6. maaliskuuta 2010

Potkäs


Potkäs tai ruukkujuusto. Juustoa, kypsytettyä juustoa ja homejuustoa, kaikki ruukussa sekaisin ja juustontähteet uusiokäyttöön.

Juusto on yksi heikkouksistani ja en osaa vastustaa hyvää juustolautasta, joten juustokauppiaalla tulee käytyä aika ajoin. Onnekseni juustokauppiaamme tietää mistä pidämme ja siten osaa suositella juuri silloin parhaimmillaan olevat juustot.

Juustotarjottimen kokoonpanoon on monta ohjetta, ja myös mitä juustojen kanssa tarjota puhumattakaan mitä sen kanssa juoda ja kehno viini valinta voi pilata nautinnon. Sanotaan ettei juustojen kanssa saisi tarjota viinirypäleitä jos tarjoaa viiniä, kuitenkin niitä on melkein aina tarjolla. Omenat ja päärynä ovat klassikkoja juustotarjottimella ja voileipäkeksit hitti. Uusin innostukseni on kvitten hilloke joka sopii mainiosti hieman kypsyneemmän kovan kutunmaitojuuston kanssa.

Aina ei saa syötyä kaikkea juustoa mutta juuston jämistäkin saa ihan hyvää syötävää ja kaikkein jännittävintä on ettei koskaan saa tehtyä samanlaista toista kertaa kun ei ole samoja juustoja. Juuston palat voi hyvin pakastaa kunnes niitä on koossa tarpeeksi ja montaa eri lajia jotta kannattaa tehdä siitä Potkäsiä. Potkäs tarkoittaa Ruukkujuustoa ja voit tämän version lisäksi kokeilla Potkäsiä mauskotinkukalla maustettuna.

Perinteinen Potkäs

60 g sinihomejuustoa
240 g muita juustoja
1 tl kirkasta viinaa
1  tl jauhettua fenkolin siementä
1 tl jauhettua kuminan siementä
1-2 rkl sulatettua voita

Muussaa homejuusto ja raasta juustonpalat kulhoon. Lisää mausteet, viina ja kaada päälle sulatettu voi ja sekoita. Voit käyttää sekä maustettua että maustamatonta viinaa mutta sen kannattaa olla väritöntä. Kaada Potkäs kauniiseen purkkiin tai ruukkuun ja anna maustua jääkaapissa vähintään yön yli. Potkäs kannattaa ottaa ulos jääkaapista hyvissä ajoin ennen tarjoilua jotta se pehmenee. Se säilyy parisen viikkoa jääkaapissa ja maistuu voileipäkeksien päällä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...