29. joulukuuta 2012

Jouluinen hedelmälimppuAniksella ja fenkolilla maustettua hedelmäistä tumman aromaattista mallasleipää, jouluinen uuden vuodenlimppu. Itsestään piimällä hapatettua ja vuoassaan noussutta vaivaamatonta vaivatonta hedelmäistä tummaa aromikasta leipää.

Innostuin tässä joulun aikoihin helposti leivottavaan saaristolaisleipään ja innostuin leipomaan sitä vielä uudeksi vuodeksi lisää. Tällä kertaa kuitenkin lisäsin siihen lisää mausteita sekä käytin kuivahedelmiä antamaan leivälle hieman erilaista luonnetta muhevaa.

Tumman tumma hedelmäleipätaikina
Tämä hedelmäinen joululeipä sopii erinomaisesti mm maksapasteijan ja tomaattihyytelön kanssa tai joulukinkun ja omenasinapin kanssa yömyöhään huikopalana ja saat reseptillä kaksi normaalin kokoista vaivatonta vuokaleipää jotka hoituvat periaatteessa itsestään sekä taikinakulhossa että leipävuoassa uunissa.
Itse tein tämän leivän taas kerran hyvin tummaksi joten käytin mustaa siirappia mutta tähän hedelmäleipään voit käyttää sekä tummaa että vaaleaa siirappia, mitä tummempi siirappi sitä tummempi leipä. Sama koskee maltaita, jollet löydä mämmimaltaita voi korvata sen täysjyväruisjauhoilla tai tattarilla, mutta tällöin leipä ei tietenkään enää ole sama.

Käytin kuivahedelminä aprikooseja, karpaloita sekä keltaisia rusinoita mutta tähän leipään voit helposti hukata ylijääneet kuivahedelmät mitä ne sitten olivatkaan. Piimä hapattaa tämänkin leivän aivan samalla tavalla kuten saaristolaisleivän kun se saa huoneenlämmössä tekeytyä seuraavaan päivään puhtaalla keittiöliinalla peiteltynä. Piimän voit helposti itse tehdä ohjeeni mukaan. 

Panin hedelmäiset joululeipäni kylmään uuniin nousemaan samaan aikaan kuin uuni lämpiää, ja annoin leipien nousta ensiksi unissa 50 asteessa puolituntia jonka jälkeen nostin lämpötilaa 175 asteeseen jossa ne saivat kypsyä valmiiksi, noin 40 minuuttia vähän uunistasi riippuen. 

Kuivatut aprikoosit hedelmäleipään
Muista aina varmuuden vuoksi tarkistaa leipävuoassa leivottujen leipien kypsyys pistämällä leipään tikku sen keskelle. Nosta tikku ylös leivästä ja jos tikku on kuiva on leipä kypsää. Jos tikussa on vielä tahmeaa taikinaa on leipää kypsennettävä lisää uunissa. Leipä sisältää niin paljon makeutta joten se vaatimalla vaatii enemmän suolaa kuin tavallinen leipä jottei siitä tule aivan liian imelää. Tällä reseptillä saat kaksi hedelmäistä joululeipää.

Hedelmäinen joululimppu

5 dl piimää
2 dl mämmimaltaita
1 ½ dl kauraleseitä
1 rkl anista
1 rkl fenkolin siemeniä
1½ dl siirappia
2 tl suolaa
25 g tuorehiivaa
2½ dl ruisjauhoja
2½ dl kokojyvä speltjauhoja
1 dl keltaisia rusinoita
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl kuivattuja aprikooseja

Rouhi sekä anis että fenkolin siemenet morttelissa. Mittaa siirappi kattilaan ja lisää mausteet kattilaan ja kiehauta siirappi ylös. Ota kattila pois lämmöltä ja lisää piimä siirapin sekaan ja sekoita kunnolla. Anna piimäseoksen sen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva isoon taikinakulhoon ja kaada kädenlämpöiseksi jäähtynyt piimäseos päälle. Leikkaa aprikoosit pienemmiksi paloiksi. Lisää kuivatut hedelmät taikinakulhoon ja lisää jauhoja pienissä erissä joka kerta sekoittaen kunnolla uuden erän jälkeen. Peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja anna taikinan tekeytyä pari tuntia, mielellään seuraavaan päivään huoneenlämmössä. Kaada taikina leipävuokiin, täyttäen vuoat noin 2/3 osaa. Pane leivät uuniin uunin keskitasolle ja anna niiden nousta uunissa 50 asteen lämmössä puolituntia. Nosta lämpö 175 asteeseen ja jatka kypsennystä 40–45 minuuttia. Ota limput uunista ja kumoa ne ritilälle voipaperille ylösalaisin, anna jäähtyä leivän ritilällä. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...