1. heinäkuuta 2011

Raparperi ja inkiväärimuffinssit


Isoja muffinsseja joissa uunissa paahdettua raparperia ja hillottua inkivääriä, jonka päällä myrkyn vihreä mansikkainen basilika ja inkiväärikuorrute.

Raparperi kausi on nyt edennyt siihen pisteeseen että se on alkanut menettää kauniin punaisen värinsä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö sitä voisi hyödyntää ruoassa, varsinkin jälkiruoissa ja leivoksissa.
Aloitin tämän reseptin kehittelyn reseptistä vuosia sitten jossa käytettiin tuoreita raparperipaloja, tämä oli hankalaa ja tyhmää koska muffinssi vuoat piti täyttää liikaa, ne sotkivat sekä uunin valuessaan uunipelliltä alas ja keittiön, joten kehittelin raparperin ensipaahtamisen uunissa, jonka jälkeen vasta raparperi lisätään taikinan sekaan.

Sattumalta nämä muffinssit ovat gluteenittomia, jos käytät spelttijauhojen sijaan tattaria, joka soveltuu hyvin yhteen rapaperin ja inkiväärin maanläheisten makujen kanssa. Tämä muffinssitaikina on tavallista löysempää, ja taikinassa on sekä leivinjauhetta että ruokasoodaa jotta ne nousisivat hyvin. Jos haluat matalampia muffinsseja voit suosiolla jättää lisäämättä leivinjauheen. Ruokasooda sopii paremmin happamiin taikinoihin, ja tässä se tosiaankin ajaa asiansa. Käytin taikinaa myös voin sijaan manteliöljyä, mutta en valitettavasti älynnyt korvata voita millään, joten kuorrute ei ole laktoositon jollet käytä siihen laktoositonta voita. Aineitten järjestys ei taas tässä merkitse paljoakaan, koska voin sijasta käytetään öljyä, muuta kuin että kannattaa alkaa sekoittamalla sokeri ja kanan munat jonka jälkeen muut ainekset lisätään samassa järjestyksessä kuin ne ovat listattu reseptiin.

Inkiväärisiirappia saa ostettua kaupasta, mutta samalla sitä saa kun ostaa siirappiin, tai oikeammin sokeriliemeen, säilöttyä inkivääriä, ja sitä käytin tähän reseptiin. hapankermana voit käyttää smetanaa tai ranskan kermaa, tai vaikkapa piimää. Kaikki ajavat saman asian, antavat vähän kosteutta taikinalle.

Rapaperi ja inkiväärimuffini
Nämä muffinssit ovat vasta parhaimmillaan seuraavana päivänä kun niiden maut ovat saaneet aikaa nivoutua yhteen jolloin ne säestävät toisiaan paremmin. Toiseksi muffinssien kannattaa olla jäähtyneitä ennen kuin niiden päälle pursotetaan sokerikuorrutus, se joka on koko homman juju. Yhdistin tähän kuorrutukseen sekä mansikan ja basilikan että inkiväärin maun, ja tulos oli aivan mahtava. Käytin kotitekoista basilikalla maustettua mansikkasiirappiani, nyt kun uusi kausi on alkanut ja vanhasta on päästävä eroon jotta uutta satoa saa mahtumaan kaappiin.

Muffinssit ovat hyvin maukkaita ilman kuorrutustakin, joten jollet pode suurta sokerin puutostilaa voit jättää kuorrutuksen tekemättä. Lastenjuhliin nämä muffinssit voivat olla vähän liian väkeviä niiden sisältävän inkiväärin takia. Saat tällä reseptillä valmistettu noin kaksitoista “amerikkalaista” isoa muffinssia jos käytät sekä leivinjauhetta että soodaa, jos käytät jompaakumpaa on taikina riittävä vain noin yhdeksälle tai kymmenellä muffinssille.

Raparperimuffinssit
400 g raparperia
1 dl ruokosokeria

Muffinssit:
2 kanan munaa
1 dl ruokosokeria
½ dl mansikkabasilikasiirappia
½ dl inkiväärisiirappia
2½ dl spelttijauhoja
1 dl kauraleseitä
1 dl maissijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 dl piimää
½ dl manteliöljyä
1 tl suolaa
½ dl hillottua inkivääriä

Kuorrutus:
50 g voita
3 rkl mansikkabasilikasiirappia
1 rkl inkiväärisiirappia
4-6 dl tomusokeria
1-3 tippaa vihreätä väriä

Raparperin paahtaminen:
Pese raparperi hyvin, anna sen kuivahtaa ja paloittele se noin sentin pätkiksi. Pane raparperi uunivuokaan ja sirottele päälle desilitra sokeria. Anna raparperin paahtua uunissa reilut puoli tuntia 200 asteen lämmössä. Älä sekoittele raparperia ollenkaan paahtamisen aikana. Jos raparperi alkaa kuivua tai palaa kiinni pohjaan voit lisätä vuokaan tilkallisen vettä. Raparperi kuivuu ja kutistuu hieman paahtamisen aikana ja sen maku tiivistyy ja se makeutuu. Anna raparperin jäähtyä vuoassa.

Muffinssit:
Sekoita sokeri ja munat kulhossa vispaten. Hienonna inkivääri pieniksi paloiksi. Lisää kulhoon inkivääri, jäähtynyt raparperi, siirappi ja hapankerma. Sekoita hyvin. Sekoita toisessa kulhossa kuivat ainekset keskenään ja lisää ne ensimmäiseen kulhoon. Lisää viimeiseksi öljy ja sekoita. Lusikoi taikinaa isoihin muffinssivuokiin. Älä täytä vuokia kokonaan, jätä vähän varaa vuokaan muffinssille nousta. Paista
Muffinssit uunissa 225 asteen lämmössä noin 15–17 minuuttia, kunnes muffinssit ovat nousseet hieman ja saaneet vähän väriä pintaan. Anna muffinssien jäähtyä kunnolla ennen niiden kuorrutusta.

Kuorrute:
Ota voi ulos jääkaapista ja anna sen pehmetä huoneen lämpöiseksi. Pane voi kulhoon ja lisää sekaan siirappi, tippa tai pari vihreätä talousväriä jos halut kuorrutuksesta myrkynvihreätä ja sekoita sekaan tomusokeria kunnes kuorrutus on saanut tarpeeksi paksun koostumuksen. Lusikoi kuorrutepursotinpussiin ja pursottele sitä muffinssien päälle haluamallasi tavalla. Voit koristella muffinssit kirsikoilla tai nonparelleilla jos niin haluat. Kuorrutuksen ei tarvitse kuivua vaan muffinssit ovat heti valmiita syötäväksi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...