4. maaliskuuta 2010

Borts-keitto


Punaista täyteläistä vihanneskeittoa nimeltään Borštškeitto. Porkkanaa, sipulia, kaalia ja punajuurta, tällä kertaa sosutettuna tavallisten suikaleiden sijaan.

Joka syksy kun on saatavilla tuoreita punajuuria teen ison satsin Bortskeittoa pakkaseen jotta sitä on koko talven ajan laiskoille päiville, niille päiville kun ei oikein huvita laittaa ruokaa. Bortsia on helppo valmistaa, on vain vaivauduttava pilkkomaan vihannekset suikaleiksi, ns Julienneksi. Tähän voit ottaa avuksesi monitoimikonetta, säästyy aikaa ja sormenpäitä, vaikka tulos ei ole yhtä hienoa kuin käsin pilkottu. Vihanneksten pilkkominen on hyvä tapa aloittelijalle harjoitella veitsenkäyttöä, ja harjaantuneemmalle kokeille teroittaa vetisen hallintaa.

Keitto paranee parin päivän päästä

Bortskeitto ei yleensä ole yhtä hyvää samana päivän kuin sen keittää. Koska se vain paranee jos se saa seisoa jonkun päivän ajan jääkaapissa jonka jälkeen se lämmitetään uudestaan. Se siis kannattaa valmistaa päivän, pari etukäteen. Sen voi myös suosiolla pakastaa jolloin sen maut jalostuvat entisestään. Keiton voi myös soseuttaa, kuten tässä, jolloin sama vanha keitto onkin aivan uudenlainen.

Bortskeitto
Soseutettuna Bortskeitto on myös hyvä apu painonhallinnassa ja sen voi myös toteuttaa keltajuuresta joka on punajuuren keltainen versio. Resepti löytyy nimellä perinteinen Bortskeitto keltajuuresta. Ja jos jätät makkaran pois keitosta se sopii myös kasvissyöjille. Tällöin kannattaa myös käyttää vihanneslientä mainitsemani lihaliemen sijaan. Smetanan voit itse valmistaa helposti, löydät ohjeen reseptistäni pihvi Stroganoff.

Borštškeitto
500 g punajuuria
3 porkkanaa
1 sipuli
kaalin kerä
lihalientä
Chorizo makkaraa
1-2 tl timjamia
2 laakerinlehteä
1 rkl kuminaa
mustaa pippuria
suolaa

Tarjoiluun:
smetanaa

Punajuuri, porkkana, sipuli kuoritaan ja suikaloidaan kaalin kanssa ohuiksi suikaleiksi. Sipulia pehmennetään ensin oliiviöljyssä, se ei saa ruskistua. Lisätään muut vihannekset ja vettä kunnes vihannekset peittyy. Lisää lientä ja mausta keitto suolalla, kuminalla, mustalla pippurilla, timjamilla ja laakerinlehdellä. Sekaan pistetään myös kiehumaan jonkun maustetun makkaran suikaleita, esimerkiksi Chorizomakkara on tähän oivallista. Sopan annetaan kiehua pari kolme tuntia. Lisää keittoon hiukan viinietikkaa juuri ennen sen tarjoilua ja tarksta maku. Lisää suolaa ja pippuria jos se mielestäsi sitä tarvitsee. Tarjoile keitto höyryävän kuumana smetanatilkan ja hapanleivän kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...