5. joulukuuta 2012

Ruokaisia joululahjoja ja tuliaisiaJoululahjoja ruokaa rakastavalle ystävälle ja käsintehtyjä herkkuja tuliaisiksi.

Sain jokin aika sitten lukijalta pyynnön ideoista ja ehdotuksista ruokalahjoihin. Aloitin asian pohtimisen vain joululahjojen kannalta mutta päädyin lopulta siihen että koska teksti jää blogiin, kannatta minun samalla ottaa huomioon myös kaikki toiset ajankohdat kun ruokalahjoja voi antaa, oli se sitten joululahja tai tuliainen vieraskäynnillä. 

Vaivannäkö itse kotona valmistettujen ruokalahjojen suhteen ystävälle on arvokkaampaa kuin isolla rahalla valmiina ostettu luksustuote, ainakin meidän tuttavapiirissä.  Joulun aikaan tulee muutenkin käytyä ystävillä pikkujouluissa, päättäjäisissä ja nyyttikesteissä joihin voi olla kivaa viedä jotain herkullista syötävää tuliaiseksi tai muuten vain lahjaksi.

Koristeltuja piparkakkuja
Tärkein asia näissä ruokalahjoissa on että on tiedettävä kyseisen henkilön mieltymyksistä, inhokeista sekä allergioista. Hyviltä ystäviltä ne nyt varmasti jo tietääkin mutta jos antaa lahjaksi jotain itse valmistettua hilloaan, vaikka pomon vaimolle, on hyvä etukäteen ottaa selvää ettei hän ole allerginen esimerkiksi punaherukalle, kun suunnittelet antavasi hänelle juuri punaherukkahilloa tuliaiseksi.

Kotitekoisen ruokalahjan ei mielestäni pidä näyttää kaupasta ostetulta, vaan pikkulevät ja piparit voi jättää käsintehdyn näköisiksi mutta mikään ei tietenkään estä panostamista lahjan viimeisteltyyn ulkonäköön, sen paperiin, naruun ja etikettiin. Ruokalahjana voi esimerkiksi antaa leivonnaisia ja makeisia, hilloja ja hyytelöitä. Parasta on jos olet jo kesällä suunnitellut ystävien lahjoja mutta kyllä niitä voi nytkin tehdä vielä kun on aikaa. 

Hapatettuja suppilovahveroita
Osa vinkeistä on nyt joulun aikaan sopivia ja ne ehtii vielä hyvin saada aikaiseksi ennen joulua, osa taas on niitä joita on vähän suunniteltava etukäteen, joten ne ideat saavat jäädä muhimaan ensi vuodeksi kesään jolloin on aika niitä valmistaa eivätkä välttämättä sovi kuusen alle asetettaviksi joululahjoiksi, tai kesähelteellä auringonpaisteeseen esille jätettäviksi ja tästä on tietenkin muistettava ilmoitettava lahjansaajalle etukäteen, että lahja säilytetään jääkaapissa tms.

Leivottuja ja makeita ruokalahjoja

Varsinkin nyt joulun aikaa lahjaksi tai tuliaiseksi sopii suklaaherkut, machateetryffelit  sekä joulun makeat marmeladit. Ja jouluna on itsestään selvää leipoa joulutorttuja , vanhan ajan piparkakkuja sekä joulun perinteinen hedelmäkakku. Myös Lucian päivän Sahramipullat, italialainen maustekakku Pan pepato sopivat lahjaksi unohtamatta itse valmistettua glögejä, punaiset jouluglögit sekä vaaleat glögit  joista kaikista löytyy myös lapsille sopiva alkoholiton versio.

Säilöttyjä ja kuivattuja ruokalahjoja

Kuivatut sienet kuten suppilovahverot ovat hyvä lahja joka ei tarvitse mitään erikoistoimia, ne säilyvät jopa vuosia ja niitä on hyvä antaa lahjaksi jos niitä sattuu olemaan varastossa. Suppilovahverohilloketta voit valmistaa jopa pakastetuista suppilovahveroista että kuivatuista mutta suolasienet, etikkasienet ja hapansienet vaativat vähän enemmän sekä suunnittelua että aikaa valmistuakseen joten niiden valmistus on ajoitettava syksyyn kun on sienien satokausi. Kuivattuja marjoja ja hedelmiä, aurinkokuivattuja tomaatteja on myös hyvä idea jos sinulla on käytössä hyötykasvikuivuri.

Osa Ras el hanoutmastesekoituksen mausteista

Mustaherukasta lahjoja

Mustaherukoita löytyy kaupan pakastealtaasta ja niistä voit keittää mustaherukkamehua tai hyytelöä. Mustaherukkamehu on hyväksi todettu flunssaa poteville lämpimänä juomana ja mustaherukkahyytelö taas hyvä lisuke lihalle tai kanalle. Creme de Cassis mustaherukkalikööriä et ihan enää ehdi saada jouluksi valmiiksi mutta voit panna sen muistiin ensi vuotta varten. Valmistat sen helposti joko muatsherukoista tai mustaherukkamehun tähteistä.

Säilöttyjä vihanneksia ja hedelmiä lahjaksi

Myös maustepunajuuret sekä porkkanapikkelssi maistuvat hyvälle ruoan lisukkeena ja sekä punajuuria että porkkanoita saa ostettua tuoreina kaupasta ja vain pannaan vain etikkaliemeen maustumaan. Samoin kaalia saa kaupasta vaikka Hapankaalia porkkanalla  valmistus onkin aikaa vievää voit sitä jo nyt suunnitella ensi jouluksi lahjaksi. 

Englantilaiset maustepäärynät  ovat meillä jokavuotinen joulun aikainen asia koska jostain syystä myös päärynät sitrushedelmien lisäksi ovat aika edullisia tähän vuodenaikaan. Mandariinimarmeladi manteleilla on mahtavaa aamiaismarmeladia, hillottuja appelsiinin kuoret sopivat moneen paikkaan ja italialaista sitruunalikööriä Limoncelloa kannatta tehdä nyt kun sitrushedelmät ovat parhaimmillaan. 

Maalaispateeta Cumberlandkastikkeella
Ananaschutneyta sekä mintulla maustettua mangochutneytä voit valmistaa kun mango ja ananas ovat tarjouksessa ja kotitekoiseen tomaattiketsuppiin taas kannattaa hyödyntää tomaattien tarjoushintaa, jollei sinulla ole omia tomaatteja. Ja jos sinulla on itse viljeltyjä tomaatteja jotka eivät ole ehtineet punastua voit kokeilla vaniljalla maustettua vihreä tomaattichutneytä tai vihreä tomaattiketsuppi. Ja aikuisille sopivampana versiona ketsupista sopii uunissa paahdetut mausteiset kirsikkatomaatit.

Taikinajuurta lahjaksi

Voit myös antaa lahjaksi esimerkiksi hapanjuurta, joko vehnäjuurta tai ruisjuurta leipomista rakastavalle ystävälle, tai itse leipoa vehnäistä hapannäkkileipää, tummaa maltaista hapannäkkileipää tai jälkiuunileipä joululimppujen  lisäksi.

Etikkaa ja mausteita lahjaksi

Vadelmaviinietikkaa voit valmistaa salaattikastikkeisiin, tehdä sitruunaruoho ja inkivääriöljyä tai Basilika ja timjamiyrttiiöljyä mausteeksi. Voit myös maustaa esimerkiksi mausteista appelsiiniöljy voit valmiiksi kauniiseen pulloon ja antaa sitä lahjana, kirjoita vain pullon etikettiin milloin se on valmista nautittavaksi ja käytettäväksi. Ja jos haluat tehdä oikein vaikutuksen voit valmistaa marokkolaista Ras el hanout mausteseosta pitkän kaavan mukaan. Se on mauste joka sopii sekö suolaiseen ruokaan että makeisiin jälkiruokiin ja leivonnaisiin.  Ja mausteista kun on puhe joulun sinappia voi aina antaa lahjaksi ja se voi valmistaa aivan viime hetkellä ja antaa tekeytyä lasipurkissaan. 

Punajuurella graavattua lohta

Kalaa ja lihaa ruokalahjaksi

Kaikki nämä ovat aika itsestään selviä ruokalahjoja koska ne säilyvät jopa huoneenlämmössä avaamattomina, mutta leivonnaisten ja kauniiden lasipurkkien ja pullojen sekaan mahtuu vielä lasipurkkin valmiiksi valmistettua mutta kylmässä säilytettävä lasimestarinsilli,
sillikaviaari tai sinappisilli sekä pitkäpippuri ja korianterisilakat ja etikkasilakat , jotka kaikki ovat helppoja ottaa mukaan tuliaisiksi. Voit myös valmistaa tuoretta pestoa,  tai savuista minttupestoa hyvälle ystävälle lahjaksi.Possun rillettes vaatii tietenkin Sipulihilloketta lisukkeeksi, peurapateella  on rusinahyytelöä lisukkeena ja ranskalaista maalaispateeta oikein vaatimalla vaatii Cumberlandkastiketta lisukkeekseen.  

Keräsin tähän vain osan niistä ideoista joita minulla ruokalahjojen suhteen on, ja jos haluat tämän lisäksi lisää ideoita voit klikata tunnisteiden seasta ruokalahja sanaa jonka alle olen lajitellut lahjaksi sopivia ruokia sekä mausteita.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...