22. helmikuuta 2010

Uunissa paahdettu grillikylki


Uunissa paahdettua porsaan grillikylkeä, samassa vuoassa paahdettuja perunoita ja porkkanoita, vaivatonta ja helppoa ruoanlaittoa. Grillikylkeä, paahdettuja perunoita ja porkkanoita, kaikki itsekseen uunissa valmistunutta.

Mitä on nopea ruoanlaitto? Miksi meillä on niin kiire ruoanlaitossa? Onko niin, että jos ruoan laittaminen kestää kauemmin kuin puoli tuntia niin sen laittaminen on vaikeaa? Jos ruoka laitetaan uuniin paistumaan, tai kattilaan kiehumaan, tunneiksi, ei se kuitenkaan välttämättä ole vaatinut pitkiä esivalmisteluja. Moni ruoka valmistuu itsestään uunissa, tai kattilassa, hetken esivalmistelun jälkeen ja tulos on mitä herkullisin. Heität vain ainekset uuniin, tai kattilaan, ja annat niiden paistua, tai kiehua, kunnes on valmista. Niin helppoa ja nopeaa joten miksi sitä ei harrasteta? Varsinkin viikonloppuisin on hyvää aikaa laittaa jotain uuniin kypsymään kun itse tekee jotain aivan muuta.

Meillä on perheessämme valmistettu grillikylkeä tällä tavalla niin kauan kuin muistan ja se on edelleen suurta herkkua jota jälkikasvu mielellään palaa takaisin kotiin syömään jos vain mahdollista. Lihan on ehdottomasti oltava maustamatonta, muuten raaka-aineiden maut eivät pääse omiin oikeuksiinsa ja usein juuri nämä ruuan perusmaut tekevät ruuasta kaikista herkullisinta, jolloin ruoka maistuu omalta itseltään eikä sen makua ole peitetty lukuisilla vahvoilla mausteilla. Tällöin ruoka on mitä maukkainta.

Lihaa kypsytetään noin tunti per kiloa lihaa kohden, ja sama sääntö pätee tässäkin tapauksessa. Minä taas henkilökohtaisesti suosin niin sanottua ylikypsää lihaa joten paahdan sitä kunnes se on aivan mureaa. Tämän näkee, mutta sen voi myös kokeilla haarukalla. Kun lihan säikeet hajoavat itsekseen sitä repimättä se on mureaa ja ylikypsää. Jollei tämä uunissa paahdettu grillikylki jostain syytä miellytä sinua tai olet valmis vähän suurempaan haasteeseen, voit kokeilla Aprikooseilla täytettyä porsaanulkofile joka vaatii hieman enemmän paneutumista ja veitsenkäyttötaitoa ennen lihan uuniin saamista.

Samalla helpolla yhden uunipellin systeemillä voit myös vaihtoehtona tavalliselle perunalle valmistaa uunissa paahdettuja keltaisia juureksia, jossa keltajuuri on pääosassa. Kesällä taas voi kokeilla ulkona grillissä Black spareribs tai tulisia appelsiiniribsejä kummatkin reseptit onnistuvat myös sisällä uunissa. Laske noin reilut kaksisataa grammaa grillikylkeä jokaista ruokailijaa kohden, ja noin saman verran porkkanaa ja perunaa yhteensä.

Uunissa paahdettu grillikylki
800 g possun grillikylkeä
400 g perunoita
400 g porkkanoita
suolaa
mustaa pippuria
voita/öljyä

Ota liha ulos jääkaapista lämpiämään noin tunti ennen sen uuniin laittamista, jotta se kypsyy lasketussa ajassa. Lämmitä uuni 175 asteiseksi ja mausta kylki reilusti suolalla ja pippurilla. Laita grillikylki öljytylle uunipellille ja älä unohda valelella sitä välillä paistoajan aikana siitä valuneella nesteellä. Kuori perunat ja porkkanat, pilko porkkanat 2-3 sentin mittaisiksi paloiksi ja kaada kyljen seuraksi uunipellille. Porkkanat ja perunat kypsyvät noin 45 minuutista tuntiin, riippuen niiden lajikeesta, ja niitä kannattaa käännellä ja valella pelille valuneella rasvalla. Kun liha on kypsää ota pelti uunista ja suolaa vihannekset. Leikkaa liha annospaloiksi ja tarjoile Cole Slaw salaatin ja Barbequekastikkeen tai mustaherukkahyytelön kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...