14. heinäkuuta 2011

Papaijasmoothie


Kypsää, makeata papaijaa, kirpeätä vuohenmaitojogurttia, tuoretta minttua ja basilikalla maustettua basilikasiirappia. Ihana kylmä nestemäinen aamiainen, välipala tai jälkiruoka.

Nyt kesällä en ole pahemmin jaksanut saada mitään tekstejä julkaistua, on ollut ihanaa vain olla, ruokaa kuitenkin olen koko ajan laittanut, ja myös kuvannut. Vain niistä kirjoittaminen on jäänyt sikseen. Smoothie on marjoista, vihanneksista tai hedelmistä soseutettu kylmä juoma ja on koostumukseltaan samantapainen kuin milkshake ja jos sen ainekset valitsee oikealla tavalla se pysyy terveellisenä eikä sen juomisesta tarvitse olla huono omatunto, vaikka se maistuukin ihanan makealle ja vaarallisen herkulliselle. Smoothien alkujaan kuitenkin oli enemmän terveysjuoma kuin makea jälkiruoka mutta sen voi säätää oman mielensä mukaan haluamaansa tarkoitukseen. Meillä smoothie juodaan usein kuumana kesäpäivänä joko välipalana tai kokonaan ateriankorvikkeena, jolloin lisään soijajauhoja juoman sekaan, tämä vain silloin kun ei muuten jaksaisi tehdä mitään. En suosittele smoothieta ateriankorvikkeeksi kuin hätätapauksessa laiskuuden iskiessä.

Meillä smoothie usein syntyy maidosta tai jogurtista marjojen ja hedelmien lisäksi, ja tässä valitsin käyttää vuohenmaitojogurttia jolla kiva maku joka sopii hyvin yhteen papaijan makeuden kanssa mutta sen puutteessa voi käyttää tavallista jogurttia, laktoositonta jogurttia tai soijajogurttia. Papaijan on ehdottomasti oltava kypsä, raa’asta hedelmästä tämä ei onnistu, se ei maistu millekään ja hedelmää tuskin saa soseutettua. Raaka papaija on erittäin kovaa. Kypsän papaijan tunnet sen tuoksun, se tuoksuu makealle ja herkulliselle papaijalle mutta voit myös todeta sen kypsyyden sitä kevyesti sormella painamalla sen tyvestä. Jos hedelmä on pehmeä se on kypsää, jos se on kova se ei vielä ole valmis syötäväksi. Mintun suhteen suosittelen sinua lukemaan tekstini keäisistä drinkeistä, Caipirinhasta, Mojistosta ja MInt Julepista jossa käsittelen asiaan minttu, ja mikä on mintun ja piparmintun ero.

Smoothien voi myös lisätä makeutusainetta omien makutottumustensa ja tässä halusin hyödyntää viime vuoden sadon mansikkabasilikasiirappia, koska uusi sato on jo tullut ja pullot ja lasipurkit on nyt viimeistään tyhjennettävä jotta tämän vuoden sato saataisiin säilöttyä. No ei tämä ole aivan totta, totuus on se että en joka vuosi nykyään enää valmista jokaista meillä käytettyä säilöttyä herkkua. Koska nykyään olemme vain kaksistaan emme tarvitse aivan yhtä suurta määrää hilloa kaappiin, joten vaihtelen nykyään vuodesta toiseen mitä ja miten säilön. Toisia useammin kuin toisia, mutta mamman mansikkahillo sekä mamman omenamarmeladi kyllä periaatteessa kuuluu jokaisen kesän ja syksyn askareisiin.

Tällä reseptillä saat smoothie kahdelle hengelle ja jäitä tähän kannattaa käyttää vain jollet ole etukäteen jäähdyttänyt papaijaasi jääkaapissa. Smoothie on aina joutava heti valmiina, sekä sen laatu että maku kärsii aina lasissa seisomisesta, ainekset erottuvat toisistaan ja laskeutuvat kasaan lasin pohjalle. Voit myös kokeilla viime vuotista reseptiäni mansikkasmoothieta.

Papaija Smoothie
1 papaija
3 dl jogurttia
pari oksaa tuoretta minttua
Mansikkabasilikasiirappia
3 rkl soijajauhoja
jäitä

Halkaise papaija ja poista lusikalla sen mustat siemenet. Leikkaa papaija pariin lohkoon ja poista sen kuori terävällä veitsellä. Huuhtele mintun oksat ja anna niiden kuivahtaa. Jätä yksi oksan latva koristeluun ja pienennä loput veitsellä karkeasti. Paloittele papaija pienemmäksi ja pane se te tehosekoittimeen hienonnetun mintun, jogurtin, vaniljasokerin ja soijajauhon kanssa. Sekoita kunnolla, kaada lasiin ja lisää jäitä. Mausta hunajalla tai mansikkabasilikasiirapilla oman makusi mukaan, koristele mintun oksalla ja tarjoile heti jääkylmänä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...