miellä näin koska ei ollut leivinuunia jossa olisi ollut jälkilämpöä. Uunipuuro onkin aivan mahtavaa valmistettuna pitkään hitaasti yön yli haudutettuna. Tämä tapa valmistaa uunipuuroa sopii moderniin keittiöön ja sähkö tai kaasuhellalle.

Ohransuurimapuuroa
Ensiksi äiti esiliotti kokonaiset ohraryynit yön yli jonka jälkeen hän pani ne aamulla maidon ja voinokareiden kanssa uuniin tekeytyä pariksi, joskus jopa kolmeksikin, tunniksi matalaan lämpöön ennen kuin se syötiin aamiaiseksi. Tämä on paras tapa valmistaa uunipuuroa, mutta sen on aikaa vievää ja jollei joko muista tai keksi jo nukkumaan mennessään haluavansa uunipuuroa aamiaiseksi seuraavana aamuna on hätä suuri. 

Mietin asiaa viimeksi kun teki mieli uunipuuroa ja keksin siihen onneksi ihan hyvän ja toimivan ratkaisun. Oikaisen hieman uunissa kypsennyksen kohdassa, ja keitän puuron ensin kypsäksi kattilassa ilman ohran esiliotusta noin vajaan tunnin verran suurimoiden kohdalla jonka jälkeen viimeistelen puuron uunissa. Tällä tavalla puuron saa reilussa tunnissa. Tietenkin puurosta tulee vieläkin parempaa jos sinulla on aikaa liottaa suurimot ennen niiden keittämistä mutta toimii se ilmankin. Kokonaisella ohralla keittämällä kypsennysaika on noin tupla, siis nelisen tuntia, joten se sopii paremmin yön yli liotukseen ja perinteiseen valmistustapaan uunissa.

Uunipuuron voisilmä
Tämä nopeutettu ohransuurimasta valmistettu uunipuuroni ei maultaan ole aivan aidon pitkään kypsytetyn uunipuuron veroista, mutta menettelee kun on kiire, tai on unohtanut asian, tai ollut haluistaan aivan tietämätön edellisenä iltana, kuten minulle tuppaa usein käymään. Puuro on vain hieman vaikeaa saada valmistettua laktoosittomalla maidolla. Laktoosittomalla maidolla, tai pikemminkin laktoosittomalla maitojuomalla on tapana juoksettua kun sitä keitetään ja jos valmista laktoositonta puuroa, keitä puuro ensin veteen ja lisää maitoa vasta kun viimeistele puuron uunissa. Toinen vaihtoehto on valmistaa puuro kokonaan veteen ja lisät kermaa vasta juuri enne tarjoilua. Pidä kuitenkin puuron nestemäärä samana, käytä laktoosittomaan puuroon yhteensä litra nestettä. 

Voi kuuluu meillä siihen perinteiseen tapaan valmistaa uunipuuroon, se on se joka tekee sen puuron ja perinteisen maidon ja voisilmän lisäksi veskunavelli on hyväksi todettu uunipuuron seuraksi. Tämä resepti on niillä määrillä kuin äitini sen minulle opetti ja saat tällä reseptillä sopivasti puuroa neljälle mutta jollet ole ohrapuuron ystävä mutta pidät puurosta kannattaa sinun myös kokeilla riisipuuroa, rukiista puolukkapuuroa, hedelmäistä speltvehnäpuuroa tai suklaamannapuuroa.

Uunipuuro nopeutettuna
1 l maitoa
1½ dl ohrasuurinoita
1-1½ tl suolaa
voita
Mittaa maito ja suurimot kattilaan. Lisää suola ja kiehauta ylös. Keitä puuroa miedolla lämmöllä noin puolituntia, korkeintaan kolme varttia. Voitele uunivuoka kevyesti voilla ja kaada puuro siihen. Sijoita voinokareita puuron pinnalle ja paista puuroa uunissa 225 asteen lämmössä kunnes se on saanut kauniin ruskean paahtuneen pinnan. Tarjoile uunipuuroa perinteiseen tapaa maidon tai voisilmän kanssa, mutta myös veskunavellin sopii siihen hyvin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...