3. joulukuuta 2012

MeiramisilakatPikatekoisia tuoreella meiramilla ja keltaisilla sinapinsiemenillä maustettuja silakoita jotka ehdit vielä jopa jouluaattona ja aivan viime hetkellä saada ajoissa joulupöytään tarjoiltavaksi.

Tässä jouluksi hyvä ja nopea jos vain tuoreita silakoita on saatavina hyvään hintaan, ja jonka voit periaatteessa valmistaa jo valmiiksi tarjoiluastiaan ja meiramisilakat ovat hyvää vaihtelua tai lisää sillille kylmänä kalana joulupöydässä. 

Silakoita mausteessa on muistettava ettei niitä ole suolattu, toisin kuin silli joka on jo valmiiksi suolattua joten sillin maustaminen kestää pidempään. Ja juuri tästä syystä silakat maustuvat paljon nopeammin kuin silli, joten maustettuja tuoreita silakoita voi vielä hyvin valmistaa samana päivän kuin se on tarkoitus tarjoilla jos aika on loppumassa. Silakat maustuvat ja raakakypsyvät parissa kolmessa tunnissa ja ovat jo tämän jälkeen valmiita syötäväksi. 

Meiramilla ja sinapilla maustettuja silakkafileitä
Silakoita löytyy myös kaupan pakastealtaasta, mutten kuitenkaan suosittele tähän pakastettuja silakoita, joissa voi olla aika eltaantunut kalanrasvan maku vaan käytä tähän vain tuoreita sikaloita ja pane ne heti kotiin tultuasi siihen mausteliemeen maustumaan pikimmiten. Tuoreita silakoita ei kannatta säilyttää jääkaapissakaan seuraavaan päivään vaan ne kannatta syödä ja kypsentää heti samana päivänä.

Viimeksi ostamani silakat olivat hyvin epätasaisen kokoisia. Seassa oli karmeita ja harvinaisen isokokoisia sekä pienen pieniä sinttejä, joten isoista joten tähän käytin ei puolesta kilosta tullut montaa. Silakoiden kannatta kuitenkin olla samankokoisia jotta ne maustuvat samassa ajassa. En tiedä miten pärjäisin jos minun olisi itse perattava pieniä silakansinttejä, ja ostan useimmiten valmiiksi perattuja jo kalakauppiaalta. Mutta, joskus nämä ”peratut” silakat eivät ole huolellisesti ja käsin perattuja vaan ne ovat koneellisesti perattuja ja niistä löytyy joskus jopa selkärankoja, isoja eviä sun muuta jotka kannatta poistaa.

Tuoretta meiramia sekä sipulia maustamassa etikkalientä
Mausteena näissä silakoissa oli tietenkin etikkaliemi jossa oli perinteisesti sipulia, suolaa j sokeria sinapinsiemenien, neilikan ja pippurin lisäksi, ja lientä keitetään jotta mausteet luovuttavat oman makunsa siihen ja maustavat sen. Huomaa vain että tikkaliemen on oltava kylmää ja kokonaan jäähtynyttä ennen kuin se kaadetaan silakoiden päälle. Silakoiden on tarkoitus raakakypsyä mausteliemessä, tai marinoitua siinä eikä kypsyä kiehumalla kuumassa mausteliemessä. Voit nopeuttaa liemen jäähtymistä joko sijoittamalla sen ulos parvekkeelle tai terassille ja tiskialtaaseen jääveteen jollet saa etikkalientä ulos.   

Tarjoile meiramisilakoita joulupöydässä tai juhannuksena sillin tavoin keitettyjen kanamunien, perunoiden, smetanan, hapanleivän sekä tuoreen sipulin kanssa. Voit vaihtoehtoisesti myös kokeilla reseptiäni pitkäpippurisilakat jotka ovat yhtä nopeita valmistaa. Sinappisilli, lasimestarin silli sekä etikkasilakat jotka myös sopivat joulupöytään taas sen sijaan vaativat vähän pidemmän valmistusajan joka kannattaa suunnitella vähän paremmin. Maustetut meiramisilakat säilyvät jääkaapissa säilytettynä pari, kolme päivää.

Meiramisilakat
500 g tuoreita silakoita
¼ dl ruokosokeria
¼ dl hienoa merisuolaa
¼ dl väkiviinaetikkaa
5 dl vettä
5 neilikkaa
1 tl keltaisia sinapinsiemeniä
1 tl kokonaisia valkopippureita
 1 nippu meiramia
 1 sipuli 

Huutele meirami huolellisesti ja anna sen kuivahtaa. Murskaa valkopippurit morttelissa hienommaksi. Kuori sipuli ja suikaloin tai viipaloi se ohuiksi renkaiksi. Mittaa vesi, sokeri, suola ja etikka kattilaan ja lisää sipuli, neilikat meirami sekä pippuri. Kiehauta ylös ja anna sen mausteliemen kiehua kymmenisen minuuttia. Ota kattila pois lämmöltä ja anna liemen jäähtyä kokonaan. Perkaa silakat ja poista niistä isot evät ja selkärangat. Voit jättää pyrstöt paikalleen. Kieritä silakat rullalle ja lado ne sopivan kokoiseen kulhoon tai tiiviiseen rasiaan. Kaada jäähtynyt kylmä mausteliemi mausteineen ja yrtteineen silakoiden päälle, silakoiden on tarkoitus hukkua etikkaliemeen. Peitä astia tiivisti muovikelmulla ja pane silakat jääkaappiin tekeytymään ja kypsymään noin pariksi, kolmeksi tunniksi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...