1. maaliskuuta 2010

MunakasMunakas tai omeletti, lämpimällä pannulla paistettu munakas. Aamiaiseksi lämmintä kullankeltaista samettisen pehmeää munakasta. Niin helppoa mutta samalla oikukasta valmistaa oikein, jollei tiedä mitä tekee.

Munakas on hyvää ja helppoa ruokaa, ja me syömme sitä aika usein. Sekä omeletin että munakkaan maun määrää sen tärkein raaka-aine, se minkä laatuisia kananmunat ovat, mutta myös se miltä kananmunat maistuvat vaikuttaa tulokseen, joten sinun kannattaa lukea tekstini kananmunista.

Munakokkeli

Munakokkeli eroaa omeletista sillä että se ei ole saanut yhtään väriä, munakokkelin tulee olla kermaista ja vaaleankeltaista, toisin kuin munakas joka on saanut hieman väriä pintaan, tai oikeastaan pohjaan. Omeletin kuuluu ranskalaisten mukaan olla vielä valuvaa ja hyllyvää (tai lievästi raakaa) sisältä, siis pinnalta, ja munakas taitetaan kolmeen osaan, kummatkin omeletin sivut sen keskelle sen päälle. Joten oikeaoppisesti omeletin täyte pistetään sen pinnalle, jolloin se taittamisen jälkeen jää omeletin sisään. Ja kaikessa helppotekoisuudessaan on munakas monen kokeneenkin kokin kompastuskivi, sellainen ruoka josta kokin oikean taidon tason parhaiten näkee.

Munakas

Munakkaat ovat huokeaa, usein ylenkatsottua ruokaa yksinkertaisuudessaan mutta monesti tasokkaiden ravintoloiden huippukokit vaativatkin työhön pyrkiviltä kokeilta työkokeena juuri omelettia. Munakas sisältää paljon proteiinia, ja rasvaa sen mukaan mitä siihen käytät, joko vettä, kermaa tai voita. Mutta ravintokuituja siinä ei ole nimeksikään, joten sitä kannattaa aina syödä leivän, vihreänsalaatin tai vihannesten kera. Toistaalta leivän kera munakas ei sovi karppaajille. Voit myös tavallisen munakokkelin lisäksi kokeilla reseptiäni pinaattimunakas sekä Tortilla à la Provencale.

Minulle opetettiin ettei munakkaaseen koskaan saa käyttää maitoa, munakas ei silloin onnistu, ja jollei sinulla ole kermaa, vesi on tähän parempi vaihtoehto. Myöskään munakokkeliin ei pidä käyttää maitoa, vaan samat vaihtoehdot pätevät nesteen suhteen sekä munakokkelissa että omeletissa. Maito jostain syystä tekee sekä munakokkelin, että omeletin, kokkareiseksi ja pahimmassa tapauksessa neste valuu kokkelista (ja omeletista) ulos sen kypsyessä.

Munakokkeli

Ranskalainen munakokkeli

Ranskalainen munakokkeli eroaa tavallisesta munakokkelista siten että siihen ei nestettä lisätä ollenkaan, vaan rikkivispattu munaseos sekoitetaan sulan voin sekaan pannulla koko ajan sekoittaen. Tämä voi ajaa saman asian nesteenä kuin tavalliseen munakokkeliin lisätty kerma (tai vesitilkka.) Jos lisäät vettä, tai kermaa on nesteen määrä ruokalusikallinen jokaista kanan munaa kohden. Ranskalainen munakokkeli on raskaampaa kuin perinteinen munakokkeli, se sisältää aina enemmän rasvaa kuin kermaan valmistettu munakokkeli. Voita munakokkelin sekaan suhteessa munien määrään, ja liika voi valuu kypsyessään ulos munakokkelista rasvan muodossa. Myös munakkaalla on korkein määrä rasvaa jonka se pystyy pitämään sisällään rasvan erottumatta sen seasta.

Sekä munakkaasta että munakokkelista saa oikein pienirakeista jos munia ei vispaa rikki, vaan ne lisätään pannulle ja vispataan kermaa ja voita sekaan niitä kypsentäen, alussa koko ajan sekoittaen. Tasaisempaa ja isompirakeista siitä tulee kun kananmunat vispaa ennen pannulle lisäämistä keskenään kerman kanssa. Kuvasta näkee miten liika rasva valuu ulos munakokkelista.

Pidän sulaneesta juustosta ja olen kokeillut miten parhaiten saisin juuston pysymään munakokkelissa, ja tässä tulee eteen sama ongelma kun jos munien sekaan lisää liikaa rasvaa, osa sekä juuston että voin ja /tai kerman rasva valuu sitä kypsentäessä ulos munakokkelista. Jos haluat maustamattoman munakkaan sijasta juustomunakkaan, lisää juustoraastetta munakkaan pinnalle vähän sen jälkeen kun munakas on pantu pannulle, jotta juusto ehtii sulaa mutta munakkaan sisus kuitenkin jää vähän löysäksi ja valuvaksi. Munakasta ei kannata valmistaa liian kovalla lämmöllä ettei se pala pohjasta. Jos valmistat munakasta ensimmäistä kertaa suosittelen että aloitat miedolla lämmöllä, kunnes hallitset sen voit nostaa lämpöä jolloin munakas valmistuu paljon nopeammin.

Lisää kuvateksti
Suola on elintärkeää munakkaan maulle, ja mamma oli ensimmäinen joka osasi opettaa minulle suolan ja sokerin tärkeyden makean ruoan onnistumiselle. Maistoin tämän ensikertaa suolaisessa omeletissa joka oli aivan taivaallisen herkullista jälkiruoaksi, lounaaksi tai välipalaksi makean vadelmahillon kera.

Tässä on perusmunakkaan resepti laskettuna yhdelle hengelle ja jos teet enemmän kuin yhden annoksen, kertaa resepti joka syöjää kohden ja lisää vielä yksi kananmuna sen lisäksi paistinpannulle. Samat määrät pätevät myös munakokkelille.

Perusmunakas yhdelle

2 kananmunaa
2 rkl kermaa (tai vettä)
suolaa
valkopippuria
voita tai öljyä paistamiseen

Vispaa kerma ja munat sekaisin, mausta suolalla ja pippurilla. Sulata voita ja/tai öljyä kuumassa paistinpannussa. Voi ei kuitenkaan saa tummua, sen pitää edelleen olla vaaleankeltaista. Kaada munaseos pannulle ja paista sitä miedolla lämmöllä. Munakas ei saa tarttua pohjaan kiinni, ja sitä pitää pari kertaa sekoittaa jotta kaikki paikat hyytyvät tarpeeksi paljon. Paista munakasta kunnes se on hyytynyt reunoilta mutta sen keskusta kuitenkin on vielä lievästi valuvaa. Taita munakkaan reunat sen päälle ja kaada se lämpimälle lautaselle. Jos haluat tarjoilla sen ylösalaisin voit kaataa ”väärinpäin” lautaselle. Tarjoile munakas heti aamiaiseksi lämpimältä lautaselta, tai lounaaksi salaatin ja vihannesten kera tai lämpimänä jälkiruokana vadelmahillon kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...