22. joulukuuta 2012

Puolukkainen vispipuuroPerinteinen vispipuuro, tai lappapuuro puolukasta. Vispipuuro perinteisesti valmistettuna puolukasta ja mannaryyneistä, terveellinen ja kevyt jälkiruoka muulloinkin kuin vain jouluna.

Vispipuuro on hyvin perinteinen ja suomalaisti erikoinen jälkiruoka, jota olen monta kertaa tarjoillut vieraille kun on ollut kyseessä suomalainen ruoka. Puolukat, tai lingonberries, kuten niitä englanniksi kutsutaan, ovat hyvin eksoottisia ulkomaalaisten mielestä. Vispipuuro oli myös aikoinaan papan mieliruokaa, ja mietin että kun sitä aikoinaan papan lapsuudessa valmistettiin jo yli salavuotta sitten aikaan jolloin ei vielä ollut sähkövispilää ja puuroa vispattiin käsin varpuvispilällä, tällöin sitä käsivoimaa oli kokilla kuin kokilla oltava, ja ymmärrän tosiaankin miksi kotitalouksissa, pienissäkin eikä vain varakkaimmissa, oli tarvetta kotiapulaiseen tai keittiöpiikaan. 

Vispipuuroa kermamaidolla
Vispipuuro on terveellinen jälkiruoka vähän riippuen minkä kanssa sen syöt, onko se paksua kermaa, kermamaitoa, täysmaitoa, kevytmaitoa tai jopa rasvatonta maitoa, mutta sen terveellisyys riippuu myös siitä miten makeaa ja millä vispipuurosi makeutat. Itse halun että vispipuurossa on vielä jäljellä puolukan kirpeyttä ja tapani mukaan käytän sokeria vain hyvin säästeliäästi. Ruokosokerissa sekä Muscovadosokerissa on eniten hivenaineita ja vitamiineja, mutta ne valitettavasti tummentavat vispipuuron eikä siitä tule niin vaaleanpunaista kuin siitä pitäisi, asia joka on otettava huomioon makeutusaineen valinnassa.

Vispipuuro, tai lappapuuro kuten pappa sanoi sopii myös välipalaksi tai aamiaiseksi ja on yhtä helppoa valmistaa etukäteen jääkaappiin, samalla tavalla kuin joulun riisipuuro  kanssa jotta kaikki halukkaat voivat itse ottaa välipalaa tai aamiaista omatoimisesti. Jouluisena aamiaisena voin myös suositella piparkakkuaamiaista joka toimii omatoimisena aamiaisena ja välipalana sekä lapsille että aikuisille.

Vispaamaton vispipuuro ja pitkään vispattu vispipuuro
Vispipuuron salaisuus on sen vispaaminen, ja mitä pidempään sitä vispaat sitä kuohkeammaksi ja ilmavammaksi se tulee. Puuro sisältää vain puolukoita, vettä, sokeria sekä mannaryynejä joten siinä ei ole ollenkaan laktoosia, gluteenia kuitenkin koska mannaryynit tässä tapauksessa ovat vehnästä valmistettuja.
Mannapuuro näyttää aina aluksi petollisen vetelältä mutta varo lisäämästä liikaa mannasuurimoita puuroon ettet joudu käyttämään seitsemää kattilaa sen keittämiseen kuten isäni aikoinaan Perhosta juuri valmistuneena nuorena kokkina kuten tekstissäni suklaapuuro jo kerroin.

Vispipuuroon kelpaa voit sekä puolukkahillo, tuoreet puolukat silloin kun niitä on tarjolla, kuivatut että pakastetut puolukat. Hillo on jo valmiiksi makeutettua, ja kuivatut puolukat ovat vain ensin liotettava ennen kuin niistä saa keitettyä mehua lappapuuroon. Puolukat vain veteen kiehumaan mehuksi, marjat siivilöidään ja mannaryynit lisätään mehun sekaan kiehumaan puuroksi jonka jälkeen vispaaminen alkaa. Sitten vispipuuroa vispataan, vispataan ja vispataan. Kaada vispipuuro siihen astiaa josata sen suunittelet tarjoilla, tämä voi olla sekä iso tarjoilukuloh että annoslasit. 

Pakastepuolukat
Vispipuuro jää astiaan ja jäähtyy siihenmutoon kuin se jätetään samalla tavalla kuten esimerkiksi suklaamousse. Tällä kertaa keksin valmistaa puolukan rippeistä ja kuorista makusiirappia, puolukan jämä vain vesitilkan kattilaan sokerin kanssa ja kiehautetaan puolukkasiirapiksi ja annetaan jäähtyä. Tällä reseptillä saat jälkiruokaa, välipalaa tai aamiaista noin kuudelle hengelle.

Perinteinen vispipuuro
400 g puolukoita
1 l vettä
1-2 dl sokeria
1 tl suolaa
1½ dl mannaryynejä

Keitä puolukat sokerin kanssa vedessä mehuksi. Siivilöin mehusta pois marjat ja kaada mehu takaisin kattilaan. Purista puulusikalla kaikki mahdollinen puolukoista siivilän läpi kattilaan. Ota puolukat rippeet sivuun. Kiehauta ylös mehu ja Lisää mannasuurimot kiehuvaan mehuun. jatka keittämistä miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Mausta puuro suolalla ja kaada kuuma puuro isoon kulhoon. Vispaa puuroa sähkövatkaimella kunnes siitä on tullut kauniin vaaleanpunaista, ilmavaa ja kuohkeaa. Kaada vispipuuro tarjoilukulhoon ja anna sen jäähtyä. Tarjoile vispipuuroa sokerin ja kermamaidon kanssa. Säilytä vispipuuro jääkaapissa jossa se säilyy pari, kolme päivää tiivisti muovilla peitettynä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...