8. joulukuuta 2012

Ranskalainen omenasinappi
Omenasinappia joulukso. Helppotekoista omenasinappia uunissa ruskeaksi paahdetuista omenista. Sinappia jossa on sitä jotain, omenaista hedelmäisyyttä ja sinapin lämmittävää tulisuutta ja se on oivallinen kumppani joulukinkulle.

Tänä vuonna olen keskittynyt olan takaa omenoihin niiden monessa muodossa, vaikken vielä ole syventynyt niihin monikäyttöisyyteen syvällisesti. Nyt jouluna tulee kuitenkin tarvetta sinapille, ja löysin tämän mahtavan makuisen ranskalaisen omenasinapin reseptijemmastani. Tätä omenasinappia on helppo valmistaa mihin vuoden aikaan tahansa, ja se ei sisällä mitään lisättyä sokeria kuin sen mitä itse omenassa on tai mahdollisesti käyttämässäsi sinapissa. 

Omena ennen uunia
Omenasinapin periaate on helppo, omenat pannaan vain uuniin paahtumaan kunnes ne ovat kurttuisia ja ruskeita. Tämän jälkeen omena soseutetaan ja siivilöidään ja lisätään sinappia sekaan ja omenasinappi on valmista. Sinappina käytän tähän yleensä perinteisesti tavallista Dijonsinappia sekä ranskalaista vanhan aikaista karkeaa sinappia joita kumpaakin tulee yhtä paljon ja yhteensä puolet omenasoseen määrästä. 

Sama omena uunista tullessaan

Olen myös joskus lisännyt sinapin sekaan myös sinappijauhetta kun olen halunnut sinapista oikein tulista ja voimakasta. Itse en pahemmin pidä mistään makeasta marmeladisinapista vaan haluan että sinappi on tulista, sellaista johon olen lapsuudesta lähtien tottunut. Sinapin maku voimistuu pikkuhiljaa vielä jonkin aikaa purkitettuna, asia joka on hyvä tiedostaa kun sinappia maustaa ja jos harkitsee sinappijauheen lisäämistä. Sinappia voi heti sen valmistuksen jälkeen köyttää, mutta se on parempaa jos maltat antaa sen tekeytyä viileässä seuraavaan päivään.

Siivilöityä omenasosetta sinapin kanssa
Tämä sinappi on niin helppotekoista, ja se valmistuu samana päivänä joten ehdit vielä hyvin valmistaa tätä vaikka viime hetkellä jouluksi. Itse valmista tätä vain itselleni koska rakas puolisoni on omenalle allerginen ja yhdestä omenasta saat noin desin, parin verran omenasinappia tietenkin vähän riippuen omenoista toiseen. 

Omenan uunissa paahtamisaika riippuu siitä miten tummaksi ja ruskeaksi uskallat omenasi paahtaa. Ja mikä parasta, tämä on oivallinen tapa hukata ne jo ruppuiseksi menneet omenat. Itse tehty kotitekoinen omenasinappi on myös mainio ruokalahja nyt jouluna tai tuliaiseksi ruokaa rakastavalle ystävälle ja jos pidät sinapista kannatta sinun myös kokeilla reseptiäni joulun sinapit.

Omenasinappi
2-3 omenaa
½-1 dl dijonsinappia
½-1 dl karkeaa vanhan ajan sinappia

Huuhtele omenat ja anna niiden kuivua kunnolla Pane omenat uunivuokaan 150 asteen lämpöön kunnes ne ovat tulleet kurttuisiksi ja ruskeiksi pinnalta. Omenista valuu ulos omena pektiiniä joka jää vuoan pohjalle ruskeana läpinäkyvänä kuivahtaneena nesteenä. Soseuta omenat sauvasekoittimella ja siivilöi sose kulhoon. Mittaa omenasoseen määrä ja lisää sinappia puolet soseen määrästä. Sekoita kaikki kunnolla ja kaada omenasinappia kauniisiin huolellisesti puhdistettuihin lasipurkkeihin. Anna sinapin tekeytyä seuraavaan päivään ennen sen käyttöä. tarjoile omenasinappia jouluna joulukinkun ja kesällä grillatun makkaran tai muun lihan lisukkeena.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...