13. joulukuuta 2012

Perinteinen sillisalaatti tai hyytelöPerinteinen sillisalaatti jossa punajuuria, porkkanaa, etikkakurkkua ja omenaa siis periaatteessa rosollia jonka sekaan on lisätty silliä. Perinteinen sillisalaatti tai sillisalaattihyytelönä ja vaalean punaisena.

Periaatteessa ainoa asia jossa kohtaa sillisalaatti eroaa rosollista on se että sillisalaatissa niemensä mukaan on myös silliä. Sillisalaattia syödään perinteisesti ruotsissa joulupöydässä sekä vain punajuuren liemellä maustetun sillisalaattina että myös vaalean punaisena ranska kermalla tai majoneesilla valmistettuna. Jos haluat vaalean punaisen sillisalaatin käytä tähän noin sama määrä hapankermaa tai majoneesia ja värjää se sopivan punaiseksi punajuuren liemellä. 

Vaaleanpunaista sillisalaattia ja graavilohta
Sillisalaattiin käytän perinteisesti valmista matjessilliä mutta olen sen jonkun kertaa suurelle menestyksellä korvannut kylmäsavustetulla virolaisella sillillä joka antaa tällä ruoalle epätavallisemman maun josta itse pidän suuresti. Tätä virolaista kylmäsavustettua silliä olen Suomesta löytänyt sekä vaaleana harmaana sillinä että punaisena versiona jonka epäilen olevan jollakin värjättyä mutten ole saanut tähän mitään varmuutta koska olen hyvin huono ymmärtämään vironkieltä. Lisämausteen tähän voi myös käyttää matjessillin lientä jos haluat sillisalaatista oikein kalan ja sillin makuisen.

Meillä tämä sillisalaatti on vuosien mittaan vieraillut joulupöydässä monessa muodossa, mutta olen viime aikoina tykästynyt hyytelöihin koska ne ovat juhlavia ja ne voi valmistaa etukäteen ja säilyttää kylmässä. Tätä sillisalaattia olen valmistanut sekä majoneesikastikkeella että smetanalla, olen värjännyt ne vain punajuuriliemellä jolloin salaatista tulee vaalean punainen ja viime aikoina olen alkanut hyytelöidä sillisalaatin. Jos haluat perinteisen sillisalaatin jätä vain hyytelöimättä sillisalaattisi. Voit myös kokeilla reseptiäni rosollihyytelö.

Kylmäsavustettua virolaista silliä
Kummatkin sillisalaattiversiot voi halutessaan  hyvällä menestyksellä hyytelöidä, ja koska sillisalaatti nimensä mukaan sisältää silliä ei tähän ole mitään syystä käyttää agar-agaria vaan liivatetta koska sillisalaatti ei sovi vegaaneille. Muista vain että liivate sulaa huoneenlämmössä joten sillisalaattihyytelöä ei voi pitää esillä pitkiä aikoja. Sillisalaattihyytelöä voi valmistaa jokaiselle oman hyytelön. 

Voit mielellään valmistaa sillisalaatin jo päivän pari ennen sen syömistä oli se sitten hyytelöityä tai ei. Tällä tavalla se saa tarpeeksi aikaa tekeytyä ja sillisalaatin kaikki maut nivoutuvat kauniisti toisiinsa. Sillisalaattia ei saisi pitää esillä huoneenlämmössä kuin vain sen määrän kun suunnilleen arvioit menevän jokaisella kerralla joten jos teet sillisalaattihyytelöä älä tee siitä liian isoa, vaan valmista mielummin monta jotta voit joka kerta ottaa uuden ulos jääkaapista. Tällä reseptillä saat sopivasti sillisalaattia noin neljästä kuudelle hengelle kun sillisalaatti on osana joulupöydän herkkuja.

Sillisalaattihyytelö

100-150 g matjessilliä
2 isoa perunaa
2 porkkanaa
1 omena
200 g maustepunajuuria
2 suolakurkkua
1 sipuli
ripaus valkopippuria
(punajuuren lientä värjäykseen)

Hyytelöön:
1 dl punajuurilientä
3 dl vettä
4 liivatelehteä

Kuori porkkanat ja keitä ne kokonaisina kypsiksi. Keitä perunat kuorineen. Anna sekä porkkanoiden että perunoiden jäähtyä kokonaan. Leikkaa silli ohuiksi suikaleiksi ja tämän jälkeen pieniksi kuutioiksi. Kuori sipuli ja silppua se hienosti. Kuori keitetyt perunat ja leikkaa ne porkkanat kassa samankokoisiksi kuutioiksi. Tee samoin punajuurelle ja suolakurkulle. Lisää ripaus valkopippuria ja sekoita kaikki kulhossa. Tarkista sillisalaatin maku ja lisää punajuuren maustelientä kunnes kaikki ainekset ovat saaneet vähän väriä. Peitä tiiviisti muovilla ja pane sillisalaatti jääkaappiin tekeytymään tunniksi, pariksi. Pane liivatteet kylmään veteen nesteytymään viideksi minuutiksi. Sulata liivatteet kattilassa pienessä tilkassa vettä. Kaada sulanut liivate nesteeseen ja sekoita kunnolla. Lisää liivateneste sillisalaatin sekaan ja sekoita kaikki kunnolla keskenään. Kaada sillasalaatti sopivaan muottiin kovettumaan, peitä tiiviisti muovilla ja siirrä se jääkaappiin hyytymään. Jollet käyttänyt sillisalaattiin ranskankermaa tai majoneesia kannattaa sinun valmistaa piparjuurikermaa rosolliohjeen mukaan ja tarjoilla sitä sillisalaatin kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...