25. helmikuuta 2010

Lohikeitto


Isän lohikeitto, perinteistä kermaista lohikeittoa, kalakeittoa keittiömestarin tapaan.

Tämä on sama vanha perinteinen lohikeitto jota meillä lapsuudessani tehtiin kotona mutta sen tavallisen perunan sijaan käytin tässä fenkolia ja lanttua joten se poikkeaa hieman perinteisestä lohikeitosta, vaikka se sen pohjalle perustuukin. Periaatteessa siitä on vain poistettu peruna joten tässä versiossa se on sopivampaa syötävää karppaajallekin ja antaa vähän vaihtelua tavalliseen keittoon.

Halutessasi voit keitossa myös käyttää perunaa, tällöin noin kuusi perunaa sopii tähän määrään keittoa. Lisää kuoritut, kuutioidut perunat samassa vaiheessa kuin lanttu ja fenkoli ja anna keiton kiehua miedolla lämmöllä kunnes perunat ovat kypsiä. Meillä tämä keitto valmistetaan aina merilohesta, mutta halutessasi voit myös käyttää hieman edullisempaa kirjolohta. Keiton ainekset voi pilkkoa kahdella tavalla, jolloin sama keitto eroaa kerrasta toiseen. Suikaloi tai kuutio kaikki ainekset keittoon niin saat vähän vaihtelua sen ulkonäköön. Vaikka en pahemmin tillistä perusta, on se vain joissakin ruoissa pakollista, ja tämä on yksi niistä.

Reseptissä mainittu liemen määrä on valmista kotitekoista kalalientä jossa mukana myös vettä. Käytän kotona keitettyä kalalientä, ja hapanleivän palanen on välttämätön jotta saat keittoon sen aidon, perinteisen maun. Tähän käy hyvin sekä tuore että jo kovaksi kuivunut leivänpalanen. Pidän ruokakomerossa valmiiksi pieniin paloihin revittyä kuivattua hapanleipää juuri tämän keiton varalle. Keitto riittää tavalliseen tapaan neljälle ruokailijalle.

Perinteinen lohikeitto

400 g lohta
pala hapanleipää
1 sipuli
1 fenkoli
1 porkkana
1 pala lanttua
1 purjosipuli
oliiviöljyä/voita
3 dl maitoa
2 dl kermaa
3 dl kalalientä
suolaa
valkopippuria
tuoretta tilliä

Kuori ja suikaloi kaikki vihannekset ja leikkaa lohi kuutioiksi. Pane keittokattilaan nokare voita ja tilkka oliiviöljyä jossa ensiksi kuullotat pieniksi palasiksi revittyä hapanleipää, lisää sekaan sipuli ja purjo, kuullota ne läpikuultaviksi. Älä anna vihannesten ruskistua, niiden pitää vain pehmetä läpikuultaviksi. Lisää muut vihannekset, kaada liemi ja maito päälle kunnes vihannekset nipin napin peittyvät ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin kaksikymmentä minuuttia. Lisää lohikuutiot ja kerma ja hauduta kuutisen minuuttia. Mausta keitto oman makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla ja leikkaa tilliä keittoon juuri ennen tarjoilua. Tarjoile keitto lämpimiltä syviltä lautasilta tuoreen hapanleivän kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...