16. helmikuuta 2010

Hernerokkaa Laskiaistiistaina


Perinteinen hernekeitto keltaisista herneistä. Laskiaistiistain perinteinen mutta tällä kertaa keltainen hernekeitto, tai papari kuten puoliso sitä kutsuu.

Keskiajalla laskiaistiistai oli viimeinen päivä jolloin saatiin syödä lihaa ja muutenkin herkutella ennen paastoa, joka jatkui 40 päivän ajan aina pääsiäiseen asti. Laskiaistiistai onkin maailman kuulu liioittelusta jolloin myös vietetään karnevaaleja ja otetaan kaikki ilo irti ennen paastoa. Onneksi paaston suhteen asiat eivät ole enää nykyään näin mutta tapa syödä hernekeittoa jatkuu yhä, varsinkin läntisessä naapurimaassamme Ruotsissa. Siellä vielä tänäkin päivänä torstaisin syödään hernekeittoa jonka jälkiruokana on lettuja vaikkei perjantaina enään paastota tai välttämättä syödä kalaa. Itse kun en oikein välitä makeista ruoista,  jätän mielelläni väliin sekä laskiaispullan että ne letut, pannukakut sun muut vaikka tulen täällä jossain vaiheessa julkaisemaan reseptit niihin.

Meillä perinteinen hernekeitto, tai hernerokka kuten meillä sitä useimmiten kutsutaan, syntyy aina joulukinkusta, rokka ei edes saa samaa makua kuin sydän talvella näin laskiaiseksi. Jollei sinulla ole joulukinkkua niin ihan tavallinen possunpotkakin käy. Suosin yleensä keltaisia herneitä tavallisempien vihreiden sijaan ja tämä on tyypillinen resepti jota en edes halua osata tehdä vain kahdelle hengelle, teen sen yhdestä pussista herneitä tai jopa kahdesta. Soppaa kun on niin helppo tehdä isompi satsi kun jo sitä tekee ja on 10 litran kattila.

Pakastaa vain loput sopivan kokoisissa osissa niille päiville jolloin aika ei riitä tai ei pahemmin huvita tai jaksa laittaa ruokaa. Kun keiton valmistaa kinkusta, tai possunpotkasta se ei tarvitse mitään lientä vaan sen maku tulee potkasta. Olen joissain paikoissa tavannut possun savupotkasta valmistettua hernekeittoa, ja en ole oikein oppinut siitä pitämään. Savunpotkan savunmaku on liian läpipistävä minun makuuni joten onneksi oma makunsa kullakin. Voit myös kokeilla mausteista keitettyä kinkkua hernekeiton valmistukseen.

Perinteinen hernekeitto
1 ps kuivattuja herneitä
vettä
300 g Joulukinkkua potkalla tai possunpotkaa
1 sipuli
2 laakerinlehteä
1-2 tl timjamia
mustaa pippuria
suolaa

Laita herneet likoon kattilaan runsaaseen veteen yön yli. Tarkastan yleensä jos herneet tarvitsevat lisää vettä. Lisää kylmän herneen liotusveden sekaan kokonainen possunpotka jollei sinulla ollut joulukinkun potkaa pakkasessa. Jos sinulla taas on pakasteessa kinkkua niin se pitää sulattaa jääkaapissa vuorokauden ennen keiton keittämistä. Anna keiton kiehua ylös ja kiehua miedolla lämmöllä tunnin verran jonka aikana kuonat kuoritaan pois veden pinnalta. Lisää hienoksi silputtu sipuli, laakerinlehti, kokonaisia mustia pippureita ja timjamia. Suolaa oman makusi mukaan. Mieluummin hiukan vähemmän ettei tule likaa, ja anna rokan porista 3-4 tuntia jotta herneet varmasti ovat kypsiä. Makuasia on syötkö rokkasi sinapilla höystettynä, vai HP-kastikkeella, mutta ehdotan kokeilemaan pientä lämmintä punssi tilkkasta sen kanssa kyytipoikana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...