21. joulukuuta 2012

Skottilainen hedelmäkakkuVaalea skotlantilainen pähkinäinen hedelmäkakku. Rusinoilla, aprikooseilla, manteleilla sekä saksanpähkinöillä maustettu helppo hedelmäkakku. Skottilainen vaivaton hedelmäkakku joka hoitaa itse itsensä uunissa, ja joka on parhaimmillaan kun se on vasta leivottua, joten sen voit hyvin valmistaa samana päivänä vaikka Tapanin päivän joulukahveille.

Tämä kakku alkoi aikoinaan elämänsä meidän keittiössä skotlantilaisena hedelmäkakkuna, Forfar fruit loaf’ina, Forfarin hedelmäkakkuna, mutta siitä on vuosien mittaan tullut nopea ja helppo skottilainen hedelmäkakku. Kaikkea on ”vain yksi”, teelusikallista, 100 grammaa, desilitraa. Alkuperäisessä reseptissä tähän käytettiin vain manteleita sekä rusinoita ja korintteja mutta käytän tähän sitä mitä kaapista löytyy, ja tämä on myös joulun jälkeen hyvä tapa saada hyödynnettyä niitä pähkinöitä ja kuivahedelmiä joita joulun jälkeen on jäänyt yli. Tässä käytin keltaisia isoja rusinoita, korintteja sekä kuivattua aprikoosia ja manteleita saksanpähkinöiden lisäksi. Jos sinulla on enemmän aikaa voit myös kokeilla reseptiäni joulun hedelmäkakku tai jos olet oikein makean nälkäinen kannattaa sinun valmistaa Pan pepato.

Kakkuvuokaan kurpattu voipaperi
Olen englantilaisten kakkujen suhteen aina ollut aika taikauskoinen ja aina vuorannut kakkuvuoat kevyesti voidellulla voipaperilla kuten resepteissä mainitaan, mutta tällä kertaa halusin kokeilla miten kokon kurpatulla voipaperilla vuorattu kakkuvuoka toimii, tapa josta olen esimerkkejä viime aikoina nähnyt, ja totean vain että palaan ehdottomasti takaisin perinteiseen tyyliin ja vuoraan tästedes kakkuvuoat kuten ennenkin. En pidä siitä että kakun reunat tulivat epätasaisiksi ja kakku vinoksi, joten tämä oikotie ei sovi minulle.

Kakussa on niin paljon makeaa sekä sokeria että kuivattuja hedelmiä joten siitä tulee helposti liian imelää ja se vaatimalla vaatii hieman suolaa tasapainottamaan makeuttaan, ja vaikka käytät tähän suolattua sokeria ei se riitä, joten lisää kakkuun myös puolisen teelusikallista suolaa. Muuten kakun mausteet ovat pelkistetyt, vain ja ainoastaan kuivahedelmiä ja pähkinöitä.

Kuivatut aprikoosti hedelmäkakkuun
Kakku on hieman normaalia pienempi, joten se sopii herkutteluun pienemmässä seurueessa, vain jopa kaksin. Kakun leipominen vaatii vain sekoitusta ja vuokaan kaatamista, huomaa kuitenkin että kakkutaikinaa vaikuttaa olevan liian vähän, mutta tämä asia kyllä korjaantuu kunhan kakku pääsee uuniin kypsymään. Tällä reseptillä saat noin 4-6 sopivan kokoisen hedelmäkakun Leivottuna noin 1 litran vetoisessa leipävuoassa, kuten brittien saarilla kakut, tai leivät joiksi niitä usein nimitetään tai vaihtoehtoisesti pienessä 18 sentin läpimittaisessa irtoreunaisessa kakkuvuoassa. Ja jos tarvitset isomman kakun tarjolle tuplaa resepti ja kypsennä se isommassa vuoassa kuin tässä mainittu. Kakku on parhaimmillaan samana päivänä kun se on paistettu.

Skottilainen hedelmäkakku
100 g voita
100 g sokeria
1 kananmuna
100 g jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl maitoa
100 g rusinoita
100 g korintteja
100 g manteleita ja pähkinöitä

Ota voi ulos jääkaapista temperoitumaan huoneenlämpöiseksi. Rouhi mantelit ja pähkinät karkeasti pienemmiksi paloiksi. Leikkaa myös isot kuivahedelmät pienemmiksi. Voitele ja vuoraa kakkuvuoka voipaperilla. Vaahdota muna sokerin kanssa kulhossa. Lisää muna ja sekoita kunnolla. Lisää jauhot osissa ja lisää leivinjauhe viimeistenjauhojen mukana. Sekoita maito taikinan sekaan kunnolla sekoittaen. Lisää hedelmät ja pähkinät taikinaan ja sekoita kaikki kunnolla. Kaada kakkutaikina vuorattuun kakkuvuokaan ja tasoita kakkua hieman. Paista kakkua uunissa 1½ tunnista 2 tuntiin 180 asteen lämmössä keskitasolla uunissa. Kypsennysaika vähän vaihtelee uunista toiseen, kokeile kakun kypsyyttä pistämällä tikku sen keskelle, jos tikku on kuiva kun vedät sen kakusta on kakku kypsää, jos tikussa on tahmeaa taikinaa jatka kypsentämistä. Anna kakun hieman jäähtyä vuoassa ennen kuin kumoat sen voipaperille ritilälle jäähtymään. Kakku on herkullista hieman jäähtyneenä melkein suoraan uunista.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...