21. maaliskuuta 2010

Kotitekoinen majoneesi


Aito majoneesi, vain kananmunaa, sinappia, suolaa, valkopippuria ja öljyä. Kotona alle minuutissa valmistettu majoneesi. Ei mitään lisäaineita tai säilöntäaineita, vain raaka-aineet, ei mitään sen enempää kuin ehtaa majoneesia.

Muun muassa majoneesi on jotain mitä usein tarvitsee ja se on mitä helpointa tehdä itse. Kun majoneesin on tehnyt tarpeeksi monta kertaa se valmistuu oikeilla välineillä parissa minuutissa. Majoneesi on vaivattominta tehdä sauvasekoittimella koska silloin ei edes tarvitse erotella kananmunan valkuaista keltuaisesta.

Meillä käytetään kohtalaisen paljon majoneesia ja yritän siksi vaihdella siinä sisältyvää öljyjä jotta saisimme eri öljyhappoja. Esimerkiksi oliiviöljy ei sovellu majoneesiin karvaan läpipistävän makunsa takia mutta öljynä voi siis olla jokin maultaan mieto, esimerkiksi ruokaöljy joka on sekoitus,tai  rypsi-, rapsi-, auringonkukansiemen- tai maissiöljy. Suomesta on valitettavasti vaikeaa saada edullista viinirypäleensiemenöljyä tai Safloriöljyä, jotka kummatkin olisivat oivallisia majoneesiin. Pellavansiemen öljy taas on terveellistä sen sisältävien omega-3 öljyhappojen vuoksi mutta siinä on pistävä maku. Joskus kuitenkin käytän sitä osana öljyä majoneesiin, hieman lisäten sen ”terveellisyyttä” (miten nyt majoneesi voi olla terveellisempää?)lisäten niillä kerroilla sinapin osuutta reseptissä jotta se ”peittää alleen” pellavansiemenöljyn maun.

Viinietikkana suosin omenaviinietikkaa mutta valkoisesta Balsamietikasta saa hieman erilaisen vivahteen siihen samaan vanhaan majoneesiin. Ainoana sääntönä on että viinietikan on oltava vaaleaa, muuten saa aika karmean näköistä majoneesia. Maultaan se kylläkin voi olla aivan herkullista, muttei ulkonäöltään ole muille tarjoiltavaa. Tämän videon avulla opit valmistamaan majoneesia kotona alle minuutissa, aikaa vievin asia on raaka-aineiden mittaaminen ennen sauvasekoittimella sekoittamista.

Majoneesi
1 kananmuna
2 tl omenaviinietikkaa
1 rkl Dijonsinappia
hieman valkopippuria
hieman suolaa
2 dl neutraalin makuista öljyä

Tämä ohje koskee vain jos käytät sauvasekoitinta; kaikki majoneesin ainekset vain samaan kulhoon ja sekaisin. Tuloksena ihanaa majoneesia joka säilyy noin viikon ajan jääkaapissa.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...