22. heinäkuuta 2011

Mansikat laventelikastikkeessa


Tuoreita mansikoita laventelilla maustetussa makeassa jälkiruokakastikkeessa. Mansikoita laventelikastikkeessa.

Tuoreet marjat ovat nyt parhaimmillaan, vaikka paras mansikka-aika alkaakin jo olla ohi mutta kyllä sieltä vielä löytyy mansikoita, vaikkei enää niin paljon joten ne kannattaa nyt syödä pois ja muutenkin hyödyntää ja ottaa talteen talven varalle. Tässä hyvä jälkiruoka jota voit syödä lämpimänä illalla tai suoraan jääkaapista kylmänä helteellä.

Meillä täällä pohjoisessa käytetään paljon vähemmän laventelia ruoanlaitossa kuin välimeren maissa, meillä laventeli on tutumpi tuoksuvissa yrttisekoituksissa ja pikku tyynyissä joita säilytetään vaatteiden seassa mutta varsinkin italiassa ja ranskassa laventelia käytetään enemmän myös ruoanlaitossa. Laventelia joko rakastaa tai inhoaa, mutta sen makuun voi myös tottua pikkuhiljaa, jos näin haluaa. Laventelia käytetään luontaislääketieteessä mm päänsärkyyn, ja olen vuosi kymmeniä ajoittain juonut laventeli teetä, teelusikallinen vain kiehuvaan veteen, jonka jälkeen se saa hautua kymmenisen minuuttia, hunajaa sekaan ja toisinaan tämä auttaa tavalliseen päänsärkyyn. Vähän samalla tavalla maidon annetaan tässä maustua sekä laventelilla että vaniljalla. Katso vain että käytätä ruokaan tarkoitettua laventelia, mieluiten Luomua, jollei sinulla satu itselläsi olemaan sitä puutarhassa. Voit lukea lisää villiyrteistä ja niiden talteen otosta tekstistäni villit yrtit ja kasvit talteen jossa olen käsitellyt asiaa syvemmin ja samat asiat koskevat tietenkin myös puutarhoissa ja puistoissa kasvaneiden kukkien ja yrttien suhteen.

Tässä kastikkeessa on oma kikkansa, kanan munaa ei saa lämmittää liikaa, samoin kuten Bearnaisekastikkeessakin, se juoksettuu kun keltuainen hyytyy liikaa eikä ole sekoitettu muihin kastikkeen aineisiin. Tässä kastikkeessa on myös maitoa, joka kiehuu yli hyvin herkästi joten ole varovainen lämmön suhteen, voit jopa valmistaa kastikkeen vesihauteessa jotta se varmasti ei kypsy likaa, jos olet epävarma. Tällöin maitokaan ei palapohjaan. Kastiketta voi tarjoilla lämpimänä, haaleana tai jääkaappikylmänä, ja se säilyy pari kolme päivää jääkaapin viileässä säilytettynä ja tämä sama kastike on vaniljakastike jos jätät laventelin pois ja voit valmistaa kastikkeen jo päivää etukäteen. Käytä tähän kermaa ja maitoa samassa suhteessa toisiinsa, tällöin kastikkeesta tulee hyvä. Kastikkeen saa nopeasti jäähtymään kun kattilan panee kylmään veteen jäähtymään, jääkaapissa ei ole hyvä jäähdyttää kuumaa ruokaa, muuta jääkaapissa olevat raaka-aineet kärsivät tästä.


Laventelikastike mansikoille

1 munan keltuainen
1 rkl sokeria
4 dl kermamaitoa
1 vaniljatanko
1 tl kuivattua laventelia
1 rkl maissijauhoja
1 tl kuivattua laventelinkukkaa

Huuhtele mansikat huolella ja anna niiden valua lävikössä. Erottele keltuainen valkuaisesta kattilaan ja pane valkuainen sivuun. Voit pakastaa valkuaisen myöhempään ajankohtaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen sisältä kaikki siemenet ja pane kattilaan tangon kanssa. Lisää kattilaan myös laventeli, maissijauhot ja kaada päälle kerma-maito. Lämmitä kastiketta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes se on paksuuntunut. Kastikkeen pitää vielä olla juoksevaa mutta se ei saa olla liian paksua. Siivilöi pois laventeli ja vaniljatanko ja anna kastikkeen jäähtyä. Halkaise mansikat kahtia ja leikkaa isot mansikat pienemmiksi paremmin suuhun sopiviksi paloiksi. Levitä keskelle lautasta laventelikastiketta, asettele keko mansikoita päälle ja tarjoile.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...