2. huhtikuuta 2010

Mamman lohilaatikko

Mamman perinteinen lohilaatikko. Ohueksi viipaloituja perunoita, sipulia ja lohta kerroksittain vuoassa ja päällä rapeaksi paahtunutta pekonia perinteisesti tarjoiltuna tillillä maustetun voisulan kera.

Tämä ruoka on yksi aikaisimmista ruokamuistoistani ja muistan kuinka mamma lapsuudessani usein valmisti silakkalaatikkoa josta tässä olen soveltanut uudemman ja ”hienomman” version käyttämällä perinteisen porsaan kylkisiivujen sijaan savustettua pekonia ja vaihtamalla silakat loheen. Vaikka ruoka periaatteessa on sama, silakkalaatikko ja lohilaatikko, eriävät ne kuitenkin huimasti huokeudellaan ja maullaan.  Mamma tarjoili lohilaatikkonsa aina tillillä maustetun voisulan kanssa joten teen itse saman koska näin se minulle opetettiin. Tilli, jota käytän on yleensä tuoretta, mutta tähän tarkoitukseen myös pakastettu hienonnettu tilli, toimii. 

Voit lohilaatikkoon käyttää tuoretta, kypsentämätöntä lohta, mutta myös graavilohen hyödyntäminen uusiokäyttönä käy jos sitä on jäänyt tähteeksi. Saman voit siis tehdä käyttäen silakoita lohen tilalla ja alkuperäisessä versiossa mamma käytti ohuita porsaan kylkisiivuja jotka hän latoi vuoan päälle, hän ei käyttänyt savustettua porsaansiivua jota joissakin resepteissä suositellaan mutta se sopii hyvin lohen kanssa, kun mielestäni ei taas silakoiden kera. Tällä reseptillä saat herkullista lohilaatikkoa neljälle ruokailijalle.

Perinteinen lohilaatikko
500 g perunoita
1 sipuli
200 g lohta
8 pekoniviipaletta tai kylkisiivuja
2 kanan munaa
5 dl maitoa
suolaa
valkopippuria
öljyä

tillivoisula:
75 g voita
1 nippu tuoretta tilliä

Huuhtele tilli kunnolla ja anna sen kuivua kokonaan. Viipaloi lohi ohuiksi, korkeintaan puolen sentin viipaleiksi. Kuori sipuli ja silppua se hienosti. freesaa sipulia öljytilkassa miedolla lämmöllä paistinpannulla kunnes se on läpikuultavaa. Kuori perunat ja viipaloi ne ohuesti. Lado perunaviipaleet kevyesti öljyllä voideltuun uunivuokaan kerroksittain sipulin ja lohen kanssa kunnes vuoka täyttyy. Mausta jokaista kerrosta suolalla ja pippurilla ja viimeistele vuoka perunoilla joista tulee ylin kerros. Riko munat kulhossa ja vispaa kevyesti rikki. Lisää maito ja sekoita. Lisää suolaa ja valkopippuria. Kaada muna-maito vuokaan. Nesteen tulee yltään noin kolmas osaan ruoan korkeutta. Levitä pekonisuikaleet perunoiden päälle ja pane vuoka uuniin noin 1 ½ tuntia (tai kunnes munamaito on kokonaan hyytynyt) mietoon lämpöön 175 asteeseen. Sulata voi miedolla lämmöllä pienessä kattilassa. Hienonna kuivunut tilli ja sekoita sulaan voihin. Tarjoa lohilaatikkoa tillillä maustetun voisulan sekä raikkaan salaatin kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...