5. huhtikuuta 2012

Majoneesi ja sillimunatPääsiäisen täytetyt munanpuolikkaat alkuruoaksi, vain majoneesilla pelkistetty versio ja sillillä ja tillillä viimeistelty kovaksi keitetty kananmunan puolikas. Majoneesimunat ja sillimunat ovat pääsiäisen helppotekoista herkkua.

En tiedä onko kanamuna pääsiäisen perinteinen alkuruoka vai ei, meillä kuitenkin syödään munia muulloinkin kuin vain pääsiäiseksi, varsinkin viikonloppuisin aamiaiseksi. Kanamunien monimuotoisuus on aina kiehtonut minua, miten moneen kananmunia saa taivutettua, miten monella tavalla kanamunia voi valmistaa ja meillä munia menee omelettina, munakokkelina, kovaksi keitettyinä mutta myös löysäksi keitettyinä. 

Ranskassa yleisin alkuruoka bistrossa kuin bistrossa on "Oeufs dur mayonnaise", joka sanatarkasti on ”kovaksi keitettyjä munia majoneesilla” tai majoneesimunia. Ei alkuruoan sen kummempaa tarvitse olla, ainakaan pääsiäisenä kun muutenkin harrastetaan munia. 

Kananmunien liiallisella syömisellä on pari haittaa sen itsestään selvän kolesterolin lisäksi, isosta määrästä munia saa ilmavaivoja, ja pahan hajuisia sellaisia. Munia syötiin usein keskiajalla luostareissa ja nykypäivänä se että päivittäistä kananmunan syöntiä rajoitettiin 30 kananmunaan tuntuu aivan uskomattomalta.

Nykyään meillä ei kotona pääsiäisenä enää maalata munia, perinne jota ne hirveästi edes kaipaa, mutta niitä munia kyllä syödään paljon, muutenkin sekä puheet että vitsit ovat muuttuneet aikuisempaan suuntaan munien suhteen, anteeksi, kananmunien suhteen, nyt jälkikasvun pesästä lähdettyä. 

Ottamatta nyt mitenkään kantaa kanan munien tuottamiseen ja sen eettisyyteen, vaikka suosin vapaana kulkevien luomukanojen munia, mutta toivoisin sinua nyt näin pääsiäisen kunniaksi lukea tekstini Munia, munia vaiko munia jossa käsittelen vain ja ainoastaan munien makua. Tänä vuonna emme saaneet kalalle allergisia yllätysvieraita, joten pysyimme hieman perinteisemmissä täytteissä munien suhteen, kalalle allergisille vaihtoehto löytyy reseptistäni täytetyt munapuolikkaat.

Munien lisäksi meillä perinteisesti syödään myös silliä pääsiäiseksi ja sen voi hyvin yhdistää kanan muniin majoneesin lisäksi kuten tässä, ja se joka pitää hyvin suolaisesta korvaa tietenkin sillin sardelleilla. Täytetyt kanan munat ovat myös oivallisia kevään ja kesän juhliin seisovaan pöytään. Ne ovat helppoja valmistaa ja näyttäviä kun tarjotin on niitä kukkuroillaan ja jos tarjoilet paljon munia sijoita ensin tarjottimella ohueksi suikaloitua jäävuorisalaattia niin se on juhlavamman näköinen panna tarjolle pöytään ja viimeistele munanpuolikkaat Rucola salaatilla, tuoreella tillillä tai ruohosipulilla.

Majoneesimunat:
kananmunia
Rucolaa

Sillimunat:
kananmunia
tilliä
matjes-silliä

Majoneesimunat:
Huuhtele Rucola huolellisesti ja anna sen kuivahtaa. Kiehauta vesi ylös kattilassa. Lisää munat kiehuvaan veteen ja keitä niitä kymmenen minuuttia. Kaada kattilasta vesi pois, ja anna munien höyryyntyä kuiviksi. Kaada kattilaan kylmää vettä ja anna munien jäähtyä kokonaan. Kuori munat ja halkaise ne. Täytä pursotin pussi majoneesilla ja kuorruta majoneesi munat sillä. Koristelen Rucolalla ja asettele tarjolle jäävuorisalaatti petille.

Sillimunat:
Huuhtele tilli huolellisesti ja anna sen kuivahtaa. Keitä kanan munat ja anna niiden jäähtyä. Kuori munat ja halkaise ne. Leikkaa silli kapeiksi ohuiksi suikaleiksi. Asettele jokaisen munanpuolikkaan päälle suikale silliä ja viimeistele ne tuoreella tillillä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...