7. heinäkuuta 2011

Kanaa omena ja sellerisalaatilla


Grillattua kanaa, vihreää varsiselleriä, omenaa ja vihreää minisalaattia. Porkkanan ja punajuuren versoja kanan lisukkeenna tulisella chilillä maustetulla hunajavinaigrettellä höystettynä .

Meillä syödään kesäisin hyvin paljon salaattia, varsinkin kuumalla säällä ja vaikka kuinka yrittää vaihdella salaatin raaka-aineita sitä aika ajoin juuttuu toistamaan samaa juttua, varsinkin jos sää on niin kuuma ettei järki enää kulje. Lämpimällä säilytän jääkaapissa myös säilykkeitä jotta ne olisivat valmiiksi kylmiä kun niitä käytetään salaatteihin ja usein miellä on jo valmiiksi grillattua kanaa jääkaapissa odottamassa ruoka-aikaa. Jo valmiista aineksista saat nopeasti koottua salaatin, ja jos vielä salaatinkastikekin on valmista niin aterian eteen ei tarvitse miettiä päätään puhki.

Sinun kannatta ehdottomasti kypsentää oma kanasi joko uunissa kanaa riisiperillä tai inkiväärikanaa reseptini mukaan, tai nopeasti grillata kanaa, jollet käytä kanasuikaleita jotka nopeasti kypsennät paistinpannussa tilkassa oliiviöljyä. Kaupasta ostetulla broilerilla on aivan eri maku ja se ei mielestäni sovi tähän.

Harvennetut taimet salaattiin

Salaattina voit käyttää sitä salaattia josta pidät, itse käytin hieman jo isoksi kasvanutta mikrosalaattia joka alkaa jo paljon muistuttaa tavallista salaattia vain hieman pienemmässä koossa, sekä hyödynsin myös kaikki harventamani punajuuren ja porkkananversot, jotka maistuvat juuri sille itselleen, punajuurelle ja porkkanalle. Kuten jo totesin tekstissäni ituja ja versoja, minisalaatteja ja versoja viljellään varta vasten huippuravintoloille, joten miksi me kotona emme käyttäisi tätä hyväksemme.

Selleristä kannatta myös käyttää sen lehdet, ne maistuvat samalle kuin itse varret ja antavat salaatin ulkonäölle lisää kontrastia ja myös voikukan lehdet sopisivat tähän erittäin hyvin tämän hunajaisen kastikkeen kera. Koska kastikkeessa on Saksanpähkinäöljyä, voisi tähän myös lisätä saksanpähkinöitä, varsinkin paahdettuja saksanpähkinöitä mutta, tämän jouduin itse tästä jättämään pois kun kaapissa ei niitä sattunut olemaan tähän hätään.

Salaattikastiketta varalle

Tämä on niin ihana salaattikastike että sitä kannatta valmistaa isompi satsi jääkaappiin, jossa se säilyy viikon verran. Tämän salaattikastikkeen juju on makean, tulisen ja suolaisen suhde, kastikkeen on tarkoitus olla hieman tulinen jota hunajan makeus tasapainottaa, mutta kastikkeen ei kuitenkaan ole tarkoitus olla imelä joten se vaatii oman mittansa suolaa jotta siitä täydellinen. Muista vain säilöä vinaigrette huolellisesti puhdistettuun lasipurkkiin tai pulloon, ja hölskytä kastiketta ennen sen käyttöä.

Itse säilytän salaattikastikkeet kauniissa pullossa jossa sen voi panna esille suoraan pöytään josta jokainen voi itse ottaa haluamansa määrän salaattiin. Periaatteessa tämä salaatti sopii niille jotka välttävät liikoja hiilihydraatteja, paitsi että kastikkeeseen kuuluu hunajaa, joten jos jätät hunajan pois kastikkeesta, vaikka mieluummin suosittelisin sinua korvaamaan se tavallisella vinaigretellä. Hunaja voi olla aivan tavallista koska kastikkeessa on saksanpähkinäöljyä ja chiliä ja ne eivät välttämättä anna periksi pienille hienostuneille makuvivahteille.

Kana ja sellerisalaatti
2 grillattua kanan rintaa
1 vihreä omena
4-5 sellerin vartta
2 kevät sipulia
1 punainen paprika
salaattia

Chilihunajavinaigrette:
1-2 tl hunajaa
1 dl saksanpähkinäöljyä
½ dl vadelmaviinietikkaa
mustaa pippuria
½ tl chiliä
ripaus suolaa

Chilihunajavinaigrette:
Mittaa pieneen kulhoon viinietikka ja öljy, lisää hunajaa ja chili ja sekoita kunnolla. Maista kastiketta ja lisää hunajaa jos haluat kastikkeesta makeamman. Lisää suolaa ja vasta rouhittua mustaa pippuria oman makusi mukaan, mutta muista että suolan pitää maistua hunajan ja chilin ohella. Kastikkeen ei tarvitse tekeytyä vaan se voi heti sekoittaa salaatin sekaan.

Selleri-kana-salaatti:
Huuhtele salaatit ja vihannekset huolella. Halkaise paprika ja poista siitä sen kanta ja siemenet. Anna vihannesten valua lävikössä ja vähän kuivahtaa. Leikkaa sipuli puolen sentin paksuisiksi renkaiksi, ja kuutio paprika karkeasti suunnilleen samankokoisiksi paloiksi ja pane salaattikulhoon. Paloittele myös kana noin sentin kokoisiksi kuutioiksi ja lisää kulhoon. Kuori omena jos niin haluat, muuten voit käyttää sen kuorineen jolloin se antaa lisää väriä salaatille. Kuutioi omena samankokoisiksi paloiksi kuin paprika. Lisää paprika kulhoon ja lisää kastiketta päälle. Omena tummuu hapen yhteydessä joten se tarvitsee kastiketta jottei se tummu rumaksi. Sekoita salaatti ja lisää salaatin lehdet, jos ne ovat isoja voit pienentää ne joko käsin repimällä tai veitsellä leikkaamalla. Mausta salaatti mustalla pippurilla ja suolalla oman makusi mukaan ja asettele se kauniisti lautasille. Viimeistele annos ripottelemalla mustaa pippuria lautaselle ja lusikoimalla vähän kastiketta salaatin päälle ja ympärille. Tarjoile salaatti joko alkuruokana tai kevyenä kylmänä kesälounaana rapean patongin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...